Autor Wątek: Auris Touring HYBRID  (Przeczytany 121499 razy)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris Touring HYBRID
« Odpowiedź #135 dnia: 21 Stycznia 2014, 09:30:55 »
Ja tam zauważyłem i to w niejednym aucie.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 21 Stycznia 2014, 09:47:34 »
to już nie te czasy, kiedy trzeba było docierać silniki itd..
myślę, że tu bardziej chodzi o to, że po jakimś czasie i przebytych kilometrach w danym aucie, kierowca bardziej wyczuwa auto i przez to spalanie spada - ja przynajmniej tak mam - po ok 2 - 3 miesiącach jazdy nowym autem - spalanie spada o ok 0,5l/100 km
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #137 dnia: 21 Stycznia 2014, 09:51:59 »
Nie chodzi stricte o takie pierwotne docieranie, tylko o układanie się pewnych elementów - generalnie zawsze to występuje, ale w zależności od danego silnika spalanie spada mniej lub bardziej. Także dzieje się to szybciej lub wolniej - to też zależy od tego czy noga kierowcy jest cięższa czy lżejsza.
Inną sprawą jest, że tak jak niektóre nawet usterki - jedni widzą, a inni nie. Jednym coś przeszkadza - innym nie. Dla jednych coś jest istotne - dla innych nie.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 21 Stycznia 2014, 10:48:14 »
Ja czytałem że w czasie tego niby układania, jak kierowca ma za lekką nogę to może zamulić auto tym bardziej japońskie, które "kocha" wysokie obroty.

Acha dlatego po przejechaniu pierwszych 1000km od nowości, moja wskazówka obrotomierze często widziała czerwone pole :)

Modyfikujemy posty jak chcemy coś dopisać
Swoop
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2014, 11:36:13 wysłana przez Swoop »

Offline pancio123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 21 Maja 2014, 22:34:54 »
Ja czytałem że w czasie tego niby układania, jak kierowca ma za lekką nogę to może zamulić auto tym bardziej japońskie, które "kocha" wysokie obroty.

Acha dlatego po przejechaniu pierwszych 1000km od nowości, moja wskazówka obrotomierze często widziała czerwone pole :)

Modyfikujemy posty jak chcemy coś dopisać
Swoop

z tego co ja pamiętam wysokie obroty dotyczyły Hondy
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2014, 22:36:38 wysłana przez pancio123 »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #140 dnia: 21 Maja 2014, 23:44:39 »
Wysokie obroty dotyczą zasadniczo każdego, a w szczególności silników wolnossących 16V - bez obrotów auto nie jedzie. Proste!  :cool:

Offline Robzak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 16 Czerwca 2014, 13:22:22 »
Ostatnio miałem przyjemność jeżdżenia przez sobotę i niedzielę testowym Aurisem Hybrid. Mając "z tyłu głowy" często spotykane opinie o mułowatości napędu hybrydowego popróbowalem więc sam. Na drodze rozpędzałem i mierzyłem czas osiągnięcia predkości od 0 do 100 km/h. Z trzech prób wyszło srednia 9, 11 sek. Samochód oczywiście przygotowany do każdej próby w postaci naładowanego akumulatora. Ostatnio w programie "Jazda próbna" z Aurisem prowadzącemu, wynik wyniósł 9, 04 sek. Ciekawe dlaczego w danych fabrycznych podają czas przyspieszenia 10,90 sek.?  :o
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2014, 13:24:38 wysłana przez Robzak »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 16 Czerwca 2014, 13:39:25 »
Na YT jakiś gość wycisnął z 1.6 benzyny 8,9sek do 100. Pytanie jaki był błąd pomiaru.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #143 dnia: 16 Czerwca 2014, 13:42:36 »
Poza tym licznik przekłamuje o jakieś 5km/h więc powienieneś się tak naprawdę rozpędzać do 105km/h.
Inna sprawa, że nie chodzi o OBIEKTYWNĄ mułowatość tylko SUBIEKTYWNĄ, którą to tworzy skrzynia cvt - są obroty auto przyspiesza, ale jakoś tego nie czuć

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #144 dnia: 16 Czerwca 2014, 14:36:32 »
Jakby to o te czasy 0-100 km/h w hybrydzie chodzilo  :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 16 Czerwca 2014, 14:53:43 »
są obroty auto przyspiesza, ale jakoś tego nie czuć

Nie czuć, bo miłośnicy "manuala" nie umieją żyć bez szarpnięć. I dlatego tego "nie czują".
A wystarczyłoby... na słupki mijane przy drodze spojrzeć. :cool:

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 16 Czerwca 2014, 22:21:30 »
no własnie tego nei rozumiem, sam jeżdze hybrydą auris kombi i mam od samego początku odczucia ze ten samochód ma duzo duzo lepsze przyspieszenei niz podaja w katalogu, na opcji power na prawde potrafi wcisnac :) sam jeszcze nei mierzylem czasu ale dam se reke uciąc ze jest to duzo lepiej niz 11,2 sek. Moze rzeczywiscie toyota zakłada ze te 11,2 to tylko przy samym napedzie spalinowym a jezeli juz zalaczy nam sie dodatkowo silnik elektr no to mamy plus 36 KM wiec idzie duzo lepiej. Napiszcie jakie są wasze odczucia wentualnie pomiary

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #147 dnia: 16 Czerwca 2014, 22:51:51 »
Hmm - to jest dwojaka sprawa, bo:
- raz że czujesz potężny moment (to jest powód, czemu właściciele diesli oraz benzyn-turbo z reguły twierdzą, że ich auto przyśpiesza lepiej niż... faktycznie przyśpiesza, bo "czują potężny moment" - ale w zestawieniu z np. zwykłą benzyną bez turbo, która ma co prawda mniejszy moment, ale KM więcej i przyśpieszenie lepsze, dopiero w realu widzą, że... zostają w tyle),
- a dwa - skrzynia CVT generalnie lepiej przyśpiesza od tego samego auta z manualem (pomińmy na chwilę kwestię, że to hybryda), poza JEDNĄ sytuacją: start od zera - tutaj CVT chroni skrzynię (i dobrze!), żeby nie zrywało łańcucha jak w multitronikach Audi; stąd przy starcie od zera na samym początku jest "muł". Ale w każdej innej sytuacji CVT przyśpiesza lepiej.  :cool: <kawusia>
Co do pomiarów to... trzeba byłoby mieć specjalistyczny (czyli b.drogi) sprzęt - powiem tylko, że sam błąd prędkościomierza w Toykach jest masakrycznie duży: w Verso i Avenie przy 180 km/h jest ledwie jakieś ok. 163 km/h, a przy setce - ok. 91-92 km/h. Błąd "in plus" może wynikać już z samego takiego faktu.  :-)

Offline wojt66

• Toyot Leżący
  • *
Auris Touring HYBRID eksploatacja w zimnym klimacie
« Odpowiedź #148 dnia: 20 Lipca 2014, 08:42:12 »
Witam.
Czy ktoś możne napisać jak samochód sprawował się w zimie? Jak działało ogrzewanie, czy było wystarczające oraz jak działały akumulatory w niskich temperaturach? Mam zamiar kupić aurisa hybrid i używać go w zimnym klimacie w skandynawii ale do końca nie jestem przekonany. Chyba trzeba będzie dodatkowo założyć system grzewczy postojowy np DEFA.
Zastanawia mnie co z pojemnością akumulatorów np przy -25 stopniach, raczej za długo na prądzie sobie nie pojadę. Pozdrawiam
:-)

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #149 dnia: 20 Lipca 2014, 09:28:23 »
  :cool:  Co do pomiarów to... trzeba byłoby mieć specjalistyczny (czyli b.drogi) sprzęt - powiem tylko, że sam błąd prędkościomierza w Toykach jest masakrycznie duży: w Verso i Avenie przy 180 km/h jest ledwie jakieś ok. 163 km/h, a przy setce - ok. 91-92 km/h. Błąd "in plus" może wynikać już z samego takiego faktu.  :)

Posiadam RACELOGICA Performance BOX i AIM SOLO LapTimer więc mogę w czwartek bo będę widział się z osobą która jeździ  [/font][/size]Aurisem HSD sprawdzić jak wygląda to przyspieszenie. Natomiast  już dziś mogę napisać, że sprawdzałem swoją 1.4 D4D zarówno z boxem jak i bez oraz 1.6 i w obu wypadkach fabryka podawała rzeczywiste wartości. Zarówno te dotyczące prędkości maksymalnej jak i przyspieszenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl