Autor Wątek: Jaki xenon do aurisa  (Przeczytany 35739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Jaki xenon do aurisa
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Listopada 2013, 22:25:05 »
Jak się takie cos będzie sprawowało: http://allegro.pl/zarowka-led-h11-12xcree-osram-bialy-xenon-60w-i3608079353.html warto zamontować w aurisie?

jako dzienne, to może będzie to widać, ale w nocy to nic na tym nie zobaczysz

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Marca 2015, 21:43:19 »
Wątek stary, ale w temacie wniosę, że rozwiązaniem problemu są żarówki o mocy większej niż 55W :good: niedozwolone w UE :thumbdown: ale mnie to j.... Dla malkontentów - światełka w moim aucie dobrze ustawione i nie oślepiają! Proponuje dla sprawdenia np. Philips rally 12v80v :-) zdziwicie się :-P

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Kwietnia 2015, 14:16:02 »
Ciekawe tylko czy sama lampa na tym nie ucierpi... ;)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Kwietnia 2015, 11:49:13 »
jeżdżę na nich już 6 miesięcy i z lampą wydaje się być wszystko ok. Oprawka żarówki owszem jest ciepła, ale przy 55W też była (sprawdzałem dla porównania). Klosz się nie grzeje,  jakość świateł nieporównywalnie lepsza :-),  no i cena takiej  żarówki dużo niższa niż tych 55W - niby plus ileś tam procent światła więcej. Poza tym że ma większą moc (niezgodną z normami UE :thumbdown:) posiada filtr UV i jest identyczna jak homologowana 55W. Wcześniej miałem założone OSRAM o mniejszej mocy 65W, też światło lepsze niż 55W :cheesy:

volti

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Kwietnia 2015, 18:27:37 »
Jak ktoś Cię przypadkiem stuknie ze swojej winy i powie że oślepiły go Twoje lampy to wina wtedy przechodzi na Ciebie. Nie wspominając o śmiertelnym zdarzeniu drogowym. Brak homologacji robi swoje. Jesteś pewny siebie ale to do czasu. Powodzonka.

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Kwietnia 2015, 18:55:31 »
jeżdżę na nich już 6 miesięcy i z lampą wydaje się być wszystko ok. Oprawka żarówki owszem jest ciepła, ale przy 55W też była (sprawdzałem dla porównania). Klosz się nie grzeje,  jakość świateł nieporównywalnie lepsza ,  no i cena takiej  żarówki dużo niższa niż tych 55W - niby plus ileś tam procent światła więcej. Poza tym że ma większą moc (niezgodną z normami UE ) posiada filtr UV i jest identyczna jak homologowana 55W. Wcześniej miałem założone OSRAM o mniejszej mocy 65W, też światło lepsze niż 55W

Hmm... tak sobie myślę, że może czas najwyższy się do okulisty wybrać?  :o

Sorry ale jestem wielkim i zdecydowanym przeciwnikiem wszystkich wynalazków z reflektorami. A co sądzę o wszystkich "mądrzejszych" którzy montują takie wynalazki, ksenony z allegro za 200 zł i inne cuda, "bo ich super nowe lampy na pewno nie oślepiają" z szacunku dla innych forumowiczów przemilczę...  <zalamka>

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Kwietnia 2015, 19:08:13 »
jeżdżę na nich już 6 miesięcy i z lampą wydaje się być wszystko ok. Oprawka żarówki owszem jest ciepła, ale przy 55W też była (sprawdzałem dla porównania). Klosz się nie grzeje,  jakość świateł nieporównywalnie lepsza :-),  no i cena takiej  żarówki dużo niższa niż tych 55W - niby plus ileś tam procent światła więcej. Poza tym że ma większą moc (niezgodną z normami UE :thumbdown:) posiada filtr UV i jest identyczna jak homologowana 55W. Wcześniej miałem założone OSRAM o mniejszej mocy 65W, też światło lepsze niż 55W :cheesy:
Przerabiałem temat dawno temu.Uważaj na wtyczki żarówek, bo pięknie płoną oraz na płaskie klucze nr 24  :cheesy:

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Kwietnia 2015, 19:43:05 »
[...........]

Sorry ale jestem wielkim i zdecydowanym przeciwnikiem wszystkich wynalazków z reflektorami. A co sądzę o wszystkich "mądrzejszych" którzy montują takie wynalazki, ksenony z allegro za 200 zł i inne cuda, "bo ich super nowe lampy na pewno nie oślepiają" z szacunku dla innych forumowiczów przemilczę...  <zalamka>

Jesteś w takim razie szczęśliwym posiadaczem pojazdu z dobrym oświetleniem. Co w taki razie z ludźmi nazwijmy ich "fascynatami" którzy poruszają się starszymi modelami aut w których oświetlenie jest kiepskie i z takim właśnie wyszło z fabryki.... żeby było śmieszniej, jakimś cudem to oświetlenie dostało homologację?
Też nie pochwalam montowania pseudo-cudów oświetlających okolicę, ale jeśli ktoś to robi z głową, to czemu nie? Bo nie ma homologacji odezwą się głosy i tu tylko jest problem. Brakuje małego pieprznika na reflektorze, który mówi o źródle światła. Nie ważne jest wtedy, że kierowca widzi lepiej, czyli poprawia swoje bezpieczeństwo nie robiąc nikomu krzywdy, on łamie prawo, bo nie ma homologacji!! Najważniejsze jest wtedy przyje...ać mu mandat i zabrać dowód jeśli nie zmieni żarówek na miejscu, a niech się zabije w ciemnościach albo gorzej, komuś zrobi krzywdę, bo nie zauważy w porę, ważniejsze są wyniki w pracy niż zdrowy rozsądek.
Moja żona często jeździ w nocy i często narzeka na jadące z naprzeciwka auta z xenonami, twierdzi, że mocno ją rażą szczególnie na nierównej nawierzchni. No rażą, bo fantastyczne systemy poziomowania działają z opóźnieniem i nie da się wyeliminować oślepiania, ale tu jest wszystko w najlepszym porządku bo jest homologacja. Nie ważne jak zdobyta ale jest papier i pieprznik na reflektorze.
Faktycznie, jeśli ktoś oślepia, to powinien ponieść konsekwencje tego, że robi źle i nie myśli. Jeśli natomiast wkładam oświetlenie inne niż powinno być, jadę na stację kontroli i słyszę, że nie ma problemu, bo lampy świecą prawidłowo to w czym jest problem, w tym, że chcę lepiej widzieć i bezpieczniej jeździć?

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Kwietnia 2015, 22:17:17 »
...bo lampy świecą prawidłowo to w czym jest problem, w tym, że chcę lepiej widzieć i bezpieczniej jeździć?

Obawiam się, że wszystkie "ulepszone" światła nie oślepiają pod warunkiem, że pojazd stoi/ jedzie po równej nawierzchni... na wybojach pewnie błyska aż miło...  :thumbdown:

Lampy zawsze można wypolerować, odbłyśniki zregenerować, albo wymienić na nowe zamienniki, być może będą lepiej świecić... i żyć zgodnie z prawem i innymi użytkownikami ruchu drogowego.

A jeśli z reflektorami naprawdę nic się nie da zrobić... to może pora pomyśleć o zmianie auta w którym światła będą świecić w stopniu nas zadowalającym?

Nie ważne jest wtedy, że kierowca widzi lepiej, czyli poprawia swoje bezpieczeństwo nie robiąc nikomu krzywdy, on łamie prawo, bo nie ma homologacji!!

Z jakiegoś powodu te żarówki homologacji nie dostały... jakby były takie cacy to raczej z tym by problemu nie było... prawda?  :-)
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2015, 22:19:52 wysłana przez silver »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Kwietnia 2015, 22:23:26 »
Nie dostały homologacji, ponieważ nadmiernie się nagrzewają.
Odbłyśniki i wtyczki się topią, bo są zaprojektowane do słabszych żarówek.

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Kwietnia 2015, 23:35:02 »
Odbłyśniki i wtyczki się topią, bo są zaprojektowane do słabszych żarówek.

No i koło się zatacza... odbłyśniki się wypalają, więc reflektor kiepsko świeci. Zamiast go zregenerować to niektórzy wkładają coraz mocniejszą żarówkę "bo lepiej im świeci", a że oślepia jadących z naprzeciwka to się przemilczy... "ja widzę lepiej, mnie nie oślepia"  <zalamka>

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Kwietnia 2015, 23:55:17 »
No widzę, że kolega posiada sporą wiedzę twierdząc, że żarówka Xenonowa wytwarza większą temperaturę niż normalna żarówka   :laugh:

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Kwietnia 2015, 23:58:10 »
No widzę, że kolega posiada sporą wiedzę twierdząc, że żarówka Xenonowa wytwarza większą temperaturę niż normalna żarówka   :laugh:

Wtopa z mojej strony chyba poszła.Chodziło mi o zwykłą żarówkę ale o większej mocy  <zalamka>

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Kwietnia 2015, 00:11:30 »
No chyba że tak. Ja odniosłem się do tytułu wątku i tego co pisał silver o xenonach za 200 zł z allegro.
Mimo wszystko nadal nie rozumiem problemu. Niech tam sobie ktoś montuje i 100% światla plus jak mu potrzebne, ważne żeby nie oślepiał. Jeśli reflektory ma sprawne i jest wyraźna granica światło-cienia, nikogo nie oślepia, to w czym problem?

Offline victus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Kwietnia 2015, 06:54:28 »
"Z jakiegoś powodu te żarówki homologacji nie dostały... jakby były takie cacy to raczej z tym by problemu nie było... prawda?  :-)" Pytanie, z jakiego powodu homologacje dostały te lampy, które nie powinny. Nic nie jest takie różowe i klarowne jakbyś chciał. Są coś takiego jak lobby i koperty. A silver chce być chyba świętszy od papieża lub pierwszy po nim razem z red.Terlikowskim.

wysłane przez tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl