Autor Wątek: Technika Jazdy hybrydą  (Przeczytany 301145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Technika Jazdy hybrydą
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Listopada 2013, 12:53:08 »
Każdy ma inną przyjemność z jazdy uwarunkowaną głównie tym co prowadzi.
Mając klekota 1.4 nie jest dla mnie przyjemne ściganie się nim od świateł do świateł.. Pierwszy nie będę, spalę dużo paliwa, zniesmaczę się odgłosem diesla na wysokich obrotach - dla mnie przyjemnością jest płynna (NIE MYLIĆ Z EMERYCKA) jazda nagrodzona 4ką z przodu przy wartości spalania  :)  Taka sama akcja jest z Priusem - nastawiony jest na śmieszne spalanie i w tym aucie właścicieli kręcą takie wyniki konsumpcji benzyny - proste. Gdybym miał MR2/Celice/Supre/3S-GE pod maską (może inaczej, gdyby było mnie stać na utrzymanie takich aut) etc to na pewno przyjemnością byłoby ciśnięcie do oporu.  :)  Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.. I zasobności portfela.

Wracając do Priusa. Orientuje się ktoś jaka była taka oprór maks full wypasiona konfiguracja Priusa II gen? Na pewno halogeny, key-less, audio JBL, nawigacja, bluetooth, spotkałem się z kamerą cofania i skórą, EV (jazda na samym prądzie po wciśnięciu guzika - było we wszystkich?) - coś jeszcze?
Fajny acz cena zabija  :)

http://otomoto.pl/toyota-prius-salon-polska-idealna-jeden-wl-C31375106.html

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Listopada 2013, 13:46:46 »
Co prawda nie znam Priusmana osobiście, ale myślę, że również ma przyjemność z jazdy.
Mam! Nie omijam żadnej okazji aby sobie pojeździć dla samej przyjemności jeżdżenia tym technologicznym cudeńkiem  <taniec>
A że w mojej pracy jestem dość oblatany z obsługą różnych paneli kontrolnych, to dla mnie nie problem dzielić uwagę i trafiać paluszkiem bez patrzenia w różne przyciski. Można oczywiście dać sobie z tym wszystkim spokój i też mieć niezłe rezultaty, ale ja już tak mam, że muszę się ciągle bawić sprzętem, jaki mam do dyspozycji :)

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Listopada 2013, 14:06:50 »
Każdy ma inną przyjemność z jazdy uwarunkowaną głównie tym co prowadzi. Mając klekota 1.4 nie jest dla mnie przyjemne ściganie się nim od świateł do świateł.. Pierwszy nie będę, spalę dużo paliwa, zniesmaczę się odgłosem diesla na wysokich obrotach - dla mnie przyjemnością jest płynna (NIE MYLIĆ Z EMERYCKA) jazda nagrodzona 4ką z przodu przy wartości spalania  :)
Otóż to. Płynnośc jazdy nagrodzona wynikami. Jakoś przestało mi przeszkadzać, że nie jestem tym pierwszym na światłach.
Jeżdżąc całe życie po Trójmieście zdążyłem poczynić wiele obserwacji, miedzy innymi i tę, że koleś co asfalt zwija i rwie od świateł do świateł w rezultacie najczęściej i tak jest doganiany na ostatnim czerwonym. Zwłaszcza w aspekcie wdrażania systemów regulacji ruchu. Podejrzewam, że w innych aglomeracjach jest podobnie. Wręcz politowanie we mnie budzą - zwłaszcza ci z Beemek, co koniecznie się chcą wykazać. Sam jeździłem dobrą BMW i znam to uczucie dosiadać naprawdę mocnego samochodu, ale wystarczała mi sama świadomość tego co kryje pod maską, nie musiałem się spinać, aby wszystkim wokół to udowadniać :)

Gdybym miał MR2/Celice/Supre/3S-GE pod maską (może inaczej, gdyby było mnie stać na utrzymanie takich aut) etc to na pewno przyjemnością byłoby ciśnięcie do oporu.  :)
Pożyjesz tyle lat co ja i Ci przejdzie ;) Też tak miałem - nawet jeżdżąc "Maluchem" i potem "Ładą".

Fajny acz cena zabija  :) http://otomoto.pl/toyota-prius-salon-polska-idealna-jeden-wl-C31375106.html
Fajny, ale jednak to Gen II. Cena rozsądna, jeśli wierzyć we wszystko, co o nim napisano. Ale rozwiązania techniczne między II a III poszły znacząco do przodu. W Gen III, jeśli trzeba, to można naprawdę depnąć, zwłaszcza w Power Mode - czuję sie bezpieczniej w konieczności nagłego przyspieszenia etc...

Offline borkora

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Grudnia 2013, 22:11:52 »
Witam,
Od kilku dni jestem nastawiony na hybrydę, dodam że dla żony i tutaj zwracam się z prośbą o radę: do tej pory żona jeździła autem żrącym >10l/100km, wynika to z krótkich dystansów dom-praca-przedszkole-szkoła-dom, czasem galeria  :cheesy: do 20km dziennie
Logicznie podchodząc do tematu hybryda+automat zamyka wiele problemów za jednym razem, ale...
wczytując się w różne wątki tu na forum i w necie dochodzę do wniosku, że to auta dla FACETÓW <taniec>
Kokpit, wyświetlacze, dane, analizy i starania o 1,2/100km (żart) to dla nas zabawa

Czy kobiety świadomie prowadzą hybrydy ?
Czy warto sprawiać taki prezent ( używany, IV gen.) i przyglądać się z boku?
Mam dylemat, tylko szczerze proszę...  :cry:

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Grudnia 2013, 22:32:00 »
Czy warto sprawiać taki prezent ( używany, IV gen.) i przyglądać się z boku?
Mam dylemat, tylko szczerze proszę...  :cry:

zależy od żony - moja musiałaby popatrzeć i uczyć się ode mnie... ale po jakimś czasie nabrałaby wprawy i mnie pobiła w osiągach - jestem tego pewien
ale znam kobiety, które się nie nauczą za nic na świecie... będą jeździły po swojemu i wmawiały że lepiej się nie da.
musisz sam ocenić jakim typem jest twoja żona

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Grudnia 2013, 01:00:30 »
Moja Małżonka świetnie sobie radzi (wspominałem wcześniej) i bardzo polubiła ten samochód m.in. właśnie z uwagi na płynne i komfortowe prowadzenie, kamerę cofania i inne pierdołki umilające życie. Nie jest taką pasjonatką technologii jak ja, niemniej jej rekordu spalania jeszcze nie pobiłem :o Po prostu wsiada i jedzie, nie wdając się w szczegóły, chociaż szybko nauczyła się "hybrydowego" stylu jazdy, no i prawidłowej interpretacji wyświetlacza HSI. Jest to jak najbardziej samochód zarówno dla maniaków (to JA), jak i osób pragnących się jedynie wygodnie przemieszczać z punktu "A" do punktu "B".

Offline borkora

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Grudnia 2013, 14:01:32 »
Czyli kobiet dają radę, świetnie :-)
A czy z Waszego doświadczenia i znawstwa tematu przebiegi dzienne 10-20km oraz z reguły postoje w dni weekendowe to nie za mało na Priusa?
Z tego co do tej pory zrozumiałem baterie muszą mieć szansę na ładowanie, a jak nie ma jazdy na benzynie lub odzysku z hamowania silnikiem to się nie naładują...

Jak już będzie ten Prius to wtedy ja nim również będę chciał pojeździć (weekendy) a paska odstawię.
Mam dylemat z wyborem auta, a hybryda w postaci Priusa najbardziej mnie kręci.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Grudnia 2013, 15:09:18 »
A czy z Waszego doświadczenia i znawstwa tematu przebiegi dzienne 10-20km oraz z reguły postoje w dni weekendowe to nie za mało na Priusa? Z tego co do tej pory zrozumiałem baterie muszą mieć szansę na ładowanie, a jak nie ma jazdy na benzynie lub odzysku z hamowania silnikiem to się nie naładują...
Już wcześniej się wypowiadałem w tym wątku (zerknij na poprzednią stronę ;) Poza tym widzę, że z Wa-wy jesteś. mam dwóch znajomych Priusowców co właśnie po Stolicy jeżdżą i mają dobre osiągi (tak przy okazji to MY
:D
Przy przelotach dziennych ok 20 km najlepszym rozwiązaniem byłby PIP albo może ten nowy Nissan Leaf. Wtedy można się opędzić sama elektryką. Chociaż znajomy zrobił kalkulację Plugina i wyszło mu, że różnica w cenie pomiędzy klasycznym Priusem, a PIP'em zwraca się po baardzo długim czasie (ok 300k km), a więc - może lepiej nie przepłacać.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2013, 15:29:01 wysłana przez Priusman »

Offline borkora

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Grudnia 2013, 21:01:07 »
Dzięki, myślę, że jednak to będzie Prius, może w przyszłym roku uda się dołączyć do zlociku  :-)
Chcę auto używane, IV gen. możliwie najtańsze w zakupie ale z pewnymi wymaganiami, jak pełne czujniki parkowania. Rozpocząłem polowanie.... Na pewno po nowym roku ceny ciut spadną :cheesy:

Będę śledził forum, mam dużo do nadrobienia w tym zakresie.

Tymczasem pozdrowienia dla Gdyni i do miłego  :beer:

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Grudnia 2013, 21:26:11 »
Dzięki, myślę, że jednak to będzie Prius...
Bo Prius to.. Prius
Gdynia pozdrawia
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2013, 21:34:18 wysłana przez Priusman »

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Grudnia 2013, 21:41:20 »
Wrzucam trzy grosze na temat zimowej jazdy. Generalnie jest fajnie, zaleca się jazdę w trybie ECO - łagodniejsze reakcje na naciśnięcie pedału gazu. Schody mogą się zacząć przy pokonywaniu zasp i zaśnieżonych lub zalodzonych, stromych podjazdów. Ponieważ Prius jest wyposażony w system kontroli trakcji, wydobycie się z opresji może się okazać kłopotliwe. Podobnie zresztą jest z wydobyciem się z błota. Wyłączenie TC jest dość skomplikowane, a jeszcze nie doczytałem, jak to z powrotem włączyć ;) Poza tym TC czuwa nad tym, aby koła napędzające nie weszły w zakres nadmiernej rotacji, gdyż mogłoby to uszkodzić napęd. Powinno się to robić z wielkim wyczuciem i świadomością, że samochód z  nieaktywnym TC może być obsługiwany jedynie w sytuacji krytycznej. Zaczep holowniczy i odpowiednia linka powinny być zawsze pod ręką. Na wszelki wypadek można jeszcze wrzucić do bagażnika woreczek ze żwirem i saperkę.
Sam system kontroli trakcji w czasie jazdy po śliskiej drodze działa bardzo dobrze, doświadczyłem tego kilka dni temu za miastem, dzień po  ataku zimy. Celowo dodawałem mocno gazu, aby to-to sprawdzić i się w czuć w funkcjonowanie TC i trzeba przyznać, że samochód szedł równiutko, jak po szynach, bez większych tendencji do uślizgów. Ale warto pamiętać, że w sytuacjach ekstremalnych ten wynalazek może nam zrobić pod górkę.

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Stycznia 2014, 17:28:43 »
3,6 l/100

taki wynik miałem ileś tam razy (prawie na zawołanie) ,ale też ileś razy nie udało mi się do niego zbliżyć i to pomimo znajomości reguł jazdy. Bardzo wiele zależy od warunków atmosferycznych ( zimno/ciepło ) , warunków na drodze (  jezdnia sucha/zaśnieżona ) ,pofałdowania terenu. Niekiedy można "na głowie stawać" ,a wynik jest ...średni.

Jedno jest pewne , jazda , eko-jazda na pewno dyscyplinuje i zwiększa bezpieczeństwo na drodze. Piszę to z perspektywy doświadczonego kierowcy ( A B C BE CE ),który jeździ od 17 roku życia ma za sobą i max życiówkę ( 290 km/h) i 40 T za plecami.
Nie powiem ,parę rzeczy mnie mocno irytuje w TP ale o tym w innym wątku i przy innej okazji  :cool:
www.moto-rzeczoznawcy.pl
Motoryzacja to mój zawód i moja pasja.

Offline Rodzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Stycznia 2014, 11:26:28 »
Nie wiem jak ale udało mi się wczoraj przejechać ze średnim spalaniem poniżej 2,5l/100km i jeszcze odzyskać jeden samochodzik (50WA). Średnia z całej jazdy (ok 20 min) była 4,5l/100km ale jeden cały 5 min słupek był poniżej 2,5l. Starałem się jechać bardzo spokojnie, przewidywać zatrzymania i przyspieszać tak żeby nie włączał się spalinowy (oczywiście poza ruszaniem ze świateł). Dodam że żadnych górek nie ma w Warszawie a jechałem za dnia ok 13:00.  <taniec>

Offline cris1111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Stycznia 2014, 13:28:41 »
Dodam jeszcze ze swoich obserwacji, iż bardzo duże znaczenie ma siła i kierunek wiatru, ostatnio w trasie z Warszawy w kierunku Lublina (na dystansie około 90km) na której zwykle robię 3,8-3,9l/100km spaliłem 3,4l/100km, moje zadowolenie i duma z własnego wyczynu trwało ledwie kilka godzin kiedy zorientowałem się iż spowodowane to było dość silnym wiatrem w plecy, a zrozumiałem to wracając do Warszawy ze średnią 4,8l/100km :-( (oczywiście pod wiatr)
Spalanie - Motostat.pl

Toyota Corolla 1,8 hsd 2019

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 17 Stycznia 2014, 14:12:32 »
Dodam jeszcze ze swoich obserwacji, iż bardzo duże znaczenie ma siła i kierunek wiatru...
Dość zaskakująca różnica w spalaniu, zważywszy na współczynnik oporu powietrza Priusa, będący jednym z najniższych w samochodach seryjnych tej klasy. A jaką miałeś średnią prędkość na tej trasie? Często ruch na określonej trasie wymusza taką, a nie inną prędkość. Jeździsz z tempomatem?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl