Autor Wątek: Światła - pytanie  (Przeczytany 3354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline uniuse

• Toyot Leżący
  • *
Światła - pytanie
« dnia: 13 Sierpnia 2013, 13:46:54 »
Witam wszystkich serdecznie. Od wczoraj jestem posiadaczem Toyoty Rav4 z 2009 roku. Benzyna w automacie.
Mam pytanie odnośnie świateł.
Jak włączam silnik to światła się zapalają, mimo że manetka jest ustawiona w pozycji 0.
Poprzedni właściciel powiedział, że tak mu "ustawili" w salonie na przeglądzie. Żeby nie musiał
pamiętać o włączaniu świateł. Mówił coś o jakimś bezpieczniku ale nie znał szczegółów.
Czy jest jakiś sposób żeby światła się nie włączały za każdym razem jak włączam samochód?
Czy ten model po prostu tam ma, że mimo iż jest na 0 to światła i tak się włączają?

Pozdrawiam

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Światła - pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpnia 2013, 21:36:37 »
coś ci bajer cisnął. z tego co pamietam to od kiedy mamy przepis drogowy "swiatel 24/dobe" to toyota seryjnie zakłada przekazniki ,który automatycznie po właczeniu silnika uruchamia światla

Offline uniuse

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpnia 2013, 14:27:45 »
Dzięki za info.
Trochę mi się nie podoba to rozwiązanie bo mimo, że światła się włączają to nie włącza się podświetlenie przycisków do obsługi klimatyzacji. Żeby one się włączyły trzeba ustawić przełącznik w pozycji włączone.
Ale ok. Nie wnikam :)
Ogólnie autko super. Dziś zarejestrowałem, ubezpieczyłem, jutro pierwsza wycieczka za miasto :)
Bardzo nie lubię zimy ale teraz z utęsknieniem czekam na śnieg :):)

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpnia 2013, 16:00:05 »
obyś się nie zdziwił... rav 4 jest ładne ale w trudnych warunkach drogowych wypada raczej słabo. Jeźdzłem, bawiłem się, ale to nie jest terenówka. No chyba, że mówisz o ośnieżonej asfaltówce bądź osiedlowej kostce, ale tu też kompakt z przednim napędem i ESP wypadnie lepiej. Opony dobre zapodaj, bo to podstawa jak chcesz poczuć różnicę. A w teren polecam land cruiser (seria j90) i Hilux :)

Co do świateł w wozidłach ojca (rav4 i obecnie hilux) z tym przekaźnikiem jest dokładnie tak samo - jak światła włączają się same przy pozycji off na drążku to podświetlenie nie działa, tak jest ASOwo i to nie jest awaria.
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2013, 16:02:14 wysłana przez uRo »
"Tak jeden za drugim podawał swe nazwisko,
Ostatnie to słowa w ich życiu.
Ostatnie pytanie, ostatnia odpowiedź
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpnia 2013, 22:39:59 »
obyś się nie zdziwił... rav 4 jest ładne ale w trudnych warunkach drogowych wypada raczej słabo. Jeźdzłem, bawiłem się, ale to nie jest terenówka. No chyba, że mówisz o ośnieżonej asfaltówce bądź osiedlowej kostce, ale tu też kompakt z przednim napędem i ESP wypadnie lepiej. Opony dobre zapodaj, bo to podstawa jak chcesz poczuć różnicę. A w teren polecam land cruiser (seria j90) i Hilux :)

uRo
, kolego, kto twierdzi, że RAV to terenówka? Rav to auto 4x4, spisujące się doskonale w lekkim terenie. Mieszkam w terenie górzystym i w zimie spisuje się doskonale.
Automat - super wybór!   :good:
TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

Offline uniuse

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2013, 11:48:36 »
No przyznam, że ta skrzynia bezstopniowa jest super. Przy 100km/h mam jakieś 1,9tys obrotów.
Jak w dieslu :)
Do tej pory jestem bardzo zadowolony.
Musiałem tylko przesmarować zawiasy w tylnych drzwiach po popiskiwały na dziurach.
Jeszcze nie testowałem czy to coś dało. Jak nie to jeszcze uszczelkę pociągnę czymś tłustym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl