Autor Wątek: klocki hamulcowe  (Przeczytany 34886 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CarinaGTI

• Gość
Odp: klocki hamulcowe
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Sierpnia 2005, 13:43:49 »
jak moje mi sięzterą to przejde na EBC green stuffy
wwtcka, jak ci sięsprawował Y na tych klocuszkach?

busvald

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Sierpnia 2005, 14:12:58 »
Cytat: mile 2
Witam. Właśnie piszępierwszego posta na tym forum.
Mam mały problem z klockami hamulcowymi - po prostu nadają siędo wymiany (51 tyś.)
Co sądzicie o klockach " Woking" za 130 pln - czy to dobry wybór ?
Może "Lucas"-y ?
Z góry dzięki za porady.

Miałem wcześniej ferrodo w Norauto za 110 PLN i przejechałem na nich ok 14000 km - straszna padaczzka !!!
Teraz kupiłem Textary za 140 zrobiłem na nich juz 10000 km i ostatnio jak zdejmowałem koło to widziałem że klocki prawie całe jeszcze są. Wynika z tego że napewno Textary starczą na dłużej a Ferrodo na bardzo krótko. Co do efektywności hamowania to trudno powiedzieć które lepsze, chyba różnicy nie ma wcale.

Wiec ja bym teraz kupił znowu Textary bo na dłużej starczą. Zastanów sie czy nie opłaca sie w ASO kupić klocków bo tam kosztują chyba ok 230 PLN i sam widzisz ile przejechałeś na nich od nowości. Nasówa sięjednak pytanie, jeżeli masz wydać 230 pln to może EBC które są super klockami jeżeli chodzi o efektywne hamowanie.

Jeżeli jeździsz szybko i latasz między samochodami to kup EBC jeżeli jeździsz normalnie to kup oryginalne a jeżeli masz w dupie dokładanie do samochodu to kup sobie Textary. Ferrodo nie kupuj na pewno przynajmiej tych z najniższej linii bo ja kupiłem i po 15000 km poleciały do śmieci bo mi tarcze już rysowało.

Taka właśnie moja rada.

mile 2

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Sierpnia 2005, 14:55:08 »
Mogękupić klocki EBC Green Stuff za 179 pln - są dostępne na Allegro, tylko z tego co widzęmają troche inne
profile. W Yarku (Francja) zamontowany jest układ hamulcowy Bosch-a , końcowe profile klocków są okrągłe a Green Stuffy mają zakończenie kańciaste.
Wejdą bez przeróbek do francuza ?

Andrzej1

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Sierpnia 2005, 16:03:54 »
[ W Yarku (Francja) zamontowany jest układ hamulcowy Bosch-a , końcowe profile klocków są okrągłe a Green Stuffy mają zakończenie kańciaste.
Wejdą bez przeróbek do francuza ?[/quote]

Nie gdyz kańciaste są do japońca. Musisz poszukać odpowiednika do BOSCHA w twojej wersj Francuskiej

mile 2

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Sierpnia 2005, 17:00:10 »
No to dwie i pół stówy poszło   :asmiliecry  (Norauto)
Dzięki za porady - Pozdrowienia

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Sierpnia 2005, 23:07:56 »
czemu nie kupiłeś tych za 130? No i jakie w końcu wybrałeś?

Jaro

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Sierpnia 2005, 16:46:37 »
Cytat: Pedro
Mam pytanie, zbliża mi sięwymiana klocków hamulcowych  :( , oryginalnie były ferrodo, a jakie polecacie żeby założyć. Na ferrodo zrobiłem tylko 25000 km  :chmmm

Az 25000 km ?? Mnie normalnie wystarczaja na 12-15 kkm i to raczej normalne jezeli uzywasz hamulca. Jezeli nie uzywasz to 25-30 kkm i nie licz ze zrobisz wiecej na ferodo. pozatym to jak do tej pory jedyne z testowanych przezemnie klockow, ktore nie ulegly spaleniu podczas intensywnego uzywania, dodam tylko ze uzywam orginalnych wloskich tarcz brembo. Wedlug mnei swietne polaczenie zeby miec sprawne i niezawodne hamulce.

A pozatym do spokojniejszej jazdy polecam Kashiyamy, sa troszke twardsze od ferodo, ale wystarczajaco dobre do normalnej jazdy,troszke szybciej sie grzeja niz ferodo. Stanowczo odradzam Lucasa, sa poprostu do niczego ... Raz o wlos nie stracilem zycia przez nie ... Klockami godnymi zainteresowania sa jeszcze Textary, sa troszke twardsze niz kashiyamy, ale calkiem niezle ... tyle ze te polecam zakladac razem z nowymi tarczami. No a oprocz tego to EBC Green Stuff, Calkiem przyzwoite , na poziomie ferodo, a moze troszke lepsze, ale niestety drozsze ...
A wymiana klockow to przy malej wprawie jakies 30 minut.

Takze milego wybierania i polecam nieoszczedzac na hamulcach, to jednak rzecz zapewniajaca bezpieczenstwo.

Pozdro

mile 2

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Sierpnia 2005, 00:10:24 »
Witam . Nie byłem w stanie odpisać wcześniej (nawał obowiązków rodzinnych).
To wcale nie taka prosta sprawa. Nadal sięłamię,mam jeszcze kilka dni do namysłu.
W pracy doszło do burzliwej wymiany zdań na ten temat - które warto,czy warto i za ile.Jedni twierdzą że do
pojazdu o tak małej masie , nie rajdowych osiągach (Yrs 1.0) , i zwykłej jazdy po mieście wystarczą klocki z dolnej półki.Twierdzą że "EBC" to przerost formy nad treścią , chyba że posiada sięYarisa 1.3 lubTS Turbo z  odpowiednimi tarczami , tłoczkami i wogóle innym (czyt.sportowym układem hamulcowym). Dla tej grupy ludzi wybór klocków "Woking" to zakup jak najbardziej uzasadniony (130 pln).
Drudzy twierdzą że zakup dobrej jakości klocków jest wręcz wskazany - krótsza droga hamowania , jazda w terenach górzystych bez strachu o nagły brak hamulca , a wszystko to w cenie 100 pln - bo tyle wynosi różnica pomiędzy "Green Staff"-em ,a "Wokingiem". Firmowe klocki też nie są złe, przejechałem na nich 51 tyś. km - a jeżdzęgłównie po mieście i w sposób , jaki lubi wysoko obrotowy silnik mojego auta   :chmmm  .
Prześpięten problem i obiecujędam znać na co sięw końcu zdecydowałem. Problem niby błachy ,ale mam sto tysięcy innych wydatków, a za tą zaoszczędzoną stówęmógłbym kupić np.skórzanny rękaw i gałkęzmiany biegów do Yarka (firmowy siękruszy).
Tylko po co mi rękaw i gałka w rozwalonym z powodu braku hamulców samochodzie :).
Pozdrawiam.

mile 2

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Sierpnia 2005, 17:20:21 »
Witam ponownie. A więc angielskie klocki " Woking " (dobra cena).
Nie dociskam na razie za mocno bo nie chcęich zapiec , ale wydają siębyć dość dobre. Podczas
montażu bez problemów - weszły jak należy, przeszlifowałem też końcówki tarcz.
Całość to ok 20 min. roboty. Pedał hamulca jest wysoki . Żadnych pisków, skrzypień czy też innych
dzwięków. Na razie nie widzęróżnicy pomiędzy nimi a oryginałami. Ciekawe na jak długo wystarczą.
Dziękujęza wszystkie informacje i szerokiej drogi for all.
A tak poza tym, dostałem dziś propozycjękupna mojego Yarka .Nie chcęgo sprzedawać ,ale dobrze
wiedzieć że jest na ten model popyt - już kilka osób czeka na magiczne " for sale" :).
Pozdrawiam.

Fireman

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Października 2005, 10:18:15 »
Witam,
Czy ktoś z Was wie gdzie kupić klocki Kashiyama i jakieś dobre tarcze?
Pozdrawiam
Paweł

Fireman

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Października 2005, 10:20:53 »
Witam,
Czy ktoś z Was wie gdzie kupić klocki Kashiyama i jakieś dobre tarcze?
Pozdrawiam
Paweł

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Października 2005, 11:18:55 »
linki do sklepów są na pierwszej stronie w dziale Yariska

Fireman

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Października 2005, 18:38:40 »
Witam,
Czy ktoś wie, jaka jest grubość krytyczna tarcz hamulcowych w Yarisce z 2000?

Ja już przejechałem na jednych prawie 120tys... więc chyba czas pomyśleć o wymianie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Paweł  :?:

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Lutego 2009, 23:32:45 »
To też tam kupię. Hms a klocki?

Ostatnio zmieniałem jakieś 9tys temu.... kupiłem coś w Autojapan...nie pamiętam nazwy Nippon czy nipparts, szajs chyba jakiś.
Przetoczyłem tarcze i założyłem. Jeździło się super, do czasu aż dostał popalić samochód w górach.
Już w połowie trasy zauważyłem, że gorzej samochód hamuje. Szajs.

Dlatego chciałbym kupić EBC Green Stuff.

przeniosłem wiadomość do odpowiedniego tematu
kafara1
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2009, 13:34:30 wysłana przez kafara1 »

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Lutego 2009, 12:07:35 »
izotopek trochę poszukałem, bo sam zmieniłem na grenny, ale jakiś czas temu i nie mogłem znaleźć u kogo to na allegro kupowałem, ale tak:
tu jest o tym wątek w którym ja coś tam pisałem na ten temat  :-) :
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=718.90

Co do kupna:
użytkownik na allegro brakes_pl . Ja u nich kupowałem do dwóch aut i jestem bardzo zadowolony, wystawiają fv, pomogą w wyborze (dzięki nim wybrałem i tarcze i klocki). Widzę, że nie mają wystawionych na allegro greenów, ale napisz do nich, mnie sprowadzali, więc myślę, że u Ciebie da radę. A i o delikatnym rabacie możesz pogadać, u mnie jakiś drobny przeszedł z tego co pamiętam.
jak byś miał jakieś pytania to pisz.

pzdr
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2009, 12:09:58 wysłana przez gorek86 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl