Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596443 razy)

Offline formentera

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6570 dnia: 14 Października 2021, 18:27:25 »
1.Witam ,posiadam Toyotę auris hybryda 2015 przed liftową od maja.Teraz jest zimno okolo 3-8 stopni,jak zaczynam jazde i się trochę nagrzeje to jade na ev,po(np  po 1 km)załacza sie spalina chociaż mam 3 czy 4 kreski naładowania baterii,potem jade kawałek jakis i można włączyć ev znowu.
Czy wszystko ok?
2.Rano jak uruchamiam auriskę to na sekundę ev sieącza i odrazu spalina sie załącza,chociaż ze z poprzedniego dnia mam czasem 3,4 kreski baterii,czy to wszystko ok?
Dzieki z góry za odpowiedź.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6571 dnia: 14 Października 2021, 18:29:03 »
Tak. Wszystko OK.

Offline formentera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6572 dnia: 14 Października 2021, 19:17:54 »
Czyli kilka kresek baterii,nie oznacza ze moge jezdzic na ev,musi się dogrzac,nagrzać,zagrzac :):).
Dzieki

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6573 dnia: 14 Października 2021, 22:50:54 »
Tak dokładnie. Zajrzyj do instrukcji.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6574 dnia: 20 Października 2021, 08:55:57 »
Wyłącz ogrzewanie podczas jazdy. Przy naładowanej baterii, ICE zgaśnie. Pracuje po to, żeby było ciepło. :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6575 dnia: 21 Października 2021, 21:30:34 »
Czyli kilka kresek baterii,nie oznacza ze moge jezdzic na ev,musi się dogrzac,nagrzać,zagrzac :):).
Dzieki
Jeżeli silnik jest zimny to musisz wymusić tryb EV przyciskiem, inaczej automatycznie załączy się spalinowy.  Wymuszenie EV przy rozruchu nie zawsze jest możliwe, np. gdy jest włączona funkcja nawiewu na przednią szybę albo gdy temperatura silnika jest bardzo niska, poniżej zera st. C.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6576 dnia: 21 Października 2021, 23:09:51 »
Dzieki
Jeżeli silnik jest zimny to musisz wymusić tryb EV przyciskiem, inaczej automatycznie załączy się spalinowy.  Wymuszenie EV przy rozruchu nie zawsze jest możliwe, np. gdy jest włączona funkcja nawiewu na przednią szybę albo gdy temperatura silnika jest bardzo niska, poniżej zera st. C.

Szkoda że na wymuszonym EV można jechać tylko bardzo delikatnie. Każde mocniejsze dodanie gazu załącza ICE i wyłącza nasz wybór EV mimo że bateria pełna.
Ciekawe czemu tak musi być.
Szkoda bo czasem by się przydało pojechać szybciej na samym elektryku chociaż z pół kilometra.
Nie wiem czemu tak musi być. Chciał bym chociaż raz wypróbować możliwości jazdy na EV.
Na wstecznym chyba tylko można coś popróbować ale tu nie ma jak pojechać - przecież nie będę się włączał do ruchu na wstecznym.  :grin: :grin: :grin:
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2021, 23:11:22 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6577 dnia: 22 Października 2021, 09:13:19 »
Jaki problem jechać na EV? Rozpędzasz się na spalinowym, odpuszczasz gaz i możesz całkiem szybko jechać na EV. Rozpędzanie auta od zera wyłącznie  na EV jest bez sensu.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #6578 dnia: 22 Października 2021, 09:18:11 »
Jakie urządzenie polecacie do diagnostyki Toyoty Auris 1.6 rok 2018 ?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6579 dnia: 22 Października 2021, 11:19:25 »
Szkoda że na wymuszonym EV można jechać tylko bardzo delikatnie. Każde mocniejsze dodanie gazu załącza ICE i wyłącza nasz wybór EV mimo że bateria pełna.
Ciekawe czemu tak musi być.
Konfiguracja jest zoptymalizowana pod konstrukcję, która jest hybrydą rekuperacyjną a nie PHEV.  Bateria jest mała aby nie generować zbędnych kosztów i dodatkowego ciężaru, i wykorzystywana jest tylko część jej pojemności aby zapewnić wieloletnią sprawność.

Raczej należy jeździć tak jak pisze przmor, jak będziesz od początku jechał na EV to gdy silnik spalinowy się w końcu załączy, układ mocno drenuje baterię aby odciążyć silnik spalinowy podczas rozgrzewania i jazda EV staje się na długo niedostępna, z moich obserwacji wynika, że jazda w trybie mieszanym od początku po zimnym starcie daje niższe zużycie paliwa niż jazda początkowo w trybie EV.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6580 dnia: 22 Października 2021, 18:35:58 »
Cześć. W ciągu 3 dni trzy razy jeździłem gminną, słabą drogą do oddalonych o 12 km powiatowych Puław, jeździłem po Puławach + powroty, było wielokrotne zatrzymywanie i włączanie auta, w sumie przejechałem ok. 100 km jazdy mieszanej i w tym czasie, po wcześniejszym wyzerowaniu licznika wyszło mi średnie spalanie 3,7 l/100. Dla mnie to super wynik. Starałem się, kiedy tylko się dało, jak najwięcej jeździć na prądzie, oczywiście bez włączania trybu EV. Na lepszej drodze krajowej, przy większej prędkości pali mi trochę więcej, a na ekspresówce jeszcze trochę więcej. Pochwalcie się swoimi wynikami :)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6581 dnia: 22 Października 2021, 22:28:39 »
Cześć. W ciągu 3 dni trzy razy jeździłem gminną, słabą drogą do oddalonych o 12 km powiatowych Puław, jeździłem po Puławach + powroty, było wielokrotne zatrzymywanie i włączanie auta, w sumie przejechałem ok. 100 km jazdy mieszanej i w tym czasie, po wcześniejszym wyzerowaniu licznika wyszło mi średnie spalanie 3,7 l/100. Dla mnie to super wynik. Starałem się, kiedy tylko się dało, jak najwięcej jeździć na prądzie, oczywiście bez włączania trybu EV. Na lepszej drodze krajowej, przy większej prędkości pali mi trochę więcej, a na ekspresówce jeszcze trochę więcej. Pochwalcie się swoimi wynikami :)

Średnia kręci mi sie koło 5.0 ale nie jeżdżę po taksówkarsku.
Jak mi się nie śpieszy i sporo jeżdżę po mieście to średnia kręci mi się koło 4.0
Kilka razy zdarzyło mi się zakręcić koło 3.0

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6582 dnia: 23 Października 2021, 05:12:43 »
Co to znaczy jeździć po taksówkarsku?

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #6583 dnia: 23 Października 2021, 08:08:05 »
Mi najmniej pali jak jadę zwykła droga krajowa jak np. 8 Kłodzko-Wrocław to kolo 4-4.2L/100, na tych powiatowkach pewnie jeszcze ciut mniej. W mieście powyżej 5L muszę liczyć, a na A lub S to i 6.7L  mi wychodzi.

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
  • Samochód:: Auris II HSD
« Odpowiedź #6584 dnia: 23 Października 2021, 08:29:29 »
Od 3,9l/ do 4,5l. Spalanie według apki Hybrid Assistant, pokładowy komputer zaniża więc na niego nie patrzę. Codziennie do pracy 30km i z pracy 30km jeżdżę raczej spokojnie ale nie zamulam. Praktycznie przez cały czas jeżdżę na tempomacie nawet w mieście.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl