Autor Wątek: instalacja gazowa w starletce  (Przeczytany 4461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grucha

• Gość
instalacja gazowa w starletce
« dnia: 03 Marca 2005, 10:32:09 »
Witam wszystkich użytkowników forum Starletki. Bardzo sięcieszę, że w końcu znalazłem to forum (za pośrednictwem kuzyna). O książce już uzyskałem odpowiedź. Natomiast teraz nurtuje mnie kwestia instalacji gazowej i pytania:
1. Czy opłaca sie inwestować w instalacje gazu do rocznika `92
2. Ile może kosztować taka instalacje i czy ktoś zna jakieś tanie dobre zakłady w okolicach Krakowa
3. Jakie jest spalanie gazu przy silniku 1,3 xli 2-e-e w jeździe miejskiej i na trasie

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2005, 13:22:12 »
Nie opłaca się. Skończysz ten silnik na gazie.

grucha

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca 2005, 14:45:49 »
Co masz na myśli z tym skończeniem?

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2005, 16:01:03 »
B.szybko wypalisz zawory, gniazda, silnik zacznie straszliwie pożerać olej (nie wiem ile teraz bierze juz).

grucha

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marca 2005, 17:06:43 »
Toyota ma taki słaby układ rozrządu? Miałem uno kilka lat na gazie i nic sięnie działo, a podobno toyoty są trwalsze i to dużo od fiatów. No chyba, że chodzi o zużycie materiałów, ale ma przejechane 168 tys to jak na japońca chyba nie najgorzej. Pozdrawiam

zdenek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2005, 11:11:37 »
Cześć,
Dlaczego zaraz skończy. Mam zagazowaną corollę4AFE (obecnie 200kkm gaz dołożony przy 110kkm) i starletkę4EFE (obecnie 140kkm, gaz załozony przy 80kkm). Obie nie biorą oleju, a same instalacje nie są źródłem jakichś dodatkowych problemów, pomijając oczywiście koło zapasowe w bagażniku i mniejszą moc. Rzecz jasna nie zaglądałem obu moim toyotkom w gniazda zaworowe i inne wnętrzności, ale wydaje mi się, ze gdyby miała tam miejsce jakaś destrukcja byłoby to wyczuwalne.
Byc może silnik 2EE jako starszy inaczej znosi zasilanie gazem??
Przy instalacji gazowej II generacji spalanie gazu będzie do 20% wyższe niz benzyny.
Instalacja taka może kosztowac ok 1500 pln. Nie warto wybierać najtańszego instalatora, tylko tego, o którym zbierzesz jak najwięcej pozytywnych recenzji.
Policz na spokojnie przy jakim przebiegu instalacja sięzwróci i czy na pewno warto. Instalacja w corolli zwróciła mi sie po 8 miesiącach (18kkm), natomiast starletkękupiłem z gazem bo sam bym go chyba nie dołozył, przy przebiegach rocznych 5kkm, zwróciłoby sięto po jakichs 4 latach, a to trochęodległa perspektywa.
pozdrawiam
zdenek

polnik@studio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2005, 07:24:28 »
a czy to jest w ogóle sens w takim małym samochodziku zakładać gaz  :?  Przecież ile by to trzeba wyjeździć żeby sięzwróciła ... :) pozatym strata mocy też będzie odczuwalna a niestety za dużo to jej nie mają nasze starletki ;)

pozdrawiam

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marca 2005, 12:53:10 »
Cytat: polnik@studio
a czy to jest w ogóle sens w takim małym samochodziku zakładać gaz  :?  Przecież ile by to trzeba wyjeździć żeby sięzwróciła ... :) pozatym strata mocy też będzie odczuwalna a niestety za dużo to jej nie mają nasze starletki ;)

pozdrawiam

Czy jest sens to głównie zależy od tego jak dużo sie jeżdzi. Jeżeli zwróci sie w realnym czasie czyli oszczedności jaki bedziesz miał pokryja ryzyko np.remontu to sie opłaca.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marca 2005, 13:19:13 »
Ja akurat nie montujęgazu, ale.. co ma wielkoścc samochodu do instalacji... wsadza sie butle w koło, a zamaist kola dojazdówkęalbo preperat w spreyu..., no a silnik 1,4 w mieście pali 9 a w zimie 10 jak w mordęstrzelił ( w każdym razie w korkach mi tyle pali) . a na trasie pali 6 L ,ale zalezy ile sie jeździ.... No ale popatrzmy na ceny gazu... rosną jak ropa . Wszystko trzeba przemyśleć.. widzialem seicento , TICOi matizy z gazem a tam bagażnika nie ma wcale a silniczki jak do chłodzenia procesora w kompie ...

grucha

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marca 2005, 22:33:24 »
No włąśnie zgadzam sięz przedmówcą Woytkiem. W zasadzie na razie mierzyłem spalanie i wyszło mi na trasie 6,1, w mieście 8,4, a w mieszanym 6,9. W zasadzie na trasie nie oszczędzam auta bo po prostu nie chce mi siętłuc jak ciężarówką 90 km/h. Jest to dopiero niebezpieczna jazda bo można zasnąć za kierownicą.
Miesięcznie na benzynęwydajęw granicach 300 złotych, więc podejrzewam, że instalacja mi sięzwróci. Sprawa wypalonych gniazd zaworów polega na tym, że nagar, który zbierał sięprzez lata pełnił również rolęuszczelki i jeżeli materiał z którego zostały wykonane gniazda był dobry to nic nie powinno sięstać. W dużym fiacie widziałem takie gniazda - miały niezłe wżery i stąd te nieszczelności. Biorąc jednak pod uwagęto, że toyoty są ciutke solidniejsze chyba sięzdecydujęchoć nie jestem i tak do końca przekonany. Toyota ruleeeeeeeesss!!!!

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marca 2005, 22:57:13 »
W mojej firmie jeździło 8 polonezów - 5 z nich zagazowano, wszystkie eksploatowane w ekstremalnych warunkach (obciążenie i ostra jazda), te na gazie mają juz po 350 kkm i jakos sie jeszcze telepią, te niezagazowane nie dobiły nawet do 300 kkm - padły silniki (służą jako bank części zamiennych) może i zbieg okoliczności, ale wydaje mi się, że gaz nie jest tak wcale bardziej niszczący dla silnika jak benzyna. Gazuj autko i bez stresu o silnik, daje rade na bezołowiówe - podoła i na LPG

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl