Autor Wątek: Brak nawiewu ciepłego powietrza....!!!  (Przeczytany 17068 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fireman85

• Toyot Leżący
  • *
Brak nawiewu ciepłego powietrza....!!!
« dnia: 11 Września 2013, 21:18:12 »
Siemano wszystkim

Szukałem ale nie natrafiłem, jeśli taki tamt jest to proszę przenieść/podpiąć.

Lecimy....

W moim Aurisie 1.6 08' zauważyłem dziś , że nie leci ciepłe powietrze z nawiewów. Panel klimy działa choć od pewnego czasu muszę go za każdym razem włączać, kiedyś było tak, ze po przekręceniu kluczyka, panel sam się uruchamiał a teraz nie.

- wentylator działa
- panel klimy działa (po włączeniu)
- układ klimy szczelny i jest wymagana ilość czynnika
- brak jakich kolewiek nieporządanych dźwięków/odgłosów
- z nawiewów czy to na klimie czy bez leci zimne powietrze w całym zakresie skali temperatury

Co może być tego powodem??
Reklama w podpisie - usunięta - Swoop

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Odp: Brak nawiewu ciepłego powietrza....!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Września 2013, 00:39:07 »
Klima służy tylko do chłodzenia powietrza a nie do grzania. Jeśli po nagrzaniu się silnika nadal powietrze jest letnie, to padła nagrzewnica.

www.FotoSzopa.pl

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Września 2013, 08:24:26 »
Klima służy tylko do chłodzenia powietrza a nie do grzania. 

a ja grzeję także na klimie, nastawiam sobie 21 - 22 stopnie na 2 strefach, A/C włączone i mam ciepło... a jak wyłączę A/C - szybki parują bardzo szybko, bez względu na kierunek nawiewu.

co do tematu - dziwne jest to, że jeśli zostawiasz włączony panel i gasisz samochód, to po odpaleniu musisz włączać znowu klimę... od tego bym zaczął podczas sprawdzania na kompie.
bardzo możliwe że to nagrzewnica, ale czemu wyłącza panel klimy po gaszeniu silnika?
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Września 2013, 10:29:34 »
Klima służy tylko do chłodzenia powietrza a nie do grzania.

Szeroko pojęta "klima" służy i do chłodzenia i do grzania  :)

Kolega ma tę klimę auto czy manual (bo nie mogę dotyczać) - ale skoro pisze o "panelu" to zgaduję, że auto.
Jeśli klima automat , to przez analogię : w autach grupy VAG zawieszają się silniczki sterujące klapami w mieszalniku powietrza. Poprzez kompa można zdiagnozować który silniczek padł. Naprawa podobno dosyć uciążliwa i pracochłonna.
Może w Toyocie jest to zrobione podobnie (raczej tak, bo zasada działania jest wszędzie ta sama) i nie przestawia się jakaś klapka która powinna wpuszczać ciepłe powietrze lub nie wpuszczać zimne.

Jeśli po nagrzaniu się silnika nadal powietrze jest letnie, to padła nagrzewnica.

Niekoniecznie (a raczej napewno nie niegrzewnica) to jest powodem problemów kolegi fireman85. Obstawiam raczej podobną przyczynę jak opisałem w przypadku VW.
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2013, 10:36:04 wysłana przez tomery »

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Września 2013, 11:42:50 »
a jak wyłączę A/C - szybki parują bardzo szybko

Bo klimatyzacja osusza powietrze  :good:

www.FotoSzopa.pl

Offline fireman85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Września 2013, 15:49:12 »
Witam
Problem jest albo poważny albo jest pierdołą, trudną do zlokalizowania....zaprowadziłem auto do ASO i pierwszy problem to: brak połączenia tech'a z komputerem głównym. Spotkał się któs może z takim przypadkiem?? co może być przyczyną?? W Aurisach jest oddzielny komputer główny i oddzielny komputer klimatronika ale są one ze sobą ściśle powiązane: chociażby obrotami silnika steruje komp klimy. Panel klimatronika działa jako panel czyli kiedy zmieniam nastawy nawiewów np. z szyby na nogi to na wyświetlaczu zmiany się pojawiają i nic się nie dzieje dalej, silniki klap nie reagują...czekam na podmiankę panelu  i zobaczymy...może ktoś ma pomysły??

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I juz wiadomo co jest winowajca całego zajścia: uszkodzona wiązka od komputera głównego do komputera klimatronika. I tak naprawę nikt nie wie co i dlaczego to spowodowało.??? Na szczęście ten odcinek wiązki kosztuje cos około 200 pln. ASO nigdy nie słyszało o takim przypadku w żadnym z serwisowanych aut. Cóż obyć był jedyny z takim problemem. Pozdro

Scalone posty
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2013, 18:10:52 wysłana przez Filu »
Reklama w podpisie - usunięta - Swoop

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl