Autor Wątek: Auris Touring HYBRID  (Przeczytany 121506 razy)

AurisBeast

• Gość
Odp: Auris Touring HYBRID
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Września 2013, 15:00:19 »
No to jak zwykle jakiś redaktorek ściemniał. Jeśli pamiętam nowy miał mieć więcej 4cm

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Września 2013, 17:11:06 »
pisze o Auris Kombi Hybrid NA PEWNO MA WIEKSZY BAGAŻNIK 530 LITRÓW plus podwojna podłoga itd itd

A czy hybrid (nawet w wersji kombi) nie ma zmniejszonej ładowności ze względu na stosunkowo cięzki akumulator ?

Ja mam 185cm i ustawiając sobie pod siebie siedzenie kierowcy za mną siedzi moja żona podobnego wzrostu do Twojej  dkc i nie ma problemu z brakiem miejsca. Co więcej ja mogę iść do tyłu i również nie narzekam na niewygodną i ciasną jazdę. Mam poprzedni model Aurisa.

U mnie dosyć podobnie i jest OK  :good:
W pięc osób też da się stosunkowo wygodnie podróżować (było kilka okazji)
Uważam Aurisa 2010 po FL za naprawdę obszerne auto.

Może te nowe mają mniej miejsca w kabinie,

Coś w tym jest  :grin:.
Jak sobie posiedziałem w nowym Aurisie (to w porównaniu z moim) czułem się nieco stłoczony  i z przodu i z tyłu. :thumbdown: (trzy osoby na tyle nie pojadą tak wygodnie jak w moim).

A jeśli chodzi o wysokość siedzenia w Aurisie (tym najnowszym) lub Verso (ew. poprzednie) Aurisy)  :-).
Zawsze jeździłem "niskim" samochodami.
Jak wsiadłem do mojego Aurisa, to ta wyższa pozycja od razu mi przypadła do gustu.
Jak posiedziałem ostatnio w tym najnowszym, to wydawał mi się zbyt niski  :embarassed:.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2013, 17:25:17 wysłana przez tomery »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Września 2013, 21:05:25 »
pisze o Auris Kombi Hybrid NA PEWNO MA WIEKSZY BAGAŻNIK 530 LITRÓW plus podwojna podłoga itd itd

I tak i nie - nie do końca. Aven Wagon też ma liczbowo większy bagażnik, a dużo dłuższy od Verso i załadować mogłem dużo mniej POD DACH. A wysokie rzeczy w ogóle nie wchodziły.
W Aurisie jest podobnie, a jeszcze jest dłuższy zdaje się o jakieś 12 cm od Verso, co w mieście MA znaczenie. Choć oczywiście najgorzej po mieście Avenem Wagon :)

Qbek

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Września 2013, 22:19:54 »
Witam.
Mam podobny dylemat dot. Aurisa TS Hybrid, choć u mnie walka rozgrywa się z nową Octavią Kombi 2.0 TDI 150KM z DSG. Jestem po 3. dniach testów i przy mojej dynamicznie nodze średnie spalanie ze zbiornika wyszło 6,15 (DSG), gdzie w Superbie na nanualu mam 6,2, więc wynik rewelacja.
Jak trafiłem na Auriskę? Przez przypadek, bo pomyślałem o przyjrzeniu się Corrolce Verso, bo kiedyś mocno chodziła mi po głowie. I tak od słowa do słowa, że nie ma dwusprzęgłowego automatu, że zwykły będzie dużo palił, a jeżdżę ca. 60kkm rocznie, pan sprzedawca zapytał, czy myślałem o hybrydzie... Ja no to, że tak, ale cena na poziomie ca. 150kkm nie wchodzi w grę, bo założyłem sobie budżet 120kkm. A on na to, to zapraszam do Aurisa...
No i stało się. Ziarno zwątpienia zasiane. Jak zwykle tabelka w Excel poszła w ruch i po wyliczeniach wychodzi miesięczny koszt utrzymania auta (leasing, paliwo, średni roczny koszt przeglądów, ubezpieczenie etc.
- za Aurisa 3700 a
- za Octavie 3970.
Jakby nie liczyć, 270PLN/mc różnicy, daje rocznie ładną oszczędność, że o 5 letniej nie wspomnę.

Teraz o dylematach.
Auris:
- brak elektrycznie reg. fotela z pamięcią ustawień
- jak z tą hybrydą w tęgie mrozy
- co z wrażeniami z jazdy, gdy człowiek zawsze jeździ dynamicznie, a diesel na to pozwala
- brak ISO-FIX na przednim siedzeniu
- mniej miejsca na tylnych miejscach vs. Octavia

Octavia:
- jak z realną żywotnością DSG
- co będzie z dwumasą (DSG ją raczej powinna oszczędzić)
- co z turbiną, kiedy padnie? (w mondeo MK4 zdechła przy 180kkm)

Co sądzicie o moich dylematach?

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Września 2013, 22:59:36 »
witam
no to u nas zaczeło się też od Verso za które już prawie wpłaciłem zaliczke i całkowiecie przez przypadek trafiłem do salonu w Kaliszu i podobnie jak u kolegi od słowa do słowa że potrzebny duży bagażnik no i już siedziałem w Aurisie. Niezłe kombinacje zapięcia rolety, siatki itp
no ale jak pan nas zaprosił na jazdę próbną Hybrydą to się zakochałem, prowadzenie bomba, mega przyjemność z jazdy, miałem teraz na cały weekend Verso i Aurisa Hybryde do testów i nie ma co ten samochód powala (dodam że wersja najwyższa możliwa)
I podobnie jak z Verso już wprawie wpłacałem zaliczke ale żona mówi sprawdźmy miejsce na tylnej kanapie z dwoma fotelikami no i tu masakra nie da się jechać w dłuższe trasy siedząc z tyłu, Verso bije w tym parametrze wszystkie auta na głowe (testowałem Acorda, ASX, Nissana Q., dzisiaj Mazdę CX5) żaden samochód nie daje tyle przestrzeni co Verso no ale za to mały bagażnik 440 litrow i to już nie tak fajne prowadzenie a przede wszystkim spalanie jak Aurisa

Mamy mega dylemat, też brałem Skode Oc Kombi pod uwagę benzyne i rozsądek może i podpowiada dobry wybór: dużo miejsca, bagażnik spory, cena w miarę ok spalanei przynajmniej katalogowo też dobry poziom i przyspieszenie 8,4 sek nieźle. No ale to cały czas skoda jakoś tak nie do końca ta marka przewamia do mnie. Poza tym turbina myślę że te silniki podobnie jak słynne filtry DPF będą bardzo awaryjne ....

Razem z żoną jeździmy bardzo dynamicznie wogóle nie skupiamy się na eko jeździe wiec nie wiem czy hybryda to dobry pomysł
mógłbym tak jeszcze pisać wiele .......

a dlaczego odrzuciłeś Verso?

a wbrew pozorom katalogowo 11,2 do setki ten samochód jeździ na prawdę dynamicznie, wciśnięcie pedału gazu praktycznie od razu auto odjeżdza wkońcu pracują dwa silniki a ten elektryczny reaguje natychmiast, dzisiaj jeździłęm CX5 i tam przy automacie czuć spore opóźnienie mimo że przysp 9,2

scalone posty
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2013, 00:33:03 wysłana przez Filu »

Qbek

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Września 2013, 23:10:26 »
  a dlaczego odrzuciłeś Verso?

Tak jak napisałem, z powodu wysokiego spalania, no i dodatkowo - wolniejszej pracy.
Co do DPF, jak ktoś jeździ po mieście, absolutnie nie może kupować takiego motoru, chyba że cyklicznie będzie go przeganiał po autostradzie etc. Ja w Mondeo zrobiłem 210kkm, Superbem 65kkm i nigdy mi się nie zapaliła kontrolka.

Edit.
dkc, a na ile lat kupujesz auto? Na rok? Jeśli tak, to kwestia fotelików i żony z nimi z tyłu jest kluczowa, jeśli jednak auto będzie dłużej z Wami, to pewnie dzieci wyrosną i same będą z tylu jeździć :)
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2013, 23:40:07 wysłana przez Qbek »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Września 2013, 23:48:06 »
Co do DPF, jak ktoś jeździ po mieście, absolutnie nie może kupować takiego motoru, chyba że cyklicznie będzie go przeganiał po autostradzie etc.

Ja mam DPF'a w Aurisie, jeżdżę po mieście, nieraz śmieszne odległości, ale raz na miesiąc jadę w trasę- krótszą, bądź dłuższą, aczkolwiek taką, że mogę Toyotkę trochę "pogonić" i zero problemu :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Września 2013, 23:56:11 »
Qbek - ale DSG ma duże koszty utrzymania: strasznie drogie i stosunkowo częste wymiany oleju, do tego mechatronika lubi zawodzić: DSG NIE JEST tak piękna jak piszą.
Mrozy dla hybrydy są lepsze niż... upały. Nie bez powodu taki Prius ma dodatkowy wentyl przy 4-literach pasażera z tyłu i włącza się jak "dasz popalić" gazem. Ale generalnie nie ma się czym przejmować: masz bodaj 5 lat gwary na układ hybrydowy.
W skrócie: dwumasa, dsg, turbo - w Toyce takie rzeczy nie istnieją, więc na 1000000% się nie popsują.  :good: :cheesy:
A poza tym - w razie czego Toyota nie robi z klienta debila przy ew. naprawach gwarancyjnych, w przeciwieństwie do całej reszty lub co najmniej jej większości.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Września 2013, 00:12:48 »
Powiem tak, wsiadłem jakiś czas temu do Passata 2.0 TDI z DSG, który miał blisko 200kkm na szafie i byłem mocno zawiedziony kulturą zmiany przełożeń w tym automacie. Może i szybko acz szarpnięcia wyczuwalne.

Dodatkowo jak Ci padnie sterownik to usiąść i zaplakać ;)

O3 i Auris to dla mnie tak odmienne auta, że ciężko się w ogóle odnieść.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Września 2013, 00:17:32 »
Pod względem szarpnięć to CVT nie ma sobie równych.
Z tym że nie każdemu taka skrzynia odpowiada: powiedzmy sobie szczerze, że większość kierowców (a przede wszystkim dziennikarzy), jak NIE MA szarpnięć, to pisze, że "ledwie się rozpędza ten gumowaty napęd". :cry:
Czym opisują jedynie subiektywne odczucia, a nie obiektywną prawdą.
Obiektywnie to wystarczy spojrzeć na... słupki jak szybko się oddalają - a że nie szarpie...? No to IMHO dobrze!  :) :good: :cheesy:

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Września 2013, 12:43:37 »
Prawie Toyot
no na długo myślę że na 10 lat, i też tak se myślę że 3 lata się przemęczymy ale za to poźniej już z górki :)

Qbek

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Września 2013, 20:55:44 »
DSG ma duże koszty utrzymania: strasznie drogie i stosunkowo częste wymiany oleju
850 PLN co 60kkm to dużo? Dla mnie nie ;)

O3 i Auris to dla mnie tak odmienne auta, że ciężko się w ogóle odnieść.
Odmienne w kwestii napędu. Buda i funkcjonalność są jak najbardziej porównywalne :)

O3 będę kupował z pakietem gwarancji 5 lat lub 220kkm, więc wiele stać się nie może.
Natomiast kwestia odsprzedaży na bank będzie po stronie Hybrydy, no chyba że wejdą w ciągu 4-5 lat jakieś mega technologie, pozostawiając obecne rozwiązania daleko w tyle, w co raczej nie wierzę ;)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Września 2013, 23:36:08 »
Dla mnie dużo, szczególnie jeśli porównam np. do CVT, gdzie nie muszę tego robić obecnie w ogóle.

Qbek

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Września 2013, 18:31:03 »
No i jestem po jeździe próbnej. Uważam, że dla kogoś kto od lat jeździ mocnymi i nowoczesnymi dieselemi, takie auto to pomyłka. ATS Hybr. nie ma jak dla mnie żadnej dynamiki. Gdyby porównywać ją z benzyną 1.4 ok. 90 KM, to może i byłaby strzałą...
Póki co nie mam 70 lat, by jeździć tak bardzo zrównoważenie ;)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Września 2013, 19:01:31 »
Qbek - mi się wydaje, że oczekujesz "kopa od dołu" jak to mają w zwyczaju diesle. A tu może i kopa auto dostaje, ale mniejszego niż w dieslu.
Zauważ, że w dieslu jak już dostaniesz tego "kopa", obroty wzrastają i... nic się nie dzieje: trzeba co chwilę bieg zmieniać, bo obroty "się kończą" i takie tam przy mocnym przyśpieszaniu.
Do tego dochodzi odmiana skrzyni cvt, która każdy ewentualny "kop" łagodzi: on jest, ale nie czujesz szarpnięć.
I tym sposobem dochodzimy do wniosku wspólnego dla wielu odnośnie skrzyń bezstopniowych: jeśli oczekujesz wrażeń, tutaj ich nie znajdziesz w formie szarpnięć.
Tutaj jazda jest elegancka i płynna.
...co nie znaczy, że nie można jednego i drugiego diesla w trasie wyprzedzić.  :cheesy: :-P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl