Autor Wątek: 3vz-fe a lpg  (Przeczytany 4488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szakal

• Toyot Leżący
  • *
3vz-fe a lpg
« dnia: 18 Lipca 2013, 21:04:44 »
Witam wszystkich jako, że to mój pierwszy post

chciałbym spytać bardziej doświadczonych jaki wpływ na silnik 3vz-fe może mieć dziesięcioletnia instalacja lpg. Na pewno nie jest to instalacja sekwencyjna - tyle wiem. Przebieg to 270 tysięcy, na lpg (wnioskując z pewnych dokumentów) około 100-120 tysięcy.

Poza tym jakie czynności w elektryce auta trzeba wykonać aby sie tej instalacji pozbyć :)

Będe wdzięczny za każde odpowiedzi :)
Toyota Camry 3.0 V6 GX '93
MZ TS 250 '76

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: 3vz-fe a lpg
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2013, 21:26:28 »
Jeśli instalacja miała bogato (w sensie auto z 15 nie schodziło), to jest szansa, że z zaworów coś zostało. 100kkm to w sumie nie jakoś tragicznie, na pierwszy strzał zmierzyłbym kompresję i sprawdził/wyregulował luzy zaworowe. Kontrolnie można zdjąć głowice i sprawdzić, co w środku, ale to zależy od Twojego budżetu.

Pozbycie się instalacji polega po prostu na jej wycięciu z wiązki samochodu i połączeniu przewodów zgodnie z tym, co wyszło z fabryki.

3VZ.pl

Offline szakal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2013, 21:47:23 »
Dzięki za odpowiedź, chociaż ta wiadomość mnie zbytnio nie pocieszyła :p a czy silnik 3vz-fe sam w sobie dobrze znosi instalacje LPG? czy ewentualne zużycie tkwi jedynie w zaworach? W sygnaturze masz o częściach nowych i używanych, więc może orientujesz się w cenie regeneracji głowicy po skutkach LPG?

Masz może wiedzę na temat deinstalacji LPG od strony mechanicznej? czy musi być wydane na to jakieś zaświadczenie i z dowodu musi zniknąc wpis o instalacji?

Czy w camry z silnikiem 3vz-fe nie ma hydraulicznego kasowania luzów zaworowych?

nie ukrywam że jest to mój pierwszy samochód i chciałbym żeby wszystko chodziło cacy jak z fabryki :D
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2013, 21:52:35 wysłana przez szakal »
Toyota Camry 3.0 V6 GX '93
MZ TS 250 '76

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipca 2013, 22:36:47 »
Znosi, znosi, byle dobrą i dobrze wystrojoną.

Jeśli chcesz się gazu pozbyć, to trzeba wszystko zdemontować, a potem jechać do stacji diagnostycznej po zaświadczenie, że gazu nie ma. Najlepiej zrobić to przy okazji corocznego przeglądu. Reszta odnośnie gazu na PW.

Nie, na szczęście nie ma hydrauliki.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl