Autor Wątek: [e9-termostat]  (Przeczytany 10435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OGLALA

• Gość
[e9-termostat]
« dnia: 05 Marca 2005, 11:48:01 »
W mojej rolce wskazówka temp. silnika ledwo przekraczała minimalną kreskę nawet po przejechaniu 100km,ogrzewanie też się pogorszyło od jakiegoś czasu.Wymieniłem termostat (za namową CROOMA)koszt 50pln-HKT i efekt prawie natychmiastowy,wskazówka temp. silnika podskoczyła i bez drgań zatrzymała się lekko poniżej połowy,a ogrzewanie jest o dużo lepsze.Co do wymiany:nie ma większych problemów choc dostęp jest utrudniony(czas 45min.)najlepiej miec kogoś do pomocy.Podziękowania dla Crooma za namowe.

P.S. W razie jakby co to proszę o przeniesienie

Krzaczki poprawiłam i brawo Gladiator za wyszukanie tematu  :)
janmor
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2006, 22:38:01 wysłana przez janmor »

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
[e9-termostat]
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marca 2005, 21:17:48 »
Ciesze sie ze to wreszcie zrobiles;-)

Jak wymieniacie termostat to nie kreccie calą kopulą rozdzielacza a w ostatecznosci zaznaczcie dokladnie jego polozenie jesli cos z nim robicie !!!!
Mialem ostatnio doswiadczenie BARDZO PRZYKRE  zwiazane ze zmiana polozenia mojego rozdzielacza wiec radze sie zastosowac do mojej wskazowki.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2006, 10:44:04 wysłana przez janmor »
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Odp: [e9-termostat]
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2006, 19:35:51 »
Wiem ze odswierzam temat ale tez własnie wymieniłem Termostat w swojej E-9 i widze 100% zmiane w jezdzie a do tego jest goraco a nawet piekło plus wskaznik jest tam gdzie powinien.
Odnosnie tej kopulki to mozna zrobic bez jej wyciagania tylko Akumulator trzeba wyjac a reszte tak jak w E-9 1300 12V Wielopunkt, da sie zrobic bez koniecznosci odkrecania kopulki. Pozdr.  ;)

« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2006, 10:16:30 wysłana przez GLADIATOR »
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca 2006, 15:49:40 »
Chcesz masz:

Przypominam ze w silniku 2E-E nie trzeba odkrecać kopułki wystarczy wyjac akumulator i jest dobre dojscie do 2 śrubek, guma jak to japoncy wymyslili jest na specjalny zaczep wystarcza szersze szczypce i waz zdjety, wiecej widac na załaczonych rysunkach.
W razie pytan prosze na PW lub mail, służe pomocą i radą.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Pan Hilary

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maja 2006, 11:13:52 »
Witajcie!
Mój pierwszy post pozwolę sobie zacząć od odgrzewania wątku.
Mam od 3 lat Corolkę 1,3 12V '91r benzyna z gazem. Jakieś dwa lata temu na skrzyzowaniu strzałka temperatury silnika poszła do góry gdzieś do 2/3 skali, wcześniej zawsze była w połowie przy nagrzanym silniku. Po wystygnięciu silnika stwierdziłem ubytek płynu w chłodnicy i zbiorniczku wyrównawczym. Uzupełniłem, a potem przez jakiś czas kontrolowałem stan - wszystko było w normie, więc po jakimś czasie sprawdzanie wypadło mi z głowy. W miniony wtorek miałem podobną sytuację, z tym, że strzałka doszła prawie do czerwonego pola. Również stwierdziłem ubytek i podobnież dolałem płynu do chłodnicy i do zbiorniczka. Od tej pory strzałka temperatury wariuje. Silnik nagrzewa się normalnie (no może minimalnie szybciej), a na skrzyzowaniach to po prostu wielka niewiadoma: albo stoi w miejscu (połowa skali), by na następnych swiatłach skoczyć już maksymalnie w górę. Na następnych znowu skacze w górę albo stoi w miejscu - właściwie nei ma reguły. Płynu nie ubywa, wycieków nie ma. Czy to może być wina padniętego termostatu? Czy może syfu w chłodnicy zebrało się juz na tyle, że zatyka coś? Płynu w zasadzie nie wymieniałem od zakupu, ale chyba juz najwyższy czas.
Pozdrawiam.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2006, 11:33:59 »
W miniony wtorek miałem podobną sytuację, z tym, że strzałka doszła prawie do czerwonego pola. Również stwierdziłem ubytek i podobnież dolałem płynu do chłodnicy i do zbiorniczka. Od tej pory strzałka temperatury wariuje.
Mi raz sie poluzowała ta obręcz łącząca silnik z chłodnicą i cały płyn z chłodnicy uciekł. Na szczęście NIE JECHAŁAM autem ale Maciek wziął mnie na hol.  Jak płyn uciekł to strzałka momentalnie powędrowała na czerwone pole a najśmieszniejsze jest to, że w tym samym dniu tylko rano wymieniłam termostat na nowy.

Cytuj (zaznaczone)
Silnik nagrzewa się normalnie (no może minimalnie szybciej), a na skrzyzowaniach to po prostu wielka niewiadoma: albo stoi w miejscu (połowa skali), by na następnych swiatłach skoczyć już maksymalnie w górę. Na następnych znowu skacze w górę albo stoi w miejscu - właściwie nei ma reguły. Płynu nie ubywa, wycieków nie ma. Czy to może być wina padniętego termostatu?

Możliwe że masz padnięty termostat a to że stojąc w miejscu autem strzałka  podnosi sie w górę  to moze walnięty wiatrak?? Jadąc samochód chłodzi się pedem powietrza - stojąc to zadanie przejmuje wiatrak.

Pan Hilary

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2006, 11:43:09 »
Wiatrak działa. Normalnie włącza i wyłącza się automatycznie.
 ???
Nawet gdyby wiatrak nie działał, to chyba wskazanie nie rosłoby w ciągu 3 sekund od połowy skali do czerwonego pola?

egar

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maja 2006, 11:46:52 »
czy w waszych E-9 wiatrak chodzi tylko jak chodzi silnik? U mnie tak jest i chyba to nie jest tak jak powinno być. Moja rolka to 1,3 12V z 90 roku z gazem na gaźniku.

Pan Hilary

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maja 2006, 11:56:27 »
czy w waszych E-9 wiatrak chodzi tylko jak chodzi silnik? U mnie tak jest i chyba to nie jest tak jak powinno być. Moja rolka to 1,3 12V z 90 roku z gazem na gaźniku.
Mam identyczny silnik jak Ty i u mnie jest tak samo z wiatrakiem.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maja 2006, 12:39:10 »
Mam identyczny silnik jak Ty i u mnie jest tak samo z wiatrakiem.

Ja mam E9 1990 1,3 12 V na wtrysku i absolutnie nie ma takich objawów. W mojej byłej E8 1,3 12 V na gaźniku też nie było tego o czym wy piszecie

Pan Hilary

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maja 2006, 12:49:40 »
Ja mam E9 1990 1,3 12 V na wtrysku i absolutnie nie ma takich objawów. W mojej byłej E8 1,3 12 V na gaźniku też nie było tego o czym wy piszecie
Zaraz, bo się pogubiłem. Jakich objawów nie ma?
U mnie wiatrak włącza się okresowo przy pracującym silniku. Mam rozumieć, że po zgaszeniu silnika wiatrak powinien jeszcze kręcić?

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maja 2006, 12:53:01 »
Zaraz, bo się pogubiłem. Jakich objawów nie ma?
U mnie wiatrak włącza się okresowo przy pracującym silniku. Mam rozumieć, że po zgaszeniu silnika wiatrak powinien jeszcze kręcić?

Nieee wiatrak tez się włancza (musi) tylko nie wariuje mi ta wskazówka temp.

egar

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maja 2006, 12:56:22 »
chodziło mi o to czy po wyłaczeniu silnika wiatrak jeszcze u was wiruje czy nie i czy tak powinno byc.
Bo np w lanosie wiatrak wiruje nawet po wyłączeniu silnika żeby szybciej go schłodzić. W audi 80 tez tak jest.

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Maja 2006, 20:13:23 »
Mogę powiedzieć z doświadczenia że w Toykach tak jest że wiatrak nie działa po zgaszeniu silnika. W Panzerwagenie faktycznie miałem tak że wiatrak chodził przez dłuższy czas po zgaszeniu auta. W żadnej toyce z jaką miałem styczność tego nie zaobserwowałem więc IMO to jest normalne.

Co do skoków temperatury to moze to być termostat który np. zacina się i czasem sie np. nie otwiera (temp. szybko rośnie), a niekiedy się otwiera za szybko (temp. spada), ale...  może to być też np. walnięty czujnik, wskaźnik itp. Ciężko wyrokować.
Poszukaj w FAQ info o termostacie. Można posprawdzać parę rzeczy, np. to jak szybko nagrzewa się wąż od chłodnicy. O ile dobrze pamiętam to jeśli np. silnik jest gorący a górny wąż od chłodnicy nie, to znaczy że termostat się nie otworzył. Z kolei jeśli wąż nagrzewa się od razu to termostat jest ciągle otwarty.

Proponuję poobserwować też jak ma się włączanie wiatraka do wysokich temperatur, czy faktycznie włącza się kiedy trzeba.

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Maja 2006, 21:58:34 »
Nie wiem jak jest E-9 ale w E-10 jest chyba podobnie. Czyli najpierw sprawdź czujnik który odpowiedzialny za wskazania wskaźnika na tablicy, miałem podobnie czyli czujnik wariował i co za tym idzie wskazówka a tem. silnika była OK. W E-10 ten czujnik jest przy pompie wody, jak tą wtyczke odłączysz to zaraz powinien wskazywać 0 i pewnie ten czujnik masz walnięty lub jego styk. bo jeżeli wentylator Ci się nie włacza to temp. jest dobra. za pracę wentylatora odpowiedzialny jest czujnik znajdujący się przy termostacie czyli w E-10 pod kopułką. Jeżeli tą wtyczkę rozłączysz to powinien Ci się zaraz załączyć wentylator bo on działa na zasadzie przejścia gdy jest temperatura niska a gdy wysoka to rozwiera styki czyli brak przejścia.
Co do twojego przypadku to miałem podobnie po zimie w zeszłym roku, nagle dziwnie mi się grzał ponad norme, czyli wskazowka szła ponad polowe a wentylator się na załączał. Przeczyściłem styk przy pompie wody i teraz jest spokuj czyli nigdy nie przekracza polowy nawet jak załacza się wentylator.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl