Autor Wątek: dolot  (Przeczytany 14394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antau

• Toyot Pełzający
  • **
dolot
« dnia: 20 Czerwca 2013, 23:20:04 »
Przy wizycie w mtuningu w rzeszowie chcialem sie zapytac o airboxa do TS'a. Pan który oglądał mój silnik powiedzial że nie bawilby sie w dolot gdyż sprawę psuje przepływomież. Tu nasuwa sie pytanie czy da sie zrobic bez problemów  dolot żeby ten przepływonierz nie walił sprawy. Proszę o porady :song:

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: dolot
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2013, 23:44:57 »
Są doloty, którym przepływka nie robi problemu, np K&N. Kwestia tego, że trzeba zrobić dolot z adapterem pod przepływomierz.

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2013, 07:17:30 »
http://allegro.pl/uklad-dolotowy-toyota-vios-2002-07-wish-yaris-i3281543132.html

chyba najtansza i całkiem rozsadna opcja bo nie musisz sie bac, że wode zaciagniesz przy CAI

Offline mirko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2013, 12:08:17 »
Sadam daje ten dolot coś ? Adi (ma podobny) i miał chyba z nim na początku przeboje, wyskakiwał check bo pod maską było strasznie gorąco. Dobrze pamiętam ? Jeśli tylko sam dźwięk się zmieni to szkoda kasy.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwca 2013, 12:30:38 »
CAI jest oczywiście ryzykowną opcją ale różnica między nim, a krótkim dolotem skierowanym w stronę grodzi jest kolosalna! Auto wyraźnie odczuwalnie zamula po chwili jazdy. Po 10 minutach w korku w upale wydaje się jakby się dosiadły dwie grube baby do środka.
A robiłem logi z temperatury dolotu na CAI i temp. pow. zasysanego różni się od temp. powietrza o max 2st C. Podczas jazdy różnicy 0st.
Jeśli obawiasz się hydrolocka, a powinieneś, to dobrym wyjściem jest airbox tak jak np. simoty i koniec rury w oryginalne miejsce- za lewą lampę.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwca 2013, 12:53:17 »
tak potwierdzam jak chce się mieć krótki dolot potrzebna jest dobra obudowa stożka
bo tak to się kończy check engine gdy stoimy na światłach

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwca 2013, 13:19:21 »
mirko, pamietasz tego yarisa z tym okrutnym body?jemu wyszło 110 koni na chamowni.
na taki krotki dolot własnie simota w carbonowy air boxie + spiro za halogen i jest ok.miałem w pierwotnym planie tak zrobic, ale trafił sie K&N w dobrej monecie  :grin:

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwca 2013, 14:55:58 »
Będę rzeźbił takiego shorta z boxem to Wam pomierzę temperatury ;) OBD na Bluetooth i Torque pokazuje temp. zasysanego powietrza :D

Offline mirko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwca 2013, 16:51:30 »
Simota wydaje się sensowna, ciekawe jak z zasysaniem wody http://www.simota.com/productsinfo.php?ID=830 Stożek jest u góry więc raczej małe szanse. Wchodzi z tego co widze, bez problemu i bez ruszania aku.
Niech się ktoś wypowie, czy przy seryjnej puszce z wkładką K&N + rura od halogenu jest słaby dół ? W Typhoonie kręcił mi od ok 3000/obr. Dawid Ty tak miałeś, napisz jak Ci się wkręcał wtedy.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2013, 17:16:31 wysłana przez mirko »

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2013, 00:34:06 »
Ja na początku miałem dolot ze spiro do puszki i dół był nieporównywalnie lepszy niż teraz na cai.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwca 2013, 12:29:18 »
Potwierdzam, dolot na seryjnej puszce + spiro w zderzak to póki co najlepsza opcja na miasto. Dół był taki sam albo lepszy niż na serii, góra lepsza o 3-4KM. Chętniej się wkręcał na obroty, miał zimniejsze powietrze.
Po zmianie na CAI do 3000rpm jest dużo gorzej, powyżej jest dużo lepiej.
Wkładka K&N w moim przypadku podniosła moc o 0,1KM.
W moim wątku znajdują się wszystkie wykresy (seria, seria + spiro w zderzak/rura za lampę, K&N, CAI) można sobie porównać bo zmieniał się tylko dolot i świece.

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwca 2013, 15:03:15 »
Czyli lepiej shorta z osłoną czy samą rurę spiro do puchy? Koszt rzędu 200zł pomijam. Jutro powinien być OBD więc porównam serię vs seria ze spiro jakoś na dniach ;))

Offline mirko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwca 2013, 16:19:48 »
Czyli lepiej shorta z osłoną czy samą rurę spiro do puchy? Koszt rzędu 200zł pomijam. Jutro powinien być OBD więc porównam serię vs seria ze spiro jakoś na dniach ;))
Na forach piszą, że rura do puszki to lepsze rozwiązanie, były jakieś wykresy nawet. Jeśli coś było wyliczane do danego samochodu, to można to jedynie polepszyć dodając zimny nawiew. Ja na początek spróbuję właśnie tego. Spiro odpuszczam, lepiej gładkie rurki z kolankami. Stożek z nawiewem też może i dobry, ale na początek nie chcę się ładować w koszty. Airboxa do stożka najlepiej zmodzić z poliwęglanu (tego który ma zakres temp. -40* +120*), to chyba najtańsza i najłatwiejsza opcja, mam na myśli szczelną puszkę, a nie jedynie odgrodzenie.

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Czerwca 2013, 21:46:23 »
Seria:
Temp. zewnętrzna 25st
Trasa ok 100km/h temp. powietrza zasysanego 29st
Miasto ok 50-60km/h temp powietrza zasysanego 32-34st, podczas postoju szybko w górę, a słońce już nie grzało.

Offline akras100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Czerwca 2013, 16:30:27 »
Ja w swoim ex zanim przeszedlem na ITB przetestowałem kilka rozwiązań i najlepszy setup był na tej ala carbonowej Simocie + dobry dolot powietrza.
Stożek ma bardzo dobrą izolację termiczną, pod maską obudowa jest wręcz gorąca a w srodku jak wsadzić palec stożek zimny.
Na kompletnym wydechu i seryjnej puszce z wkładką miałem 118km, na Simocie bez dolotu 121, z dolotem 124 jak mnie pamieć nie myli

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl