Autor Wątek: Felga aluminiowa- parametr ET (F)  (Przeczytany 46179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bart

• Gość
Felga aluminiowa- parametr ET (F)
« Odpowiedź #75 dnia: 14 Października 2005, 00:27:26 »
http://www.hubtraum.de/alufelgen/ANZIO-Fahrzeugliste-2005.pdf

tutaj mozna sprawdzic na jaka felge jakie opony, do jakiego auta jakie rozmiary felg, ET, oraz czy ma badanie tuv  jak znajde cos podobnego to podrzuce linak dane dotycza jakiejs dziwnej marki alusow z rajchu

http://www.bmf-gmbh.de/cgi-bin/alutec/fr_auswahl.pl

a tu mozna zobaczyc cari na roznych alusach klikajac na napis"felgenbericht" wyskakuja parametry nie wiem czemu w zaleznosci od felg raz wyskakuje ET35 a raz ET38

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
Odp: Felga aluminiowa- parametr ET (F)
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Marca 2008, 14:28:10 »
mam pytanko nie wiem czy miedzy felga aluminiowa a stalowa jest roznica wiec zapytam gdyz sam nie wiem, czy parametr felgi stalowej 16x6.5J  I ET 42 bedzie pasowac do cariny e? pytam bo wszystki felgi jakie znalalzem na aukcjach i te nowe i uzywane maja wlasnie ET 42.
!!!!WROCEK!!!!

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 18 Marca 2008, 14:32:35 »
fuj... schowana bedzie bardziej niz seria fuj
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Marca 2008, 14:33:36 »
Nie kupuj będzie beznadziejnie wyglądać w zależności od opony może trzeć o amorek
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

PBMK

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Marca 2008, 01:11:10 »
Witam.

Mam pytanko chce założyć do GTi 17" ewentualnie 16". Jakie kombinacje byłyby najlepsze. a może raczej nie obcierające. Jaka szerokość 6,5", 7" czy może 7'5" i jaki do tego dobrać ET, by wyglądało to przyzwoicie. Opony od 205 w górę do 225 profil 55 albo ewentualnie 50 bo sądzę, że 45 to trochę twardo i do tego nasze dziury w drogach, choć nie wykluczam. Chodzi mi raczej o wymiary maksymalne :) Czytałem cały wątek, ale raczej nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Gdyby dało się sprecyzować będę wdzięczny, jeśli znajdzie się specjalista który mi pomoże ;)

Z góry dzięki za pomoc, lato już niedługo więc trzeba zimówki zamienić na jakieś ładne aluski z oponami :)
Pozdrawiam Piotr

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Marca 2008, 07:31:06 »
Moja taka prywatna uwaga.
Daruj sobie 17 bo masz takie a nie inne zawieszenie i nie zdązysz z jego regenerowaniem przy 17 chyba że jeździsz mało i potrzebne ci bardziej do sporadycznej jazdy niż codzienniej.

Osobiście nic szerszego niż 215 bym nie zakładał.
I według moich doświadczeń z felgami w carinie polecił bym ci takie rozwiązanie 205/50/16 przy ET 35 i szerokości felgi 7 cali.
Będzie fajnie wyglądać bo nie będzie "nawisów" opony na feldze i nie będzie nic przycierać.
Przy 215 już raczej myśl o ET 38 bo będzie przycierać na ET35
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

peterrus

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 27 Września 2008, 20:43:38 »
W swojej Carinie kombi TD mam felgi 15x5,5 JJ ET 39 5x100, raczej oryginalne a przynajmniej widnieje na nich napis Toyota, a nie spotkałem kogokolwiek, kto by miał taki rozmiar, czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy takie felgi były seryjnie montowane, lub ewentualnie w jakim innym modelu były jeśli nie w Carinie?
Są dość wąskie jak na 15 cali i dość dobrze wyglądają z oponami 185/65, co zapewne zawdzięczają dość niskiemu ET.

luk89

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 08 Marca 2011, 09:38:17 »
Szybkie pytanie:
Czy felga 16" o szerokości 7J i ET 48 wejdzie do cariny jak tak to na jakim kapciu najlepiej
Nie widziałem w wątku nic o aż takim ET a mam na oku fajne felgi tylko właśnie to ET mnie przeraża...
Im większe ET tym głębiej w nadkolu felga siedzi tak? dobrze rozumuje?
A co za tym idzie może mi obcierać tam gdzieś o sprężynę czy coś...
Chciałbym oponki 205/50/16 ale mam obawy
Proszę o pomoc

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 08 Marca 2011, 17:06:16 »
IMO fabrycznie koła są już wystarczająco schowane(ET 45), niby to tylko 3mm ale może być problem - 205/50/16 jest około 15mm większe od standardowego ogumienia.
> Moja Carina <

"The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing" - Edmund Burke

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 08 Marca 2011, 19:46:48 »
ET48 .. na bank będzie trzeć o kielich.
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Marca 2011, 13:24:10 »
Ktoś z Was zadał sobie przynajmniej trud policzenia parametrów felgi przed napisaniem, że felga będzie mocno schowana albo będzie trzeć o kielich?

W skrócie:
Moje koła siedzą z tyłu "na styk" ku zewnętrznej krawędzi. Do ocierania opony o rant brakuje 3mm, jakiekolwiek mniejsze ET lub szersza opona i musiałbym podgiąć ranty.

Parametry moich kół:
6,5x15 ET35 195/55

Parametry Twoich kół nad którymi się zastanawiasz:
7x16 ET48 205/50

Parametry standardowych kół stalowych do Cariny:
6x14 ET45 185/60 (były jeszcze inne, ale skupimy się na tych).

Co nam to daje. Otóż:

Te które chcesz kupić względem moich:
- Krawędź zewnętrzna felgi ("widoczna") jest schowania głębiej w nadkole o 6,7mm
- Krawędź wewnętrzna felgi ("niewidoczna") schowania jest głębiej w nadkole o 19,4mm
- Samochód będzie stał wyżej o 7,9mm (przez ogumienie)
- koło będzie miało większą cięciwę o 15,9mm
- obwód koła będzie większy o 2,7%

Jeśli chodzi o 3 ostatnie punkty, winowajcą jest ogumienie. Przy oponie 205/45 wyglądałyby one następująco:
- Samochód będzie stał niżej o 2,3mm
- Koło będzie miało cięciwę mniejszą o 4,6mm
- Obwód koła będzie mniejszy o 0,8%

Teraz porównując Twoje koła które chcesz kupić do seryjnej, stalowej felgi Cariny z ogumieniem 185/60 R14:

- Krawędź zewnętrzna felgi ("widoczna") jest wysunięta dalej w nadkolu ("na zewnątrz nadkola") o 9,7mm (czyli czoło felgi będzie bardziej wysunięte a nie schowane w nadkole!)
- Krawędź wewnętrzna felgi ("niewidoczna") schowania jest głębiej w nadkole o 15,7mm
- Samochód będzie stał wyżej o 6,7mm (przez ogumienie)
- koło będzie miało większą cięciwę o 18,8mm
- obwód koła będzie większy o 2,3%

Teraz tylko musisz dać nura pod auto (jeśli masz założone seryjne felgi stalowe) i sprawdzić, czy przesuwając koło głębiej w nadkole o 16mm (półtora centymetra powiedzmy) nic nie będzie obcierało. Moim zdaniem, powinno być OK ponieważ znam Coronę (to samo co Carina tylko przeznaczona na inny rynek), która bez żadnych przeróbek (prócz lekkiego podgięcia rantów w błotnikach) jeździ na 7,5x18 ET45 co daje jakieś 19,1mm głębiej osadzoną "niewidoczną" część koła. Najlepiej będzie, jeśli weźmiesz kawałek gumy lub czegoś innego plastycznego i przykleisz do opony od strony osi pojazdu na grubość około 1,6 cm a następnie zakręcisz kołem. Kiedyś kumplowi zrobiłem taki test przyklejając kilka warstw piankowej taśmy dwustronnej.

Tak więc sprawdź i masz pewność, że będzie ok.

A wszystkich teoretyzujących zapraszam do Excela lub kalkulatora. To nie są trudne działania matematyczne. ET odnosi się do "środka"/"osi" felgi. Zmieniając jej szerokość, zmienia się też offset w milimetrach "zewnętrznych" i "wewnętrznych" krawędzi felgi. To nie jest tak, że felga 6x15 ET35 oraz felga 7x15 ET35 będą miały jakikolwiek z tych dwóch parametrów taki sam. Jedyne co dla tych felg jest wspólne to 15 cali średnicy oraz tak samo wysunięta oś felgi. Krawędź zewnętrzna jest natomiast wysunięta na zewnątrz dalej o 0,5 cala a krawędź wewnętrzna o 0,5 cala do wewnątrz nadkola.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2011, 13:37:43 wysłana przez Dagon »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl