Autor Wątek: Pranie tapicerki ? Na co uważać ?  (Przeczytany 7776 razy)

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
Pranie tapicerki ? Na co uważać ?
« dnia: 29 Sierpnia 2013, 15:58:43 »
Witam, w przyszłym tygodniu jak pogoda dopiszę planuję oddać moją camry na kompletne pranie tapicerki wraz pasami, podłogą podsufitką itp. I teraz byłem w dwóch zakładach tym trudniących się jeden Karcher autoryzowany, gość mówi od razu co do foteli ten gruby plusz oraz podłoga mówi ok, ale boi się ruszyć podsufitki gdyż jak stwierdził obawia się o klej że puści mówi że nie jedną starą toyotę widział gdzie po praniu takie objawy były....a w drugim zakładzie również trudniącym się tego typu praniem aut, facet stwierdził że z podsufitką nie winno być żadnego problemu....i teraz pytanie czy faktycznie brać do serca słowa gościa z karchera ? Miał ktoś doświadczenie w tym temacie ? Po prostu widziałem auto T4 kolegi po praniu, (właśnie w tym drugim zakładzie) i mimo tego iż palił notorycznie po kompleksowym praniu auto pachniało jak nowe, dlatego też stwierdziłem iż warto.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Pranie tapicerki ? Na co uważać ?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpnia 2013, 17:44:02 »
Podsufitkę możesz osobiście potraktować pianką. Pracy przy tym nie wiele.Resztę prania powierz zawodowym "Praczom"

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia 2013, 20:15:39 »
Kilka już oddawałem do prania i nic nie odlazło.
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpnia 2013, 20:38:07 »
Odlezie, i wtedy będzie"Tata,a Marcin powiedział..." <diabel>

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpnia 2013, 20:47:26 »
W mojej po praniu właśnie pianą nic nie odeszło. Odłazi po praniu wodnym na gorąco lub parowym, tak twierdzi mój zaprzyjaźniony tapicer.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpnia 2013, 21:28:21 »
hehe miejmy nadzieję że nie będzie wyżej wspomnianego cytatu ;) ;) a tak serio jak wspomniałem t4 była w specyfikacji kanadyjskiej na full wypasie coś a'la alcantara i boczki skóra podsufitka również coś dziwnego a wszystko się trzymało.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpnia 2013, 23:25:40 »
Pierwsze słyszę o autoryzacji Karchera, (co nie znaczy, że nie ma czegoś takiego). Zajmujemy się  między innymi praniem tapicerki i nawet trafiła nam się taka Camry jak Twoja (prałem osobiście). Nie było problemu z podsufitką. Gorzej jak byś miał stare BMW :) Pianki czy vanishe to perfumowanie bez kąpieli :) tzn. bez ekstrakcji porządnie się nie upierze. Dodatkowo te specyfiki często mają wybielacze optyczne dla lepszego efektu wizualnego. Gorzej jak później trzeba taki samochód uprać, szczególnie z ciemną tapicerką. Często robią się jaśniejsze plamy w miejscu użycia takich środków i trzeba kilka razy porządnie te miejsca przepłukać dla dobrego efektu.

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpnia 2013, 13:00:21 »
Witam !
Tydzień temu porwałem się na samodzielne pranie beżowej tapicerki w mojej camry . Uprałem fotele , zagłówki , dywaniki i wykładzinę . podsufitki nie ruszałem jest czysta . uprane elementy przejaśniały i wyglądają  o wiele lepiej prawie jak Nowa  :grin: 
do całej operacjo użyłem odkurzacza piorącego Zelmer Aqawelt 919 oraz Nielsen Nap Low Foam 500ml kawałka firanki i szczotki .  Jestem zadowolony . <taniec>

Offline szakal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Września 2013, 02:40:52 »
W niedługim czasie planuje zakup odkurzacza warsztatowego (nie ekstrakcyjnego) z funkcja odsysania wody i wyprać tapicerkę oraz elementy  materiałowe. Planuje zrosić materiał odpowiednim roztworem czyszczącym, wetrzeć w materiał,a następnie odessać całość odkurzaczem.
Ma ktoś doświadczenie w czymś takim? Polecacie jakieś środki do takiego sposobu?

Wysłane ze smartphona za pomocą Tapatalk 4

Toyota Camry 3.0 V6 GX '93
MZ TS 250 '76

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Września 2013, 08:15:44 »
Najlepiej Twoje pytanie wpisz w wyszukiwarkę .  Ja użyłem tego Nielsen Nap Low Foam  specyfiku bo wyczytałem na forach że daje radę . I faktycznie jestem zadowolony .  :roll:

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Września 2013, 15:45:42 »
Co do wypowiedzi kolegi "Bezel'a" odnośnie autoryzacji karcher'a https://www.google.com/#q=karcher+sandomierz  i działają pod tą nazwą 12 lat, serwisują i używają tylko urządzeń tej firmy ;)

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Września 2013, 23:21:05 »
Ta autoryzacja na 99% dotyczy sprzedaży i serwisu a nie prania ;P

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Września 2013, 23:23:57 »
Być może ja sugerowałem się jako laik szyldem;) ale jest szansa że używają czegoś sprawdzonego do czyszczenia, bo ruch mają a i w miasteczku 12 lat działają :)

Offline carandart.pl

• Toyot Leżący
  • *
    • Car&Art  Profesjonalna Kosmetyka Aut
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Stycznia 2014, 12:01:45 »
Temat dosyć stary, ale dodam coś od siebie:)
Jak boicie się czyścić podsufitkę za pomocą ekstraktora to polecam zabezpieczyć się dobrej jakości ściereczkę z mikrofibry oraz środek APC (np. MEGUIARS ALL PURPOSE CLEANER lub inny tańszy np. Nielsen). Jest to koncentrat, więc należy go sobie rozrobić w stężeniu odpowiadającym zabrudzeniom.
I po sprawie.

Dodatkowo ten środek może Wam posłużyć, jako chemia do mycia elementów tapicerki plastikowej wewnątrz pojazdu i również na zewnątrz.

W razie pytań pisać, chętnie pomogę:)

Offline Bonio86

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Stycznia 2014, 23:29:00 »
carandart jesli moge sobie pozwolic, to wole nielsena, megs jest GRUBO przereklamowany, placisz za firme a jesli chodzi o to co dany produkt robi a powinien robic, zostawia wiele do zyczenia, a skoro nie widac roznicy to po co przeplacac i to nie tylko moje zdanie, mam kumpla co stosuje tylko produkty megsa i sie na nich zawodzi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl