Autor Wątek: [IIIgen] Kilka "niesprecyzowanych" pytań (fotele, licznik, 3VZ)  (Przeczytany 9405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
Witam, nie wiem czy wątki związane z tymi pytaniami były poruszane, ale wydaje mi się z tego co przeglądałem iż nie. Ponieważ może jestem wścibski co do mojego auta i każda dziwna rzecz mnie interesuje ;) mam kilka pytań ;)

ad.1 Czy to prawda (wyczytałem na kilku innych forach tematycznych) że fotele grzane w toyocie mają "czujnik" co do temperatury fotela, tzn po prostemu że jeżeli fotel jest zimny to grzeją wiadomo, a jeżeli posiedzimy trochę, bądź temperatura zewnętrzna zadziała na fotel ogrzewanie mimo włączenia nie uaktywni się ? Ponoć że toyoty właśnie rzekomo mają coś takiego, że grzeją do pewnej temperatury, u mnie zauważyłem że grzeje na zupełnie zimnym fotelu ok 8-10min może a później już nic, z kolei gdy już jest lekko ciepły od siedzenia na przykład nie czuć grzania. Ponoć że np fordy nawet w upały potrafią załączyć ogrzewanie fotela co może skutkować przegrzaniem tego co u faceta najcenniejsze hehe;) Pytam z czystej ciekawości;)

ad.2 Wczoraj jadąc na sprawdzonej nawigacji trasą równe 100km/h zauważyłem przekłamania licznika ok 7-8km/h tj navi pokazywała 92-93km/h czy to w pełni normalne, nie mam seryjnych opon (195/65/15) (zegary ver v25 bodajże) a z kolei jadąc na tej samej navi bmw e34 2.0 opony 205/65/15 zegary w pełni pokrywały się z wartościami navi. Czy pozostaje więc kwestia opon czy w toyocie to normalne ?

ad.3 I najbardziej nurtujący mnie problem :/ wczoraj też kilkakrotnie zauważalny i niestety odczuwalny na trasie 300km, nawet pisałem do Marcina w tej kwestii, ale postanowiłem poruszyć na forum głównym temat, a mianowicie wachlowanie obrotów po "przegonieniu" auta...jadę autostradą ok 160-180km/h dojeżdżam do wahadełka i cóż...auto na wolnych chodzi jak...sieczkarnia :/ obroty jak na foto i spadają delikatnie poniżej http://zapodaj.net/2bff7e898f2f0.jpg.html co skutkuje nierówną pracą silnika...a najgorsze że tak fotele jak i kierownica i tapicerka po prostu się trzęsą.... wkurza to niemiłosiernie. Dzieje się tak TYLKO i wyłącznie po solidnym przegonieniu auta przy spokojnej jeździe obroty są ok. Marcin stwierdził że to norma w 3vz, kurcze nie wiem czy inni użytkownicy też tak mają ? I czy jest jakiś sposób na to krokowy przeczyszczony przepustnica również proszę o jakiekolwiek porady.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2014, 13:05:22 wysłana przez marcinm »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kilka "niesprecyzowanych" pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Września 2013, 18:30:17 »
1-Nie mam grzania,więc nie wiem.
2-Nie tylko w Toyocie.W każdym innym aucie też.
3-Jako inny użyszkodnik stwierdzam: U mnie, nie występuje podobny objaw.(W 3vz-fe obroty powinny być w granicach 700/750 i nie spadać poniżej.) Troszkę nisko wskazówka od temp...

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2013, 18:33:16 »
ad. 2
w kazdym aucie licznik przekłamuje. ponoc przy wspomnianych 100km/h to przeklamanie wynosi do 10km/h (zalezy od modelu)

Edit
moze wynosić ;)

dzialanie celowe, producenci aut tak robia
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Września 2013, 18:40:54 »
w kazdym aucie licznik przekłamuje. ponoc przy wspomnianych 100km/h to przeklamanie wynosi do 10km/h (zalezy od modelu)
Spotkałem się ze stwierdzeniem, że liczniki w Camry nie przekłamują. Oczywiście przy fabrycznych łapciach. Kiedyś to sprawdzę.
Odnośnie opon wspomnianych przez piotra1989pl,:Miał założone 195/65/15,a powinien fabrycznie mieć 205/65/15(USA) Przekłamanie powinno być takie: Różnica wskazań prędkościomierza: plus 2 %
(Nowe koła mają mniejszą średnice i obracają się szybciej)(Przeliczone przez kalkulator doboru opon)
Piotr ma EU,może w tym wypadku fabryczne łapcie mają inny rozmiar?
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2013, 19:11:39 wysłana przez MAREK100 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Września 2013, 19:42:34 »
1. Tak, mają termika, który wyłącza powyżej zadanej temperatury.
2. Norma, przy 225/55/16 pokazuje co do km/h ale przy 210, a poniżej i powyżej potrafi kłamać - średnio ok. 5km/h.
3. Wszystkie fałki (czytaj: 3VZ), z którymi miałem do czynienia miały i mają dokładnie ten sam objaw. Nie wiem, od czego to zależy, oczywiście oprócz krokowca.
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Września 2013, 19:59:24 »
3. Wszystkie fałki (czytaj: 3VZ), z którymi miałem do czynienia miały i mają dokładnie ten sam objaw. Nie wiem, od czego to zależy, oczywiście oprócz krokowca.
...świadkiem na niebie,takowa trzęsiawka  po szybkiej jeżdzie jeszcze mi się nie zdarzyła.Ale wszystko jeszcze przede mną. <diabel>

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Września 2013, 20:58:04 »
co do trzęsienia nie stwierdziłem, ale ja jestem tylko zwykłym użyszkodnikiem, w te wakacje przegoniłem nie raz nie dwa i nie trzy po A1, A2, A4, A8 i prędkości były z granicy cytowanych i wyżej ( do maxa), nie zauważyłem , aby trzęsło, ale ja mam 2,2 z dołożonymi dwoma garami   :grin:, to chyba się nie liczy. :cheesy: ( a masz tak na gazie, czy na Pb ?)

o termiku nie wiedziałem ale dobrze wiedzieć

rozmiar ma znaczenie , ale jak koledzy pisali na fabrycznych 205/65/15 powinien zawyżać bo to bezpieczniej (przynajmniej na Germanię był taki trend), załóż 215/60/16 lub 225/55/16; 215/55/17, będzie zaniżał  :grin: BTW na 195/65/15 masz lepsze przyspieszenie i ... słabszą przyczepność na starcie i przy hamowaniu
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Września 2013, 22:14:23 »
Nikt po biegu nie oddycha jak zawsze to i Camry tak ma :laugh:

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Września 2013, 00:45:45 »
Mam czystą Pb od 22 lat istnienia mojego auta...i właśnie pytanie dlaczego nie każdy tak ma ? ? Szanuję bardzo zdanie Marcina ale właśnie czekałem na wypowiedzi innych użytkowników 3vz. I teraz dylemat ?  Co do fabrycznych opon wyraźnie wklejka EU wskazuje 205/65/15, co do wskazań temperatury i wypowiedzi kolegi Marka, sam Marcin również stwierdził iż wskazówka jest ok, fakt faktem iż po płukaniu nagrzewnicy grzeje bdb.
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2013, 00:51:35 wysłana przez piotr1989pl »

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Września 2013, 21:31:49 »
co do falowania obrotów to niech znawcy tematu się wypowiedzą, co do trzęsienia, to chyba było coś o poduchach, amortyzatorze silnika , czy jakoś tak, czy to nie tutaj  :|, bo ja "lajkonik" jestem
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2013, 21:59:35 wysłana przez tjedral »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Września 2013, 11:14:41 »
Odpowiedz na trzecie pytanie.
Falowanie  wolnych obrotow silnika po dobrej gonitwie jest spowodowane zla jakoscia paliwa.Na wtryskach osadzaja sie resztki spalonych partykli ktorycch nie powinno byc w paliwie.Ratunek wlac plyn  do zbiornika w celu wyczyszczenia systemu paliwowego.Koncowki wtryskow beda sie swiecic i problem, zniknie( oczywiscie nie swiatlem ale odblaskiem). Paliwa sa chrzszczone,roznymi rodzajami rozpuszczalnikow,dieslem, no i woda ale zwykla nie swiecona.Mieszaja na 1000l paliwa  50l rozpuszczalnikow tego nos nie wyczuje silnik na predkosic tez nie ale na wolnych obrotach to sie jezy.Ten proceder byl modny pare lat temu w Szwecji ale zlapano dyrektorow w rozlewni i niestey potracili intratne posadki.Wiecej nikt nie probowal.
Unas musialbyc czysty rozpuszczalnik gdyz tylko silniki palily wiecej na 100km przejechanych i ktos wzial probki oddal do labolatorium i stwierdzono co za ptaszek siedzi i cwierka.Powiadomili specjalne jednostki od przestepstw gospodarczyczh a ci z koleji siedzieli cicho i zastawili pulapke zlapano na goracym uczynku i to kosztowalo znacznie taniej panstwo.  Pzdr.Camry 2,2 Pozniej byla tylko mala wzmianka w prasie a nasze silniki staly sie zwawsze i tansze w eksploatacji.
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2013, 11:17:31 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Września 2013, 11:27:18 »
Dziękuję za sugestię, staram się lać pb tylko na stacjach orlenu leję 95 choć można by było kiedyś 98 zalać tylko czy z uwagi na wiek auta coś to da ? A co do płynu mającego wyczyścić system paliwowy to co kolega sugeruje ? bo przyznam laik jestem w tej kwestii, gdzieś kiedyś słyszałem o czymś takim ale to bardziej do diesli uszlachetniacze na zimę. I z czym to się "je" tj. w jakich dawkach się to leje i na ile pb ? Z góry dziękuję za wskazówki. A co do wspomnianego wyżej "trzęsienia" dzieje się tak tylko i wyłącznie jak obroty spadają poniżej granicy (na foto wyżej) przy normalnych obrotach nic się nie dzieje.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2013, 11:44:13 wysłana przez piotr1989pl »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Września 2013, 13:01:13 »
Bena:Leję tylko 98.
Wtryski;Od czasu do czasu używam "STP"(Do czyszczenia wtrysków) Pojemnik na 50 l paliwa,jednak tego nie przestrzegam.Wlewam flaszkę przy 35/40 litrach.
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2013, 13:03:22 wysłana przez MAREK100 »

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Września 2013, 23:05:13 »
A ja leję 95 shell v power nitro i od czasu do czasu gonię na niej i rzeczywiście skończyły się dziwne zachowania ( głównie sedan połowinki). Paliwo/ dodatki, to może być to

Offline Bonio86

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Września 2013, 01:33:51 »
przy 1mz-fe nie zauważyłem takich falowań obr po pałowaniu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl