Autor Wątek: [VIgen] [2GR] Wymiana oleju skrzyni biegów  (Przeczytany 8335 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wendo

• Toyot Leżący
  • *
[VIgen] [2GR] Wymiana oleju skrzyni biegów
« dnia: 18 Lipca 2013, 12:14:17 »
Witam,
Od 2 lat jestem posiadaczem Toyoty Camry 3.5 V6 XLE z 2010r. i moje pierwsze pytanie brzmi: Czy trzeba wymieniać olej w automatycznej skrzyni biegów tego modelu? Dzwoniłem do serwisu Toyoty i nie wiedzieli bo to z Juesej :wallbash: . Wcześniej miałęm Camerke 2.2 z 97' i tam olej zmieniałem. Ten 3.5 litrowy silnik jak i prawie całe podwozie montowane jest też w bodajże Lexusie ES350, więc to może do Lexa powinienem zadzwonić? Mam nadzieje, że nie trzeba, a przynajmniej nie zbyt często bo kiedyś przy wymianie oleju w w/w Camry 2.2 ''fachowiec'' rozwalił mi skrzynie. W tej skrzyni jest też sekwencja i pewnie ewentualne jej uszkodzenie troche by wyniosło...

2 Pytanie, troche bardziej skomplikowane, a mianowicie. Kupiłem Polską mapę do nawigacji, wszystko niby jest dobrze, jednak nieaktywna jest opcja ''Address''. Nie mogę przez to wpisać adresu do którego ma mnie naprowadzić nawigacja. Nie jest to bardzo uciążliwe, bo swoje miasto znam dokładnie i nie potrzebuje nawigacji, a jeśli jade gdzieś dalej to biorę z internetu współrzędne danego miejsca i wtedy już bezproblemowo nawigacja mnie prowadzi, jednak jest to małe utrudnienie. Pozdrawiam :-)
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2014, 17:57:18 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Wymiana oleju skrzyni biegów Camry 3.5 V6
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2013, 13:18:11 »
Trzeba, jak w każdej - procesy tarcia i starzenia się oleju dotyczą wszystkich samochodów.

Książka podaje wymianę oleju w skrzyni przy 60kmil, ale tylko przy holowaniu np. przyczepy, jeździe górskiej, itp - jeśli takie użytkowanie nie ma miejsca, to w ogóle nie ma wymiany oleju w grafiku.

Ja jednak wymieniałbym olej i skrócił ten interwał o połowę, bo u nas są inne warunki jazdy niż w US.

ATF ma być o specyfikacji WS (ATFWS) - w ASO powinni mieć.

3VZ.pl

Offline Wendo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2013, 13:47:40 »
Dziękuje serdecznie !  :good:

Offline szakal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipca 2013, 21:12:42 »
Nie polecam zwlekać z wymianą oleju, przekładnie automatyczne bardzo tego nie lubią i nie tolerują
Toyota Camry 3.0 V6 GX '93
MZ TS 250 '76

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lipca 2013, 22:44:26 »
Dlatego w grafiku niema gdzy nie przewiduja ze ktos tak dlugo bedzie eksploatowal.
Sluchaj sie Marcina.Pierwszym razem co nakazuje firma a drugim polowe tego.Dlaczego?
Olej zostaje spuszczony tylko z skrzyni biegow a nie z konvertera a tam na ogol wlazi wlasnie polowa stanu.Dlatego jest czas drugiej wymiany juz  tylko polowe przebiegu przed pierwsza wymiana.Dlaczego? niema mozliwosci spuszczenia oleju z konvertera, chyba ze skrzynie wyjmiesz i odkrecisz konverter.
Pzdr.Camry 2,2

Offline RobertM

• Toyot Leżący
  • *
Odp: [VIgen] [2GR] Wymiana oleju skrzyni biegów
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maja 2014, 20:39:59 »

Mam pytanie jakimi momentami przykręcić filtr oleju i miskę.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maja 2014, 20:57:54 »
filtr 11 Nm, miska 7,8 Nm.

Offline RobertM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maja 2014, 21:49:45 »
Wielkie dzięki

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwca 2014, 22:59:54 »
Nadmieniles ze jest tam skrzynia sekwencyjna. Moje pytanie ilo biegowa? Jezeli szescciobiegowa to sprawdz jaki typ oleju Do szeciobiegowych na ogol jest tylko dopuszczony olej Dexron 6
Roznych marek Ravenol,Liqvit, nie wolno pod zadnym pozorem dawac innego.Dobry jest olej  do Chevroletow wielobiegowych GMC Dexron 6.
Ravenol  http://www.ravenol-shop.de/epages/61107442.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61107442/Categories/TranssmisionFluid/automat

Pzdr.Camry 2,2

P.s na tym oleju skrzynie wykonuja przebiegi rzedu 160kkm.Olej jest pelnym syntetykiem.
Sprawdz silnik jaki ma  olej. Czy ma jakas klase emisji spalin Euro. Na rok 2010 to przypada Euro 4 olej musi byc klasy C4 gestosci takiej jak zaleca firma.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2014, 23:04:27 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline chris81

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sierpnia 2020, 15:07:41 »
Witam,mam pytanko orientuje się ktoś jaki olej  lać do skrzyni biegów do mojej camry 3.5v6 2007 SE i ile tam wchodzi litrow,ostatnia dolewka 2.5l byla robiona w 2012 nie przeze mnie w ASO, z tad wiem ze kiedys byl dolewany. Z gory dziękuję

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpnia 2020, 19:08:46 »
Na str. 409 instrukcji masz podane, że "use only "Toyota Genuine ATF WS" (ATF JWS3324 or NWS9638)". Do automatu w wersji 2GR-FE ma wejść 6.57 litra Toyota ATF WS.

Offline chris81

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Sierpnia 2020, 15:04:07 »
Dziękuję za pomoc  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl