Autor Wątek: Problem D4D 2.0 (strasznie kopci, brzmi jak traktor) - wtryski?  (Przeczytany 11956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline foxtrot1

• Toyot Leżący
  • *
Witam.

Mam Aurisa z 2008r. (w serwisie powiedzieli, ze bez DPF). Silnik D4D 2.0. Przebieg 116 tys. km. Przeglądy regularne mniej wiecej co 15 tys.
Mój problem polega na tym, że od jakiegoś miesiąca auto strasznie kopci (czarny dym). Nie chce odpalać za pierwszym razem - zawsze dopiero za drugim, niezależnie od temperatury i czy samochód stoi 5h, czy tydzień. Poza tym na całej rozpiętości obrotów słychać klekot jak w 15 letnim dieslu (wcześniej tak nie było). Dzisiaj byłem w Toyocie i powiedzieli mi, że problem najprawdopodobniej jest ze wtryskiwaczami, aczkolwiek mam się jeszcze umówić bo potrzebują więcej czasu, żeby to sprawdzić. Wcześniej jakiś rok temu miałem czyszczony zawór EGR, wymieniany filtr paliwa itp. bo Auris nie palił w trybie zimowym. Wtedy powiedziano mi, że wina bardzo słabego paliwa. Co zresztą jest bardzo prawdopodobne :(

Dodatkowo, nie wiem czy to należy też do objawów, ale od jakichś 3 lat gdzieś w okolicy 1900 obr/min coś delikatnie drga. Zawsze myślałem, że to plastiki wpadają w rezonans i nigdy nie zgłaszałem na gwarancji. Jak myślicie, czy rzeczywiście mogą to być wtryski? Jeśli tak, to da się je jakoś regenerować? Ktoś miał już taki problem?

Z góry dziękuję, pozdrawiam :)

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Problem D4D 2.0 (strasznie kopci, brzmi jak traktor) - wtryski?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpnia 2013, 23:14:29 »
skoro to wtryski, to zaczął bym od dodania jakiegoś preparatu do paliwa do czyszczenia wtrysków

ale jak odpali to jeździ normalnie czy też brakuje mu mocy?

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Sierpnia 2013, 01:31:30 »
A check się nie pali? Trochę dziwne...

www.FotoSzopa.pl

Offline foxtrot1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Sierpnia 2013, 02:57:09 »
Żaden check się nie pali. Samochód poza minimalnie nierówną pracą silnika jeździ normalnie. Mocy mu nie brakuje. Ale zauważyłem, że drga kierownica przy gwałtownym przyspieszaniu. Jaki preparat polecasz?

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Sierpnia 2013, 11:22:50 »
można dodać, że jest to to samo co toyota sprzedaje pod swoim logo
TIIDA '09

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Sierpnia 2013, 12:43:16 »
Co do kopcenia to trzeba zrobić próbę przelewową. Zerknął bym jeszcze na kąt ustawienia wtrysku - może jest źle ustawiony.

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Sierpnia 2013, 22:01:06 »
Zerknął bym jeszcze na kąt ustawienia wtrysku - może jest źle ustawiony
nie bylo mowy o wymianie rozrzadu ani grzebania przy pompie, wiec nie widze potrzeby sprawdzania kata wtrysku

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Sierpnia 2013, 22:25:14 »
wtryski w tym silniku to rzadkość , zacznij od zmiany softa lub od solidnej diagnozy z testem drogowym i zestawieniem parametrów MAP i CR
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline foxtrot1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Sierpnia 2013, 23:52:22 »
Dziekuje wszystkim za rady. Był zmieniany ECU silnika kiedy był czyszczony EGR bo nie chciał odpalać w zimie. Mechanik w serwisie powiedział, że nie był aktualizowany od nowości i dziwne, że podczas przeglądów w Toyocie tego nie zrobili. W każdym bądz razie problem z kopceniem mam od miesiąca. Myślicie, że dobrze zrobie jesli najpierw kupie specyfik do czyszczenia wtrysków i sprawdze czy pomoże? Czy może jechac do ASO zeby podpieli aurisa pod komputer i zrobili diagnostyke wtrysków?

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Sierpnia 2013, 22:19:16 »
napewno ten środek nie zaszodzi,warto go wlać. widziałem przypadki w tych silnikach że przez mało dynamiczna jazde na wyłaczonej turbinie przy 100 tys przebiegu zapychał sie cały uklad wydechowy.warto czasem depnac tym diselkiem ,zeby  przepalic filter czastek stalych i egra,najlepiej gdzies na autostradzie.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Sierpnia 2013, 22:28:50 »
moim zdaniem szkoda kasy na środek lany do baku

jak już cos to kup forte lub liqi moly i zapnij na krótko, niech furka pochodzi na samym środku czyszczącym

i podjedź gdzieś na komp i sprawdź jak się zmienia funkcja MAF przy zamknięciu i otwieraniu EGR na jałowym

jeśli był nowy soft to wg. mnie masz problem z EGR
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2013, 22:35:07 wysłana przez Kryspin »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline foxtrot1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpnia 2013, 00:13:30 »
Kupilem Moly liqui spulung i auris pochodzil na tym ok. 15 minut na roznych obrotach. Reszte która mi została wlalem do baku z paliwem. Przejechalem sie po zabiegu i dalej kopci, ale wydaje mi sie, ze mniej. Odglos "traktora" jaki byl taki jest. Nie mialem juz czasu zeby wiecej pojezdzic, ale jutro pokręce aurisa na autostradzie. Mam nadzieje, ze to pomoże...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl