Autor Wątek: Auris Touring HYBRID  (Przeczytany 121512 razy)

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris Touring HYBRID
« Odpowiedź #150 dnia: 24 Lipca 2014, 17:47:28 »
Sprawdziłem dziś magicznym pudełkiem przyspieszenie Aurisa HSD - według pięciu pomiarów z uśrednieniem wyniku osiąga czas 10.44sek a  najszybszy start jaki wykonałem to 10.27sek.

Offline dizzyvertigo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 28 Lipca 2014, 17:21:06 »

Witam.
Czy ktoś możne napisać jak samochód sprawował się w zimie? Jak działało ogrzewanie, czy było wystarczające oraz jak działały akumulatory w niskich temperaturach?....
:-)

Cześć.
Mam Aurisa hatchback hsd od sierpnia 2013 roku. Przez ten czas zdążyłem przejechać 53 tysiące kilometrów. Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie i jednocześnie podzielić wrażeniami. Chętnie odpowiem na jakiekolwiek pytania od forumowiczów.

W zimie da się żyć. Z powodu tego że układ hybrydowy potrzebuje temperatury min 10 stopni do działania, przy tak dużych mrozach na samej baterii raczej się nie pojedzie. Silnik chodzi praktycznie cały czas żeby ogrzać baterię. Ogrzewanie kabiny działa sprawnie, nie ma z nim żadnych problemów. Spalanie wzrasta wraz ze spadkiem temperatury. W trakcie ostatniej polskiej zimy było to ok 0,5 - 1 litra na 100 kilometrów więcej. W zimie auto staje się też głośniejsze. Jest to zrozumiałe bo rzadziej wyłącza się silnik spalinowy. Odniosłem wrażenie, że przy dużych mrozach rzędu minus piętnaście, osiągi się pogarszają. Czuć to szczególnie na autostradzie.

A teraz uwagi ogólne.
Jestem BARDZO zadowolony z samochodu. Jak na razie zupełnie bezawaryjny. Obsługa ASO wyśmienita - jest to jeden z powodów dla których auto użytkuje się tak dobrze. Naprawdę trudno przecenić obsługę Toyoty.
Spalanie średnie na poziomie 5 litrów. Codziennie dojeżdżam do pracy w warunkach miejskich i podmiejskich ok 60km w jedną stronę. Wtedy spalanie (zaznaczam średnie) to około 4 litry. Zdecydowanie wzrasta na autostradzie, przy 150 km/h to około 7-8 litrów.
Elastyczność przy wyprzedzaniu przyzwoita i wystarczająca. Według moich odczuć jest na poziomie diesla o porównywalnej mocy. Wyrobiłem sobie nawyk delikatnego wciskania pedału gazu tuż przed momentem, w którym chcę wyprzedzić żeby włączyć silnik spalinowy. Później wystarczy depnąć do podłogi by oba napędy pozwoliły na sprawne wyprzedzenie.
Mam zastrzeżenia do jakości wnętrza. Przez pierwsze 5 tysięcy słyszałem denerwujący szum z górnej krawędzi bocznej szyby kierowcy. Tak jakby uszczelka była wadliwa. Szum ustał samoistnie. Po około 25 tysiącach zaczął skrzypieć fotel kierowcy, tym bardziej im zimniej na dworze. Skrzypi pas pasażera gdy jest zapięty. Stukały drzwiczki od schowka (przestały) a teraz zacina się zamek w schowku.

Poza tym rewelacja. To auto docenia się tym bardziej im więcej się jeździ. Komfort jazdy po mieście nie do opisania.

Jeśli macie pytania, chętnie odpowiem.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #152 dnia: 28 Lipca 2014, 20:25:47 »
Generalnie to prawda - poniżej -15 i powyżej +30 każde auto jest ciut słabsze, bo powietrze jest bardziej rozrzedzone. Tylko jedni to czują, a inni nie; w jednych autach bardziej, a w innych mniej zauważalne.  :cool: :good:

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 28 Lipca 2014, 20:35:38 »
@dizzyvertigo masz auto z salonu? Jeśli tak to ile Ci paliło na pierwszych tankowaniach? Mam TS i pierwsze wyniki to 5,86 i 5,79. Wiadomo - samochód cięższy od HB. Komputer pokazywał odpowiednio 5,6 i 5,7 żeby było śmieszniej. Pewnie jeszcze muszę się nauczyć jazdy hybrydą ale na razie prawie 2l więcej mnie tylko załamują chociaż i tak jest dobrze w porównaniu do poprzedniego - Seat Arosa SDI palił średnio 6l a to przecież Lupo...

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #154 dnia: 29 Lipca 2014, 00:16:13 »
 :good: brawo kolego dizzyvertigo, takie opinie jak Twoja są bardzo cenne. Czaiłem się na Aurisa kombi w hybrydzie, ale cena jeszcze nie w moim zasięgu więc kupiłem Lexa GS450h i jak na razie od kilku dni go testuję.
Pozdr JanB

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #155 dnia: 29 Lipca 2014, 10:32:30 »
Cieszę się, że na forum przybywa użytkowników tego doskonałego (choć specyficznego) auta. Kilka dni temu również zostałem jego właścicielem :) Wersja hatchback, auto używane, roczne, z przebiegiem poniżej 20 tys. km. Na razie przejechałem ca. 500km. Średnie zużycie wg komputera 4,2 l. Dotąd eksploatacja na trasach krajowych i podmiejskich, niedługo zacznę jeździć również po Poznaniu. Na razie (odpukać) nie mogę potwierdzić problemów z wykonaniem wnętrza. Jest cichutko, nic nie trzeszczy, nic nie stuka czy świszczy. A takie rzeczy zauważa się pewnie w tym aucie od razu, ze względu na błogą ciszę panującą podczas jazdy.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2014, 10:35:25 wysłana przez jasny »

Offline dizzyvertigo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 29 Lipca 2014, 11:57:39 »
Stemer: Mam auto z salonu. W zasadzie od początku pali tyle samo. Nie mam jakiejś specjalnej techniki jazdy. Myślę że po prostu zwolniłem. W terenie zabudowanym nie przekraczam 70 km/h żeby korzystać tylko z baterii, nie przyspieszam gwałtownie kiedy nie trzeba bo dźwięk silnika do tego nie zachęca. Kiedy chcę pojechać ostrzej spalanie wzrasta wprost proporcjonalnie do ciężkości mojej prawej nogi. Trzeba zdać sobie sprawę że HSD ma jednak silnik benzynowy, w którym spalanie bardzo zależy od tego jak mocno wciskamy pedał gazu. Gdyby moja praca polegała na jeździe po całym kraju, wybrałbym diesla. HSD pod względem ekonomiczności najbardziej sprawdza się w mieście i terenach podmiejskich.
Jeszcze dodam, że geniusz tego napędu polega na tym, że mimo spokojniejszej jazdy, podróż nie nudzi, w niczym ten brak pośpiechu nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie, pozwala się zrelaksować. :-)

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 29 Lipca 2014, 12:57:30 »
No ja czasami lubię depnąć i zostawić jakiegoś TDI na światłach ;). No i fakt podstawowy: to auto uczy jeździć spokojnie. Jako że dużo gram w różne gry na PS to jak wsiadam do Tojki to gra polega na utrzymaniu Eco Drive Level na niskim poziomie ;D

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline PiotR84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 29 Lipca 2014, 14:27:17 »
Stemer: nie przyspieszam gwałtownie kiedy nie trzeba bo dźwięk silnika do tego nie zachęca. Kiedy chcę pojechać ostrzej spalanie wzrasta wprost proporcjonalnie do ciężkości mojej prawej nogi.

Stemer czy jak już osiągnie się prędkość powyżej 120-130km to czy nadal jest taki sam hałas jak przy przyśpieszaniu, bo podczas dzisiejszej jazdy próbnej nie byłem w stanie sprawdzić do końca możliwości ani startu ani dłuższej jazdy po prostu trafiłem na jakieś zwężenia na trasie i musieliśmy pojeździć po mieście a tam jak najbardzie auris się sprawdził,

tylko cały czas mi po głowie chodzi czy to auto jest aż tyle wart 99900 bo tylko wchodzi v.prestige 

Offline dizzyvertigo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 29 Lipca 2014, 15:38:21 »
Nie, jednostajny hałas jest tylko podczas przyspieszania. Przy 120 niczym nie różni się od zwykłej benzyny.

Wszystko zależy jak dużo jeździsz. Mi się po prostu opłaca.

Offline Robzak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 29 Lipca 2014, 17:03:10 »
Można też jeżdzić na tempomacie. Na terenie płaskim b. dobrze steruje gazem. W górkach trochę gorzej  :)

Offline wojt66

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: 29 Lipca 2014, 18:43:53 »
dizzyvertigo dzieki za odpowiedź. :good: Może ktoś wie jaki czynnik chlodniczy jest w tej hybrydzie w klimatyzacji ?  Ten nowy  R1234YF co po zapaleniu staje sie gazem bojowym czy stary R134a ? Czy moze ktos przerabial zakladanie ogrzewania postojowego elektrycznego i jak sie to ma do gwarancji samochodu czy sie jej nie traci jesli takie cos sie zalozy poza aso ? Pozdrawiam

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #162 dnia: 29 Lipca 2014, 19:09:21 »
yf134a
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dizzyvertigo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: 29 Lipca 2014, 23:52:12 »
Wszelkie modyfikacje poza ASO skutkują utratą gwarancji. Tak mnie poinformowano gdy pękła mi przednia szyba od uderzenia kamieniem i chciałem wstawić nową nie Toyoty.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #164 dnia: 30 Lipca 2014, 00:00:02 »
Wszelkie modyfikacje poza ASO skutkują utratą gwarancji. Tak mnie poinformowano gdy pękła mi przednia szyba od uderzenia kamieniem i chciałem wstawić nową nie Toyoty.

W Verso aktualnie NIEoryginalne posiadam:
Szybę czołową.
Moduł doświetlania zakrętów - podpięty NA ŻYWCA do magistrali CAN.  :good:
Czujniki przednie i tylne z ochroną antyzderzeniową.
Klakson. :cheesy:
Głośniki - 6 szt.
Zwrotnice.
Filtr p.pyłkowy, oleju i powietrza. :cheesy:
Kamerę cofania.
...i parę innych dodatków.
W międzyczasie na gwarancji to i owo wymienione. :cheesy:
Generalnie Kolego Szanowny - bzdura.
Ale - wygodna (dla ASO) bzdura. :cool:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl