Autor Wątek: Toyota Rav4 2.0 d4d 116 03r błąd przepustnicy, pomóżcie :(  (Przeczytany 17391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mateo_rav4

• Gość
Odp: Toyota Rav4 2.0 d4d 116 03r błąd przepustnicy, pomóżcie :(
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lipca 2013, 13:27:01 »
wymieniłem filtr paliwa, przedmuchałem filtr powietrza, pogrzebałem przy przepływomierzu i ravka śmiga dwa razy lepiej niż wcześniej, jest dużo płynniejsza na biegach. poprostu załamka....że to co zostało w filtrze jest w paliwach ktore lejemy do samochodu. skoro olej opałowy jest po 4 zł, a ON po 5.60, a jedno i drugie to syf...wiec po co przepłacać?:P dodam że zawsze tankuje tylko na orlenie. dzieki Filu po raz drugi ;] :good:

molek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lipca 2013, 18:52:02 »
Witam, piszę tutaj gdyż wydaje mi się , iż mam podobne objawy , chociaż nie do końca, a nie mam pojęcia co zrobić. Wczoraj wracałem z podróży ( 90 km od mojej miejscowości) po wjechaniu do mojego miasta, wciskam gaz a auto nagle przestało przyspieszać i po 3 sek , pojawił mi się komunikat check engine, check scv system (albo vsc nie pamiętam jak leci dokładnie) , check 4WD . Po zatrzymaniu się , zgaszeniu silnika i ponownego uruchomienia , komunikaty dalej zostały a auto do 20km/h przyspiesza 3 sek , a do 40 km/h z 8 sek ;/ Jakoś doczłapałem się do domu , dzisiaj próbowałem znów uruchomić auto , po odpaleniu auto przez 6 sek w ogóle nie reagowało na gaz. Wciskam do końca a obroty stoją w miejscu , chociaż słyszę , że silnik próbuje wbić na obroty. Wiecie może czym to może być spowodowane? Dodam tylko , że z rury wydechowej jak startowałem wczoraj strzasznie kopciło i śmierdziało , ale myślałem , że to filtr cząstek stałych , gdyż po 5 sek jazdy z gazem do dechy się uspokoiło. Bardzo dziękuje za jakie kolwiek porady.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Lipca 2013, 00:31:41 »
Zacząłbym od wyczyszczenia przepływomierza, bo to on może być tutaj winowajcą. Jeśli to nie pomoże, to pokombinujemy dalej.
Wypadałoby również odczytać dokładny kod błędu jak zapisał komputer.

www.FotoSzopa.pl

mateo_rav4

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lipca 2013, 15:30:03 »
może któryś z zaworów na pompie? przerabiałem podobną historie zaraz po sprowadzeniu ravki do polski, wtedy wymieniłem zielony zaworek.( co zresztą podobno jest normalne w tym d4d..;/ )   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl