Autor Wątek: E12 dławi się podczas jazdy.  (Przeczytany 12912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kgross

• Gość
E12 dławi się podczas jazdy.
« dnia: 24 Lipca 2013, 08:47:24 »
Witam.
Od zakupu corolli e12  (2006 1.4 benz, 113.000 km,) mijają 4 miesiące.
Problem którego szukam rozwiązania jest następujący:
dławienie się i szarpanie silnika, spadek mocy, po dodaniu gazu obroty powoli spadają a silnik zachowuje sie jakby brakowalo paliwa w zbiorniku.

Podczas jazdy na trasie w pewnym momencie wcisnąłem gaz a silnik zamiast wchodzić na obroty zaczął burczeć jakby skończyło się paliwo w baku i przygasać. "Podpompowałem" pedał gazu (jakbym odpowietrzał hamulce), silnik zaczął wchodzic na obroty i na kilka minut problem zniknął. Po kilku kilometrach -znowu ta sama sytuacja. Zatrzymałem się na kilka minut, obroty na biegu jałowym były normalne i nie oscylowały. Zgasiłem silnik. Pozniej dojechałem pod domu, zdjąłem klemy z akumulatora, przeczysciłem przepływomierz -który i tak był czysty. Tego samego dnia wymieniłem swiece (na te same ktore zaleca producent). Przez kolejny tydzien bylo ok.
Pozniej znowu ta sama sytuacja i problem wystepuje kilka razy w tygodniu.

Dodam ze nie zaswieca sie zadna kontrolka, brak mocy wystepuje sporadycznie. Wszystkie filtry i plyny wymienilem 3 miesiace temu. Problem wystepuje zarowno przy probie wyprzedzania jak i podczas utrzymania stalej predkosci jazdy na trasie. Nie ważne czy silnik jest nagrzany czy zimny.

Bardzo prosze o pomoc. Jesli ktos mial podobny problem i znalazl rozwiazanie sam to podpowiedzcie :)
Jesli znacie dobrego mechanika ktory naprawi mi autko w woj. mazowieckim- to poprosze o adresik na maila: krzysztof.gross@gmail.com
Dziekuje i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2013, 09:22:54 wysłana przez kgross »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: E12 dławi się podczas jazdy.
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2013, 09:31:25 »
A może masz problem z pompą paliwa?
Obi

kgross

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2013, 11:28:22 »
ale to dziwne ze po odpieciu aku mozna jezdzic kilka dni i nic sie nie dzieje. Niewazne jaką benzyne zatankuje i czy jade na trasie czy po miescie problem pojawia sie niespodziewanie co jakis czas. A gdzie jest filtr paliwa w tym modelu? Przy pompie paliwa w zbiorniku paliwa?
Jeszcze jest jeden mankament który nie daje mi spokoju (filmik zalaczylem jako instruktażowy)-
http://www.youtube.com/watch?v=riW5q2vN_GM#ws
identycznie jak na filmie podskakują mi obroty przy zmianie biegów i cos powoli spadają.
Przepływomierz jest jak juz pisalem wyczyszczony ale moze to wina przepustnicy? (choc tez mechanik ją sprawdzil i mowil ze jest czysta i poprawnie sie otwiera i zamyka)

Jakies pomysly?
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2013, 11:32:22 wysłana przez kgross »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipca 2013, 11:34:47 »
wyczyścić cały zespół przepustnicy ze wskazaniem na zawór stabilizacji biegu jałowego ISC preparatem do gaźników
pooglądać wszystkie wężyki i kable/wtyczki elektyczne w pobliżu zespołu przepustnicy
TIIDA '09

kgross

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipca 2013, 11:47:44 »
Czy moge to zrobic sam czy lepiej jechac do mechanika?
Jesli sam- to prosze podeslij jakis schemat tego elementu zeby po zlozeniu nie zostaly mi czesci zapasowe :)

nagrałem jak lekko mi podnoszą się obroty
http://www.youtube.com/watch?v=ofQ9Gf_z0o8#
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2013, 11:50:31 wysłana przez kgross »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2013, 11:51:20 »
nie mam schematu
po wyjęciu przepustnicy dochodzą do tego wężyki z płynem chłodniczym i jest przykręcany do korpusu przepustnicy

do dalszych prac być może będzie potrzebny torx pięciokątny (pięcioramienny)

schematu do Corolli nie mam, dobrym zwyczajem jest w takich sytuacjach... robienie zdjęć
TIIDA '09

kgross

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipca 2013, 12:59:37 »
Zdjalem waz od dolotu powietrza i przeczyscilem to co moglem -smoły troche było. Czy musze wszystko to co na foto rozebrac? Musze o czyms wiedziec podczas demontarzu tej przepustnicy?
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2013, 13:11:26 wysłana przez kgross »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lipca 2013, 17:14:06 »
tak

TIIDA '09

Offline tszto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lipca 2013, 19:15:44 »
U mnie były podobne objawy,po zmianie świec i kabli wysokiego napięcia problem zniknął.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpnia 2013, 08:35:42 »
U mnie były podobne objawy,po zmianie świec i kabli wysokiego napięcia problem zniknął.
Ty w swoim aucie zapewne masz kopułkę i kable WN a w E12 masz kable połączone z monocewkami więc raczej to nie to.....
Obi

kgross

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Sierpnia 2013, 21:00:42 »
tak jak piszesz- są monocewki. Ostatnio przejechałem ponad 1.000 km w dwa dni i samochodem jechałem ze stałą prędkością na trasie 160-170km/h i nic. Jechał aż miło. Wróciłem do Warszawy i dziś znów to samo... Pedał w podłogę i brak mocy.
Trochę mnie martwi że samochód zmusza mnie do wyprowadzenia za miasto :)
Jeśli macie jakieś pomysły to dajcie znać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl