Autor Wątek: Technika Jazdy hybrydą  (Przeczytany 301126 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Technika Jazdy hybrydą
« Odpowiedź #240 dnia: 06 Lutego 2019, 10:17:22 »
Dokładnie, silnik się włącza nie po to aby utrzymywać temperature silnika tylko temperaturę wewnątrz auta. Jeśli chcesz postać na samym EV bez silnika to musisz albo obnizyć temp. na powiedzmy 18stC lub ją wyłączyć.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #241 dnia: 22 Lutego 2019, 21:34:47 »
Jeśli chcesz postać na samym EV bez silnika to musisz albo obnizyć temp. na powiedzmy 18stC lub ją wyłączyć.
Rozumiem że dotyczy to ustawienia temperatury w trybie auto, bo gdy ja ustawiam np 22°C bez trybu auto, to ICE się włącza dopiero przy 2 kreskach.

Wogle to mam pytania.
1.) Zauważyłem ostatnio że czasami  na postoju ICE właśnie się włącza przy 2 kreskach by doładować baterie, jednak kiedyś wyłączał się gdy doładował do 3 lub 4 kreski, obecnie dość często wyłącza się przy 2 kreskach , przy tym obroty są mniejsze niż kiedyś. Dziwi mnie to, dlaczego nie ładuje do przynajmniej 3 kresek, dlatego piszę i proszę o opinie.
2.) Zdarza się że gdy parkuje bateria spada do 2 kresek, włącza się ICE i gdy po chwili pokazuje się 3 kreski, to ja gaszę silnik, bo i tak rano mi się włącza nawet jak mam 4 kreski. Czy ja dobrze robię, czy może powinienem poczekać aż sam ICE się wyłączy?
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2019, 21:39:23 wysłana przez mbauris »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #242 dnia: 22 Lutego 2019, 22:32:25 »
ICE włącza się aby utrzymać temperaturę wewnatrz auta oraz gdy baterii spadnie poniżej 2-3 kresek co odpowiada 18-19% w przypadku PIP. Jak stoisz na postoju to albo wylacz wszystko albo pozwól działać autku które doskonale wie co ma robić.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #243 dnia: 23 Lutego 2019, 08:01:15 »
@Lechu2 dzięki za odpowiedź, ale ja zadałem inne pytania  :-)

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #244 dnia: 23 Lutego 2019, 10:14:14 »
W zasadzie kolega Lechu2 odp. na wszystkie trzy pytania.
To ile kresek baterii ma doładować ICE zależy od bardzo wielu czynników, a głównie od temperatury zewnętrznej, silnika, stopnia rozładowania aku. itp - nie wnikaj w to ważne że ładuje . Parkując korzystasz z biegu wstecznego, a na R-ce hybrydy cofają tylko na silniku elektrycznym. Wtedy ICE może się uruchomić jako agregat lub przy niskim stopniu naładowania aku. Z rana ICE zawsze się sam uruchamia, po to żeby wstępnie rozgrzać silnik i nie pałować go na zimnym.
Hybrydę się wyłącza kiedy chce i na nic nie trzeba czekać, jeździć, użytkować jak normalne auto.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 23 Lutego 2019, 12:39:16 »
@smiecho84. To co napisałeś z Lechem, to było dla mnie jasne zanim zadałem owe pytania.

Może doprecyzuje pytania.
1) Czy zdarza się Wam że ICE włącza się by doładować baterie i kończy pracę na 2 kreskach?
2) Zaparkowałem auto chce wyłączyć przycisk, jednak po chwili włącza się ICE. Pytanie czy można wyłączyć ICE gdy podładuje baterie do 3 kresek, czy nie wolno tego robić i czekać aż sam ICE się wyłączy?

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #246 dnia: 23 Lutego 2019, 13:03:59 »
System nie pozwala na głębokie rozładowanie baterii dlatego włącza się ICE w celu jej doładowania powyżej minimalnego poziomu. Możesz wyłączyć auto w trakcie doładowania ponieważ bateria i tak jest naładowania do minimum, oraz po kolejnym uruchomieniu auta ICE podgrzeje silnik i katalizator do odpowiedniej temperatury a przy okazji doladuje baterie. Należy jednak mieć na uwadze że głębokie rozładowanie batetii na wpływ na jej żywotność.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #247 dnia: 23 Lutego 2019, 16:02:37 »
Dzięki.

Czy u kogoś występuje coś takiego

Czy zdarza się Wam że ICE włącza się by doładować baterie i kończy pracę na 2 kreskach?
Wcześniej ICE wyłączał się przy 3 lub 4 kreskach, a ostatnio co prawda nie zawsze, ale zdarza się że wyłącza się przy 2 kreskach. Czy Wy też tak macie?

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #248 dnia: 24 Lutego 2019, 21:50:12 »
Oczywiście się zdarza. Dzieje się tak najczęściej, kiedy auto uzna, że trzeba dogrzać silnikiem kabinę. Prius nie ma żadnego interesu w ładowaniu baterii na zapas. Potrzebuje pustej baterii, żeby odzyskiwać energię z hamowania.

Po pół roku użytkowania Priusa nauczyłem się, że to auto żyje własnym życiem. Algorytmy sterujące układem hybrydowym są tak złożone i zależne od tylu parametrów, że nie sposób przewidzieć, jak komputer się zachowa. Dziś na przykład mój Prius uznał, że jest już wiosna, bo pozwolił mi na włączenie trybu EV na zimnym silniku po tygodniowym postoju (3 stopnie temp. płynu chłodzącego). Oczywiście zrobiłem to tylko na próbę, bo przecież chciałem, żeby silnik się rozgrzał i ogrzał pasażerów. Całą zimę włączenie EV po dłuższym postoju było niemożliwe.

Myślę, że jedyne, co możemy zrobić dla baterii to czyszczenie wentylatora i dbanie o jej temperaturę latem. O resztę auto zadba samo. Do jednego zachęcam wszystkich: Wykonajcie szczegółowy zapis parametrów pracy baterii (HA albo Torque), kiedy auto jest SPRAWNE. Potem będziecie mogli porównywać ten zapis do zapisów nowych. W ten sposób wyłapiecie ewentualne problemy czy starzenie się baterii. Dzisiaj porównałem sobie wykresy napięć min/max z 10 minutowego fragmentu jazdy z takim samym zapisem z października. Wygląda to podobnie, więc bateria przeżyła zimę bez uszczerbku na zdrowiu.

« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2019, 07:15:10 wysłana przez fazibazi »

Offline tomasz.jan.krawczyk

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #249 dnia: 01 Czerwca 2019, 14:02:44 »
Mam pytanie a propos techniki jazdy i biegu B(OOST). Sam jeżdżę Priusem I (2001) ale pytanie kieruje do właścicieli wszystkich modeli Priusa.
Testowaliście może spalanie przy użyciu normalnego trybu D i B w mieście? Teoretycznie hamowanie odzyskowe w trybie B jest bardziej efektywne i można w ten sposób zaoszczędzić energii.
Pytanie jak to przekłada się w praktyce na spalanie i czy ma sens zamiana hamulca nożnego na odzyskowy silnikiem?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #250 dnia: 01 Czerwca 2019, 14:44:01 »
 :shock:

Proszę przeczytać instrukcję obsługi samochodu, następnie można ten wątek ale od początku i dopiero zadawać pytania.
To co pan napisał powyżej mozna by postawić na równi z teorią: przy skrzyni manualnej, R=Rakieta.
 <zolta>

Tryb B to tryb HAMOWANIA silnikiem. Silnik pracuje wtedy jak sprężarka...itp itd.

Teoretycznie hamowanie odzyskowe w trybie B jest bardziej efektywne

Czyja to teoria? Sprawdził to pan w praktyce?

czy ma sens
Nie nie ma bo na B nie ma żadnego odzysku, jest wręcz przeciwnie, wytracanie nadmiaru.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2019, 15:10:09 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline 130rapid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #251 dnia: 01 Czerwca 2019, 15:12:59 »
Testowaliście może spalanie przy użyciu normalnego trybu D i B w mieście?

Co jakiś czas obserwuję, co się dzieje z HSD (w Yarisce) przy zjeździe z tej góry. Trybu B używam tam tylko, gdy jedziemy szybko i za plecami mam inne samochody. B służy tam jako ekwiwalent hamowania silnikiem na trzecim biegu.

Rekord ilości "soku" wlanego do baterii Yariska pobiła przy długotrwałym hamowaniu regeneracyjnym w trybie D, bez przekraczania 72 km/h, czyli punktu odpalenia silnika spalinowego.

Najwięcej elektronów odzyskamy, sącząc prąd do baterii długo i łagodnie.
Krótkie i mocne impulsy prądu oznaczają więcej strat (przepływu, a potem też ciepła), co z natury rzeczy skreśla tryb B jako użyteczny w codziennej jeździe.
2013 Yaris HSD ''Franca'' (3,73 l/100 km z 145 tys. km)

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #252 dnia: 01 Czerwca 2019, 16:13:12 »
Teoretycznie hamowanie odzyskowe w trybie B jest bardziej efektywne i można w ten sposób zaoszczędzić energii.

Jest dokładnie odwrotnie. Tryb B ma za zadanie trwonienie energii w silniku spalinowym w celu oszczędzenia hamulców tarczowych. W trybie B energia kinetyczna zamieniana jest na ciepło w silniku, a nie w hamulcach. Silnik ma od tego chłodnicę i zużywa się wolniej niż klocki i tarcze.

B powinno się stosować, kiedy hamowanie regeneracyjne "nie wyrabia". Może się tak dziać z kliku powodów:
- Zjazd jest tak długi, że naładowaliśmy  już baterię HV do końca.
- Bateria HV jest za bardzo nagrzana, żeby przyjmować prąd.
- Zjazd jest tak stromy, że dostępne hamowanie regeneracyjne jest za słabe i pracę przejmują hamulce tarczowe.

Generalizując, Prius to oszczędne auto. Jeżeli chcemy jeszcze mniej wydawać na benzynę, najpewniejsze jest ograniczenie prędkości, zauważanie z daleka czerwonego światła, przewidywanie. Wszystkie cudowne sztuczki mogły się sprawdzać w pierwszych wersjach.  W Priusie III oprogramowanie komputera jest już na tyle dobre, że wystarczy jechać. Nic się nie wyczaruje. Rekordy można bić jadąc powoli, z wiatrem.  Droga powrotna je zazwyczaj weryfikuje.

Offline AdrianekWWL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #253 dnia: 09 Czerwca 2019, 17:50:41 »
Witam szanownych posiadaczy Aurisa :)
Liczę na Waszą wiedzę i swoją też mogę się podzielić :)
Pytanie nr Jeden: jestem posiadaczem aurisa II hybryda 2015. Ostatnio coraz czesciej samochód zamiast przechodzic w tryb ev po odpuszczeniu gazu to caly czas pracuje na siliku spalinowym jedynie wspierając się elektrykiem. Wgl ktoś moze opisać na czym ten tryb polega, czemu sie włącza i co zrobić, zeby bylo dobrze? :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #254 dnia: 09 Czerwca 2019, 18:55:22 »
Do wyczyszczenia filtr powietrza chlodzacego baterie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl