Autor Wątek: Zamiennosc i roznice skrzyn biegow 1.4 D4D  (Przeczytany 6905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nomen

• Gość
Zamiennosc i roznice skrzyn biegow 1.4 D4D
« dnia: 05 Sierpnia 2013, 17:20:55 »
Z uwagi na to, iz jestem nowym uzytkownikiem na Waszym forum, chcialbym serdecznie przywitac wszystkich posiadaczy i uzytkownikow Toyot ;)
Jako ze tego typu fora to kopalnie wiedzy mogace pomoc rozwiazac nie jeden problem, pisze tutaj aby rozwiklac kilka watpliwosci co do zamiennosci i rodzajow skrzyn biegow wystepujacych z silnikiem 1.4 D4D.
Wiec do rzeczy. Otoz moj Auris zostal wyprodukowany w 2007r i sprzedany w polskim salonie. Jestem jego wlascicielem od 3 miesiecy i od niedawna zaczelo pojawiac sie charakterystyczne terkotanie podczas jazdy slyszalne wewnatrz samochodu oraz nawet z zewnatrz (wraz ze wzrostem predkosci jazdy terkotanie zwiekszalo swoja czestotliwosc). Zjawisko nasilalo sie co raz bardziej, az postanowilem wyjac skrzynie by obadac co jej dolega. Okazuje sie, ze powodem bylo wyrobione lozysko dyferencjalu, ktore przed sprzedaza zostalo wymienione, a samochod po calej "naprawie" sprzedany w moje rece, a ja dalej uzytkowanem go przez wspomniane 3 miesiace. Po rozlozeniu skrzyni moim oczom ukazal sie dosc nietypowy widok. Kolo zebate atakujace wieniec dyferencjalu ma wykruszone zeby (sam wieniec dyfra tez jest powyszczerbiany i nienaturalnie powycierany). Od fachowca zajmujacego sie naprawa skrzyn biegow dowiedzialem sie, ze skrzynie produkowane na polski rynek sa wykonywane z dosc mizernych jakosciowo komponentow i co chwile trafiaja do niego z awariami lozysk (dzieje sie to ponoc tylko w skrzyniach wyprodukowanych w Polsce).. Wniosek jest jeden, pchaja nam tanie gowno niemajace nic wspolnego z bezawaryjnoscia toyoty... Chcac wymienic skrzynie na inna, pan zwrocil uwage, aby przy kupnie skrzyni policzyc zeby na wieloklinie, bo krajowe skrzynie maja 20 zebow, a pozostale 24. Pan dodal, ze w skrzyniach, ktore maja owe 24 zeby, rzadko kiedy cos sie dzieje i takie skrzynie sporadycznie trafiaja do niego z awariami. Stad moje pytanie do Was, jak to jest z zamiennoscia tych skrzyn? Czy ktos moglby cos podpowiedziec? Osobiscie wolalbym kupic skrzynie pochodzaca z samochodu importowanego, by miec z nia na przyszlosc spokoj i nie wyjmowac jej co pol roku to raz, a dwa - strasznie ciezko z dostepnoscia krajowej skrzyni (przewaga 10:1 dla zagranicznych skrzyn). Czy oprocz wspomnianych przez fachowca roznicy w ilosci zebow na frezie przegubu sa jeszcze jakies roznice? Czy dzwon korpusu skrzyni, frez walka sprzeglowego, mocowania lap, poduszek, ciegiel wybieraka i wysprzeglika sa takie same? Z gory dziekuje za wszystkie fachowe porady i wypowiedzi, pozdrawiam Patryk :)

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zamiennosc i roznice skrzyn biegow 1.4 D4D
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpnia 2013, 06:36:50 »
Nie ma takiej możliwości aby jakościowo produkty produkowane w fabryce skrzyń, silników czy innych komponentów były rozróżniane na kraje - czyli rozumiem że skrzynie które są produkowane do Polski czy innych krajów wschodnich są gorsze od tych produkowanych do innych krajów. Bzdura.
Różnica jest TYLKO taka, że w firmie która produkuje skrzynie, silniki, sprzęgła, chłodnice itp - ogólnie wszystkie komponenty do samochodów różnice jakościowe mogą się pojawić TYLKO w przypadku produkcji na dystrybucje (czyli do sklepów, hurtowni itp).
Ogólnie chodzi mi o to, że wyrób który trafia na pierwszy montaż (bezpośrednio na linię produkcyjną) jest w wielu przypadkach lepszy jakościowo od wyrobu który trafia na dystrybucję (pomimo tego że jest praktycznie ten sam to inne są wymogi jakościowe).
Toyota jest jedną z nielicznych firm, która stara się nie rozgraniczać produktów (pierwszy montaż - dystrybucja) - jakościowo są "prawie" identyczne.
Where Wishes Fly......

Nomen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpnia 2013, 18:26:24 »
Prawie robi wielka roznice. Niestety, ale Twoj post nie wnosi jakichkolwiek pozytecznych informacji do tematu. Wytlumacz mi w takim razie racjonalnie awaryjnosc egzemplarzy krajowych. Dodam tylko, ze moja ocena nie opiera sie na jednym przypadku, gdzie rozjebaly sie lozyska, lecz na nastu przypadkach, wiec nie jest to zaden zbieg okolicznosci ani odosobniony przypadek...

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2013, 12:20:34 »
A jaki jest przebieg tego Aurisa z tak mocno zużytą skrzynią ?

pzdr Nix
Rav 4 HEV 2024

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2013, 16:04:12 »
Niestety z Nomenem musze się zgodzić co do produktów na wschodnie kraje, sam mam doświadczenie nie z Toyotą ale z Mercedesem Sprinterem, w którym przeznaczonym na wschodni rynek pękały wały przy ok 120-150tkm a w Mercedesach importowanych z zachodu taka awaria nie miala miejsca.

A wracając do tematu, sam mam aurisa z polskiego salonu ma teraz ok 150tkm i rozsypał się synchronizator drugiego biegu, i rozmawiając z zaprzyjaźnionym mechanikiem, powiedział mi aby lepiej poszukać innej skrzyni niż tą remontować co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Pozdrawiam.
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

Nomen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Września 2013, 09:08:45 »
W chwili obecnej samochod ma 170 kkm.

Skrzynia naprawiona. Przy okazji okazalo sie, ze 3 lozyska maja luzy i koronka synchronizatora 2 biegu przytyrana.

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Września 2013, 09:51:30 »
Jaki koszt tego wszystkiego?

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Września 2013, 10:04:53 »
Także jestem ciekaw ile zapłaciłeś (wyjecie skrzyni i naprawa) i gdzie robiłeś ? Pytam ponieważ mnie też to czeka. Pozdrawiam
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl