Witam, piszę tutaj gdyż wydaje mi się , iż mam podobne objawy , chociaż nie do końca, a nie mam pojęcia co zrobić. Wczoraj wracałem z podróży ( 90 km od mojej miejscowości) po wjechaniu do mojego miasta, wciskam gaz a auto nagle przestało przyspieszać i po 3 sek , pojawił mi się komunikat check engine, check scv system (albo vsc nie pamiętam jak leci dokładnie) , check 4WD . Po zatrzymaniu się , zgaszeniu silnika i ponownego uruchomienia , komunikaty dalej zostały a auto do 20km/h przyspiesza 3 sek , a do 40 km/h z 8 sek ;/ Jakoś doczłapałem się do domu , dzisiaj próbowałem znów uruchomić auto , po odpaleniu auto przez 6 sek w ogóle nie reagowało na gaz. Wciskam do końca a obroty stoją w miejscu , chociaż słyszę , że silnik próbuje wbić na obroty. Wiecie może czym to może być spowodowane? Dodam tylko , że z rury wydechowej jak startowałem wczoraj strzasznie kopciło i śmierdziało , ale myślałem , że to filtr cząstek stałych , gdyż po 5 sek jazdy z gazem do dechy się uspokoiło. Bardzo dziękuje za jakie kolwiek porady.