Z uwagi na to, iz jestem nowym uzytkownikiem na Waszym forum, chcialbym serdecznie przywitac wszystkich posiadaczy i uzytkownikow Toyot

Jako ze tego typu fora to kopalnie wiedzy mogace pomoc rozwiazac nie jeden problem, pisze tutaj aby rozwiklac kilka watpliwosci co do zamiennosci i rodzajow skrzyn biegow wystepujacych z silnikiem 1.4 D4D.
Wiec do rzeczy. Otoz moj Auris zostal wyprodukowany w 2007r i sprzedany w polskim salonie. Jestem jego wlascicielem od 3 miesiecy i od niedawna zaczelo pojawiac sie charakterystyczne terkotanie podczas jazdy slyszalne wewnatrz samochodu oraz nawet z zewnatrz (wraz ze wzrostem predkosci jazdy terkotanie zwiekszalo swoja czestotliwosc). Zjawisko nasilalo sie co raz bardziej, az postanowilem wyjac skrzynie by obadac co jej dolega. Okazuje sie, ze powodem bylo wyrobione lozysko dyferencjalu, ktore przed sprzedaza zostalo wymienione, a samochod po calej "naprawie" sprzedany w moje rece, a ja dalej uzytkowanem go przez wspomniane 3 miesiace. Po rozlozeniu skrzyni moim oczom ukazal sie dosc nietypowy widok. Kolo zebate atakujace wieniec dyferencjalu ma wykruszone zeby (sam wieniec dyfra tez jest powyszczerbiany i nienaturalnie powycierany). Od fachowca zajmujacego sie naprawa skrzyn biegow dowiedzialem sie, ze skrzynie produkowane na polski rynek sa wykonywane z dosc mizernych jakosciowo komponentow i co chwile trafiaja do niego z awariami lozysk (dzieje sie to ponoc tylko w skrzyniach wyprodukowanych w Polsce).. Wniosek jest jeden, pchaja nam tanie gowno niemajace nic wspolnego z bezawaryjnoscia toyoty... Chcac wymienic skrzynie na inna, pan zwrocil uwage, aby przy kupnie skrzyni policzyc zeby na wieloklinie, bo krajowe skrzynie maja 20 zebow, a pozostale 24. Pan dodal, ze w skrzyniach, ktore maja owe 24 zeby, rzadko kiedy cos sie dzieje i takie skrzynie sporadycznie trafiaja do niego z awariami. Stad moje pytanie do Was, jak to jest z zamiennoscia tych skrzyn? Czy ktos moglby cos podpowiedziec? Osobiscie wolalbym kupic skrzynie pochodzaca z samochodu importowanego, by miec z nia na przyszlosc spokoj i nie wyjmowac jej co pol roku to raz, a dwa - strasznie ciezko z dostepnoscia krajowej skrzyni (przewaga 10:1 dla zagranicznych skrzyn). Czy oprocz wspomnianych przez fachowca roznicy w ilosci zebow na frezie przegubu sa jeszcze jakies roznice? Czy dzwon korpusu skrzyni, frez walka sprzeglowego, mocowania lap, poduszek, ciegiel wybieraka i wysprzeglika sa takie same? Z gory dziekuje za wszystkie fachowe porady i wypowiedzi, pozdrawiam Patryk