Autor Wątek: Zakup Corolli Verso...  (Przeczytany 14337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mapeciontko

• Gość
Zakup Corolli Verso...
« dnia: 29 Września 2013, 14:04:21 »
Witam
Od niedawna rozmyślam nad zmianą auta właśnie na Corollę Verso tylko nie wiem jaki silniczek do niej wybrać. Musi być to diesel więc mam 3 opcje 2.0 116KM, 2.2 136 KM oraz 2.2 177KM. Czym się różnią te silniki prócz pojemnością? Jak z awaryjnością tych jednostek? Jeżdżę około 30tyś rocznie dlatego diesel ;)

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Zakup Corolli Verso...
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Września 2013, 19:59:30 »
2.0 116 KM 1CD-FTV- spotkasz w autach starszych do 2005 roku-należą raczej do malo awaryjnych, z czasem mogą pojawić się problemy z wtryskami, turbiną lub kołem dwumasowym. Wszystko zależy od przebiegu. Z reguły problemy zaczynają pojawiać się po przebiegu 150 tys. km. Silnik ma pasek rozrządu który należy wymieniać co 120 tys. lub trochę wcześniej. Częstą usterką w tych silnikach jest zużycie rozrusznika objawiające się ciężkim odpalaniem szczególnie ciepłego silnika.
2.2 136 KM 2AD-FTV montowany od 08/2005 posiada łańcuch rozrządu i 6-biegową skrzynie biegów. Problemem w tych silnikach było nadmierne zużycie oleju spowodowane zapieczeniem pierścieni . Były też problemy z uszczelką pod glowicą(przepuszczała płyn do cylindrów).Silnik o malym apetycie na paliwo.
2.2 177 KM 2AD-FHV miał te samy problemy co 2AD-FTV dodatkowo charakteryzuje się dużo większym zużyciem paliwa,pali nawet do 10 l/100km przy niezbyt intensywnej jeździe, większa moc nie jest wyczuwalna przy normalnej eksploatacji, słabszy silnik w 2AD-FTV jest nawet bardziej żwawy w zakresie do 3500obr.

Ogólnie wg. mnie najlepszym rozwiązaniem jest samochód z silnikiem 2AD-FTV wersja bez DPF.Samochody sprzedawane w Polsce z tymi silnikami były bez DPF.
Przy zakupie auta z DPF należy się liczyć z dodatkowymi kosztami związanymi z degradacją DPF.(wymiana lub regeneracja).
Pozdrawiam

mapeciontko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Września 2013, 20:24:38 »
Czyli tak jak mi rozsądek podpowiadał 2,2 136KM. A jak wygląda sprawa układu wtryskowego? O jakie wtryski jest oparty ten silnik? Turbina ze zmienną geometrią? Jak często występuje problem z uszczelką? Tak oriętacyjnie bo wiadomo w aucie zawsze coś się zepsuć może a że to diesel to niestety uszczelki nie należą do najtrwalszych. Co jeśli chodzi o pompę paliwową? I ostatnie co to jest DPF? :)
P.S. Po ostatnim zakupie diesla stałem się bardziej ostrożny niestety dużo drogich części :/

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Września 2013, 23:09:56 »
Wtryski Denso-nie do regeneracji,pompa wtryskowa Denso-raczej bezawaryjna, sporadyczne problemy z zaworem SCV w pompie, turbina ze zmienną geometrią sterowana podciśnieniem,problem z uszczelką nie jest regułą. DPF - filtr cząstek stałych, jest to rodzaj katalizatora ktorego stan jest monitorowany przez komputer silnika. Dość często ulega przytkaniu przez sadze, szczególnie gdy kierowca próbuje jeździć zbyt ekonomicznie i nie dogrzewa silnika.
Przytkany DPF jest "widziany"przez komputer silnika który przechodzi wtedy w tryb awaryjny i uniemożliwia normalną jazdę. Wymagana jest wtedy regeneracjaDPFu-koszt do 1000zł.
Samochody sprzedawane w Polsce mogly mieć mniejsze normy emisji spalin i nie byly wyposażone w DPF (dot. 2AD-FTV)

mapeciontko

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2013, 19:21:21 »
Wtrysk zapewne comonreil ? Boję się tych wtrysków :( Turbina to wiadomo jak się zadba tak się ma. Napewno będę szukał modelu z DPF (mieszkam w niemczech) przyda się do wjazdu do monachum i raczej z nim nie widzę problemu :) Codziennie będzie przedmuchiwany przez turbinę wyjącą podczas wjazdu pod gorę 16% :) Autem zamieżam jeździć na odcinku 40km w jedną stronę oraz dłuższe trasy. Czy może jednak wybrać benzykę 1,8? Co poza silnikiem psuje się w tych corollkach ?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2013, 20:56:11 »
Obecnie nie ma praktycznie innych diesli niż common-rail. Nic w tych autach więcej się więcej nie psuje. Przy 30tys./rok można się zastanowić nad benzyną 1.8 (byle nie w automacie mmt).Benzyna będzie paliła ok. 2 litry paliwa więcej , ale za to nic raczej Cię nie zaskoczy jeżeli chodzi o nieprzewidziane wydatki.

mapeciontko

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2013, 20:00:59 »
A jak wygląda naprawa w przypadku zapiekających się pierścieni? Wystarczy same pierścienie wymienić czy trzeba szlifować? To niestety jest dość poważna usterka bo o ile wtryski można wymienić praktycznie bez pozostawienia śladu po usterce tak w przypadku szlifowania cylindrów niestety kaleczymy silnik :(. Często się trafiają egzęplarze z tą usterką?

BUDOKAN

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2013, 21:32:47 »
Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Szukam jakiegoś trochę większego auta i dziś w komisie wpadła mi w oko właśnie Corolla verso. Oglądałem 2 diesle, 2007r. 177km. fajna i ładny swist silnika jak nie diesel. Czuć ze auto nowożytne i 2,0 116km. 2004r. auto starsze z klasycznym starszego typu dieslem terkoczącym ale dobrze i równiutko, panowie jeszcze nie zdążyli auta odpicować i niestety na rancie drzwi małę ale zawsze zalążki korozji, czy one rzeczywiście mają problem z korozją ? Sprawdzał przy mnie czujnikiem lakier i wszystko w okolicach 100 mikronów czyli wydaje się być oryginał. Natomiast to przeciągnęlo mnie w strone młodszego rocznika, jednak czytam tu na forum że te 177km ma spalanie tragiczne.
Lubię diesle, jeżdzę dieslem , wolę diesle ale czy przy przebiegach 12tkm jest to opłacalne?
Czy może szukać jakiejs benzyny? Czy któryś z silników benzynowych jest godny polecenia?
Nie mam 70 lat i chciałbym aby auto sprawiało radość z jazdy więc przyspieszenie jest dla mnie ważne. Wiem wiem coś za coś albo spalanie albo mniej koni i 6l/100km. Ale czy jest złoty środek?

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopada 2013, 22:29:49 »
Cytuj (zaznaczone)
jednak czytam tu na forum że te 177km ma spalanie tragiczne.
Nie tylko spalanie - poczytaj sobie ogólnie o silnikach D-Cat, które są niemałym niewypałem  :) 
Cytuj (zaznaczone)
panowie jeszcze nie zdążyli auta odpicować
  :cheesy:   
Cytuj (zaznaczone)
czy one rzeczywiście mają problem z korozją ?
jeśli nie były wcześniej nieudolnie naprawiane to problemów mieć nie powinny :)
Cytuj (zaznaczone)
Lubię diesle, jeżdzę dieslem , wolę diesle
Sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie. Zastanów się jednak czy wkrótce 10 letni (2004) diesel z nieznaną jak mniemam przeszłością to coś w co chcesz pakować pieniądze. Jeśli nie znalazłbym takiego auta z wiadomą przeszłością to kupiłbym 1.8 VVT-i a jeśli spalanie okazałoby się być dla mnie za duże to wsadziłbym LPG.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopada 2013, 23:13:17 »
No tak, 177 KM, 6l/100km, 1400 kg wagi  :cheesy:

BUDOKAN

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopada 2013, 19:19:50 »
A powiedzcie czy którys z silników corolli benzynowych sprawia radość z jazdy? Jezdzę dieslem i nie chciałbym być niezadowolony.
Przeraża mnie ze 10 letnie auto kosztuje ponad 20t.zł
Dopiero powyżej 30tyś. zł mozna kupić jakieś 2007-2008.Drogie to . Oglądałem C-maxa i o wiele tańszy był a wcale nie mniejszy no ale to nie Toyota.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Listopada 2013, 10:08:47 »
Zależy od wymagań, mi wystarcza 1.8, mocniejszego w benzynie i tak nie ma.
Z drugiej strony jest to rodzinny doopowoz a nie samochód sportowy.

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopada 2013, 19:35:01 »
Cytuj (zaznaczone)
2.0 116 KM 1CD-FTV- spotkasz w autach starszych do 2005 roku-należą raczej do malo awaryjnych, z czasem mogą pojawić się problemy z wtryskami, turbiną lub kołem dwumasowym. Wszystko zależy od przebiegu. Z reguły problemy zaczynają pojawiać się po przebiegu 150 tys. km.
co ty pierdzielisz! ja mam 330 najechane i nic z tych rzeczy mi sie jeszcze nie popsula!
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2013, 19:42:27 wysłana przez Quadral20004 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl