Autor Wątek: problem z elektryka  (Przeczytany 4646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bol0

• Gość
problem z elektryka
« dnia: 27 Lutego 2005, 11:21:30 »
moze mi ktos powiedziec co to jest za przewod i koncowka. moja kolezanka ma taka sama starlete jak moja P8 1.3 xli i w ogole nie ma ani przewodu ani tej koncowki.

problem jest taki, ze kiedy mocno leje deszcz (nie zawsze, ale zawsze w czasie deszczu) robi sie jakies zwarcie i przestaja dzialac: zegar, wycieraczki, swiatlo stopu, kierunkowskazy, stacyjka i ogolnie to od czego bezpieczniki znajduja sie wewnatrz auta pod tablica. ale wystarczy poruszac przewodem i wszystko dziala. nie wiem co jest grane, moze ktos wie o co biega?  :cwhat

Smok

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2005, 07:33:41 »
po 1 wyczyścić
po 2 zaizolować

bol0

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2005, 12:05:59 »
zaizolowane juz jest, ale co to za zlacze jest? podejrzewam, ze jakies diagnostyczne?

dEF

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2005, 20:18:06 »
Z tego co widze to diagnostyczne masz w prawym gornym rogu.

bol0

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2005, 22:48:27 »
no wlasnie. myslalem, ze to moze jakies drugie. diagnostyczne maja wiecej pinow. co to moze byc?

dEF

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marca 2005, 01:25:52 »
Przejrzalem z ciekawosci ksiazke do napraw corollki. Jedna wtyczka, bardzo podobna do tej, ktora zaprezentowales na zdjeciu odchodzi od aparatu zaplonowego, a dokladniej z kopuly rozdzielacza. Jednak przewod ten jest duzo krotszy niz twoj i raczej watpie, zeby to bylo to.

Nastepna wtyczka to czujnik cisnienia bezwzglednego (MAP), ktory znajduje sie mniej wiecej w tamtych okolicach.

W tamtych okolicach znajduje sie tez czujnik polozenia walu korbowego, tylko cos mi sie kurka wydaje, ze gdyby to nie bylo podpiete to raczej ciezko by bylo z jazda ;)

Zaznaczam, ze ksiazka tyczy sie silnikow 4EFE, 4AFE oraz 7AFE, ale z tego co wiem jest to ta sama rodzina silnikow co twoj.

Kohoshi

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Marca 2005, 09:08:04 »
--> tu <-- masz zdjęcie mojego starego auta, a konkretnie jego silnika dla porównania, ja nie mam idei co to za złącze.

bol0

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marca 2005, 09:17:19 »
u Ciebie kohoshi widze tez to bylo, z biala koncowka. what the f... is that?  :cwhat

Regulamin  :?  - janmor

watto

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marca 2005, 21:00:15 »
ha, z ciekawości sprawdzęczy u mnie takie cosik istnieje ( 3E-E )
Jak zerkne to napisze.

Ero

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2005, 12:07:20 »
W Tercel jak i Starlet i Corolli sa te cuda (silniki 2EE i 3EE), ich dzialanie jest bardzo proste, gdy obciazenie silnika sie zwieksza (np. po wlaczeniu klimy, aby duzego poboru pradu przez alternator) to silnikowi brakuje powietrza i spadaja mu obroty. Komputer aby nie pozwolic na zgasniecie silnika otwiera ten zaworek (bo tak to mozna nazwac) i wtedy przez przyczepione do niego rurki wpada dodatkowe powietrze do koletkora dolotowego. A wiec jest to nic innego jak zawor elektromagnetyczny. Mozecie sprawdzic, bez przylozonego napiecia gdy dmuchniecie w ktorykolwiek z przewodow powietrznych przyczepionych do niego nic powietrze nie wyleci drugim, gdy do zlacza pradowego przylozy sie napiecie z akumulatora 12V (czasem potrzeba nieco wiecej ze wzgledu na zuzycie) wtedy powietrze ktore wlatuje jednym wyleci drugim. Jeden przewod powinien byc dolaczony do kolektora dolotowego przed przepustnica a drugi za. Mysle ze udalo mi sie to w miare latwo wytlumaczyc. W silnikach tych powinien byc jeszcze jeden taki zaworek, ale z trzema przewodami, podlaczony do listwy wtryskiwaczy, dziala on bardzo podobnie, a jego zadaniem jest utrzymanie wlasciwego cisnienia paliwa w listwie wtryskiwaczy.

bol0

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Marca 2005, 18:47:45 »
no prosze to ciekawy wynalazek

ale pozostaje problem z pierwszego postu:
Cytuj (zaznaczone)
problem jest taki, ze kiedy mocno leje deszcz (nie zawsze, ale zawsze w czasie deszczu) robi sie jakies zwarcie i przestaja dzialac: zegar, wycieraczki, swiatlo stopu, kierunkowskazy, stacyjka i ogolnie to od czego bezpieczniki znajduja sie wewnatrz auta pod tablica. ale wystarczy poruszac przewodem i wszystko dziala. nie wiem co jest grane, moze ktos wie o co biega?
[/quote]

Ero

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marca 2005, 23:21:25 »
Bezpieczniki pod tablica tzn te pod maska,czy wewnatrz kolo kierownicy? Chodzi o poruszanie wtyczka przy tym przelaczniku elektromagnetycznym?  Jesli tak to pewnie jakies zwarcie robi sie przy tej wtyczce bo w niej +12V jest doprowadzone na stale, a komputer steruje jedynie z uzyciem masy, firmowo takie zlacza sa pokrywane silikonem - smarem (ktory nie zasycha), aby woda nie mogla wpadac w te zlacza.

bol0

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Marca 2005, 20:05:33 »
bezpieczniki pod kierownica, a trzeba poruszac przewodem pod maska. mowisz, ze 12v jest tam doprowadzone na stale, wiec pewnie zwarcie sie robi od wilgoci. serdeczne dzieki za pomoc!

Ero

• Gość
problem z elektryka
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Kwietnia 2005, 23:35:16 »
Ciesze sie, jesli to co napisalem cokolwiek Ci pomgolo. Daj znac czy udalo Ci sie rozwiazac ten problem definitywnie, ale sadze ze odpowiednie uszczelnienie powinno wystarczyc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl