Autor Wątek: Kolumna kierownicy/Krzyżak  (Przeczytany 55178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mihu100

• Toyot Leżący
  • *
Kolumna kierownicy/Krzyżak
« dnia: 08 Sierpnia 2013, 16:18:37 »
Witam,

Czy ktoś z forumowiczów miał problem z tymi elementami w naszych aurisach? U mnie jest delikatne stukanie podczas jazdy np po bruku odczuwalne na kierownicy.?? Nie wiecie czy była jakaś akcja serwisowa z tym związana?

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kolumna kierownicy/Krzyżak
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpnia 2013, 17:19:34 »
Muszę Cię zmartwić kolego. Ja właśnie ostatnio z tym walczylem. Miałem dokładnie ten sam problem, te same stuki na takim samym terenie. Na 99% u ciebie również padła kolumna kierownicza. Na szczęście kupowałem używane auto z gwarancją mechaniczną i wymieniono mi ten element. Koszt kolumny to około 3 tysięcy - mówię o oryginale. Podobno nie podlega regeneracji i nie jest rozbieralna. Mój VIN patrzyli i nie było żadnej akcji serwisowej odnośnie tego elementu.

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpnia 2013, 19:09:08 »
Jestem na bieżąco z tym problemem. Stukało tak jak u Ciebie - już na gwarancji - wymieniono wałek pośredni (cena ASO ok.700 zł)i była cisza przez prawie rok. Teraz powtórka z rozrywki. Jestem umówiona na serwis za kilka dni i mam nadzieję, że nie trzeba będzie wymieniać całej kolumny. Co gorsza, pierwszy raz stuki pojawiły się przy przebiegu 40 tys - a powtórka - po kolejnych 15 tys. Akcja serwisowa - co już ustaliłam - nie dotyczy Aurisów. Ech, to dzisiejsze toyoty  :czerwona:
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2013, 19:30:26 wysłana przez babciaela »

Offline mihu100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpnia 2013, 19:54:43 »
No to nie poprawiliście mi humoru:(. Czyli opcja z samym krzyżakiem odpada? Gdzie ta Toyota w poprzedniej corolli tez padła kolumna i w tej powtórka z rozrywki;(

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Sierpnia 2013, 22:45:27 »
Ja też podejrzewałem na początku krzyżak. A tu jest to w całość połączone.
Mi również zaczęło "stukać" przy 45 tys. Dziwne to naprawdę jest.
Koledze w Fordzie Fiesta też "coś" stukało i wymienił krzyżak za 50 zł, a tu od razu kolumna za takie pieniądze.
Zawiodłem się na marce Toyoty, bo wstyd mi przed innymi "rzęchami" gdzie w życiu o takich problemach nie słyszeli.

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2013, 19:31:16 »
Też mi trochę "nerwowo": 3 tys włożyć w prawie nowy samochód tuż po gwarancji -  :thumbdown: Mam nadzieję, że ASO jednak potraktuje to jako reklamację naprawy gwarancyjnej. Myślę, że dobra wola jest, bo Pan Serwisant przyjmujący zlecenie mówił coś o rękojmi. Napiszę (19.08) - jak wrócę z serwisu. Przynajmniej wiem, ile powinnam mieć na koncie....

Moje poprzednie toyoty (Starlet 1998 i Corolla IX 2005) śmigają u dzieci bez żadnej awarii od początku. Auris jest jednak mniej fartowny.. Nie wiem, czy zdecyduję się na kolejną toyotę :o

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpnia 2013, 20:37:42 »
Nie porównuj Toyoty Starlet do Aurisa bo Starletka o wzór niezawodnośći, siostra jeżdzi nią od nowości, prawie 200tyś km przejechała i oprócz wymiany amortyzatorów żadnej awarii nie doświadczyła. Z początkiem 21 wieku zakończyła się jakość toyoty niestety.

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia 2013, 19:50:37 »
Niestety, masz rację. Przy toyocie "trzymało" mnie poczucie niezawodności, zbudowane na Starletkowych doświadczeniach. No i jakość serwisu. Tu już muszę bardzo mocno zweryfikować listę stacji. Z opisanymi stukami zgłosiłam się do najbliższej i wyobraź sobie, że odesłali mnie do tego, w którym kupowałam Aurisa i była wykonywana naprawa gwarancyjna! Mam wrażenie, że mnie robią w balona. Czy ASO ma prawo odmówić poprawy  naprawy gwarancyjnej wykonanej kilka miesięcy wstecz w innym miejscu? Będę drążyć temat stuków i tej odmowy  :o. Napiszę.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpnia 2013, 21:25:40 »
A czy odgłosy jakby luzu gdzieś przy lewym kole na bruku to też ten problem? Na kierownicy nic nie odczuwam. Mam to w zasadzie od zakupu Aurisa, ale nigdy w ASO nie wspominali mi o żadnym problemie, zawsze podkreślają, że auto idealne :>. Czytałam gdzieś kiedyś, że taki "urok" Aurisa.

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpnia 2013, 10:45:01 »
U mnie zaczęło się właśnie od takich stuków-zgrzytów ale na kole prawym, później dało się wyczuć wyraźny przeskok przy skręcaniu kierownicą w prawo. Po wymianie wałka pośredniego wszystko było idealnie ale tylko przez 15 tys. km. Teraz wyraźnie kierownica przeskakuje przy jeździe parkingowej w kolumnie (ale gdzieś raczej na końcu - stąd ta nadzieja na defekt wspomnianego wałka). Na "luzie" to stuka już całkiem nieźle przy skrętach w obie strony! Mam nadzieję bezpiecznie dojechać do Radomia ale to dopiera za tydzień. Tymczasem jeżdżę niezawodną Corollą IX.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpnia 2013, 19:16:10 »
Mam nadzieję, że u mnie to jednak coś innego. Nie czuję nigdy żadnych przeskoków, generalnie prowadzi się super. Ale dziękuję za odpowiedź :)

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sierpnia 2013, 09:23:33 »
Witajcie Koledzy. Diagnoza postawiona w ulubionym ASO - wałek pośredni jest jednak przyczyną stuków (uff!). U mnie wymiana na gwarancji a według faktury to cena ok.700 zł. Ciekawe na jak długo wystarczy tym razem  :o. Kolumna kierownicy nie wymaga ingerencji. Za chwilę odbieram naprawiony samochód  <taniec>

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sierpnia 2013, 09:30:10 »
Jak sprawdzali? Po dużych dołach go tłukli? Aha jaki masz przebieg?
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2013, 09:36:42 wysłana przez SZYMON14 »

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sierpnia 2013, 17:06:53 »
Hej! Po wielkich dołach nie jeździli - uwierzyli na słowo, po czym wystarczyła przejażdżka z parkingu dla klientów do hali napraw. Stuki już było słychać na postoju przy skrętach kierownicą w obie strony. Podobno te stuki to częsta przypadłość Aurisów (na Avensis była akcja przywoławcza). Mój przebieg dziś - to 62 tys. Pierwsza wymiana wałka była przy 45 tys. (koszt na fakturze: 701 zł), dzisiejsza faktura na wałek to 759 zł - może zdrożało a może jednak lepszy materiał tego elementu. Kod tej usterki: 91 43. No i mam kolejny rok gwarancji na ten element. Przejechałam dziś 120 km po rożnych drogach i cisza absolutna. Kierownica pracuje miękko, na nierównościach nie tłucze. Gdybym znów zaobserwowała ten objaw - mam zaproszenie do stacji. Radomska Toyota - to klasa!

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sierpnia 2013, 22:57:00 »
Hmm... u mnie na postoju nie słychać żadnych stuków, ale na nierównościach zdecydowanie tak... Trochę się boję podjechać do mechanika bo po niedawnej wymianie klocków przód+tył i wymianie oleju moja karta chyba nie jest gotowa na kolejne spotkanie z terminalem w serwisie...Mam nadzieję, że nic mi grozi oprócz dyskomfortu ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl