Autor Wątek: Technika Jazdy hybrydą  (Przeczytany 301035 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Technika Jazdy hybrydą
« Odpowiedź #270 dnia: 25 Sierpnia 2019, 19:37:31 »
i owszem - grozi - rozładowaniem baterii HV - w trybie N nie jest ładowana ani silnikiem ani rekuperacyjnie

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #271 dnia: 25 Sierpnia 2019, 20:07:20 »
Bieg N używany jest podczas holowania i w myjni gdzie auto ciągnięte jest za koło. W USA w wielu stanach używanie N w trakcie jazdy jest zabronione i może być karalne. Ludzie używają N w Priusie myśląc że skrzynia automatyczna jest jak w innych autach a jest inna tak jak inna jest także praca układu hybrydowego.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #272 dnia: 25 Sierpnia 2019, 22:31:37 »
Znasz takich, co to jeżdżą "na luzie", zwłaszcza automatami?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #273 dnia: 25 Sierpnia 2019, 22:44:25 »
Ja nie znam, ale kilku już pisało o takich pomysłach. Jak mam ochotę potoczyć się to jadę tak jak pisałem wcześniej.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #274 dnia: 25 Sierpnia 2019, 22:53:07 »
Próbowałem "szybowania" - póki co nie udało się.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #275 dnia: 25 Sierpnia 2019, 23:16:37 »
Z czym masz problem?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #276 dnia: 25 Sierpnia 2019, 23:36:12 »
póki co nie udało się.

Mi tez się to wiele razy nie udaje bo czasem wystarczy nierówność na drodze i pedal gazu przesunie sie o milimetr lub kot na poboczu na ciebie źle spojrzy, zepniesz poślady i ..... ale warto wiedzieć/wyczuć gdzie jest ta cienka czerwona linia pomiędzy ładowaniem a rozładowaniem i "tam" oscylować i tyle.
Próbuj dalej kiedyś się uda, a jak się uda to zobaczysz że w normalnym ruchu w ciągu dnia jest bardzo mało okazji na jego użycie. A "N" zostaw na przepychanki garażowo-podwórkowe i nic więcej.
Bardziej skopiłbym się na efektywnym hamowaniu (przewidywane na drodze) i optymalnym wykorzystaniu potencjału baterii HV....
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2019, 11:44:06 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #277 dnia: 26 Sierpnia 2019, 00:11:14 »
Czytając wiele o technice jazdy zwanej "gliding" przekonałem się, że to temat skomplikowany i obrasta go wiele mitów. Przede wszystkim konkurują tu dwa całkiem różne wyjaśnienia, dlaczego szybowanie oszczędza paliwo:

1). Na monitorze nie widzimy strzałek, więc auto ani nie ładuje ani nie rozładowuje baterii HV. Jedziemy więc (przez chwilę) za darmo.
2). Szybowanie nie ma nic wspólnego z baterią HV. Daje efekty w każdym samochodzie. Chodzi o to, że silnik spalinowy działa najefektywniej pod sporym obciążeniem, przy średnich obrotach. Dlatego jazda ze stałą prędkością na niskich obrotach jest mniej efektywna od toczenia się bez silnika i spowalniania, by potem przyspieszyć.

Do mnie osobiście przemawia drugie wytłumaczenie. Przecież kiedy słynne strzałki gasną na monitorze, auto wcale nie jedzie za darmo. Komputer i elektryka samochodu wciąż muszą skądś brać energię. Albo biorą ją z baterii, albo z generatorów. A że strzałek nie widać... No cóż, tak sobie to Japończycy zakodowali. Jak normalnie puszczę gaz, auto zwalnia minimalnie szybciej, ale za to bateria minimalnie się ładuje. To naprawdę mały prąd, rzędu 1A. Nic wielkiego.

Przyznam szczerze, że nie bardzo próbowałem szybować. Taka jazda w Małopolsce oznacza sterowanie ruchem, a nie mam takich ambicji. Za mną albo przede mną zawsze coś jedzie. I co, cała ulica ma tańczyć w rytm moich szybowań? Od 40 do 60-ciu?

Zauważyłem natomiast inną rzecz dla mnie nieoczywistą. Jadąc Priusem i używając spaliny wcale nie muszę zwolnić pedał gazu, żeby ją wyłączyć. Okazało się, że wystarczy gaz delikatnie popuszczać i pojazd przechodzi w jazdę elektryczną. Że to nieoszczędne rozładowywać baterię HV? No cóż, zauważmy, że kiedy jest ona naładowana do pełna, nie odzyskamy energii hamując do świateł, albo jadąc z górki.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #278 dnia: 26 Sierpnia 2019, 09:06:13 »
No i doszedłeś do pewnych wniosków. Bardzo ładnie.
Ps. Nikt nie każe Priusem żaglować. Możesz jeździć jak masz ochotę. Fascynaci  zdobyli wiedzę która możesz wykorzystywać.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2019, 11:42:45 wysłana przez fazibazi »

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #279 dnia: 27 Sierpnia 2019, 21:39:09 »
Próbowałem "szybowania" - póki co nie udało się.

Dzisiaj próbowałem raz jeszcze. Mam te same odczucia. Strzałki znikają góra na sekundę, a położenie pedału gazu jest całkiem śmieszne - ot jakieś chore muskanie. Gdyby tak mały nacisk na pedał miał jakiekolwiek praktyczne znaczenie, Toyota powierzyłaby to zadanie komputerowi. Komputery są jak wiadomo dużo dokładniejsze od ludzi.

Wiele osób potwierdza, że w odróżnieniu od Priusa II generacji trójką prawie nie da się szybować. Myślę, że chodzi o nowsze oprogramowanie, które samo lepiej sobie radzi z oszczędnością jazdy. A że Prius II mógł czasem mniej palić? Cóż, trójka ma większy silnik. To daje większe możliwości, ale nie za darmo.

Dla tych, którzy chcą koniecznie szybować jedna rada.: Trzeba jeździć w trybie ECO. Zmienione mapowanie pedału gazu ułatwia jego kontrolę. Dla mnie jednak cała sprawa nie ma technologicznego sensu. Napęd Priusa jest w całości kontrolowany przez komputer. To tak zwane "drive by wire". Wszystko, co kierowca robi, jest zamieniane na impulsy elektryczne i analizowane przez komputer. Gdyby "muskanie" gazu dawało oszczędności, to komputer sam by sobie ten gaz muskał bez naszej pomocy. Ja wolę puszczać gaz co pewien czas i tyle.

Co nam daje muskanie pedału gazu i szybowanie? Poczucie, że jesteśmy do czegoś jeszcze potrzebni. Że jesteśmy w czymś lepsi niż komputer. Cóż, do niedawna tak myśleliśmy o szachach... Pierwszy Prius powstał w tym samym roku, kiedy Kasparow przegrał z Deep Blue. Teraz przegrywam w szachy z własnym telefonem.

Mówię dwunastolatce, którą przeraża myśl o prowadzeniu samochodu: Kiedy będziesz miała 18 lat, żeby jeździć swoim autem, będziesz potrzebowała już tylko pieniędzy. Żadnego kursu na prawo jazdy, tylko pieniądze... Czy to na pewno brzmi pocieszająco?

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #280 dnia: 27 Sierpnia 2019, 23:49:47 »
Kilgore, przecież nikt cię nie zmusza do jazdy na oparach i :) Ja na samym początku po zakupie mojego PIPa czytałem co było, jeździłem jak się dało, aktualnie jeżdżę na ECO, ładuję baterie jeśli tylko moge. W jeździe dom-szkola-praca-dom na odcinkach 45km spalam 1,8-2 l/100km, w jazdach tylko na spalanie dłuższych spalam 4-5,5 l/100km i mnie to zadowala. Ale jeździłem ostatnie 3 dni Nissanem Qashqai diesel i na dystansie 400 km przy średniej prędkości 60-70km/h (Portugalia poza autostradą) spalanie wyszło 4,5l/100km. Trochę mnie to nie powiem zdolowalo bo te auta są w żaden sposób nieporównywalne a Nissan był i mocniejszy, i większy, cięższy, bardziej komfortowy i pewnie tańszy w zakupie. Ale i tak wolę jednak mojego PIPa bo jest prawdopodobnie bardziej niezawodny i tańszy w eksploatacji.

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #281 dnia: 28 Sierpnia 2019, 09:49:08 »
Też mam PIII PIP i powiem szczerze, że jakbym miał kupować jeszcze raz samochód to wziąłbym Opla Amperę albo zwykłego PIII. 20km zasięgu i ograniczona moc na prądzie nie jest moim zdaniem warta dopłacania do PIP. Ostatnio przejechałem się właśnie Amperą kolegi i dopiero taki plug-in do mnie przemawia.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #282 dnia: 28 Sierpnia 2019, 11:47:07 »
Jak wspominałem przy innych okazjach, uważam Priusa za auto prawie doskonałe. Poprzednio miałem Opla Astrę II kombi z silnikiem ISUZU. Przy prędkościach rzędu 70 - 110 km/h palił on tyle samo co Prius. Ale nie o to chodzi. Prius posiada niezwykle "elegancko" skonstruowany układ przeniesienia napędu. Łatwość jazdy i brak jakikolwiek szarpnięć potęgują wrażenie niezawodności auta, która jest potwierdzona statystyką. Kupując Priusa płaciłem za niezawodność.

Jazda na oparach jest mitem dla kogoś, kto studiował fizykę (nawet jak studiów nie skończył). Także ten, kto jeździ na rowerze zrozumie, że auta nie mogą już o wiele mniej palić. Nie chodzi tylko o efektywność energetyczną silnika spalinowego. Pewnych rzeczy nie przeskoczymy. Prawda jest taka, że wozimy 80 kilogramową du-pę w autach, które ważą prawie 2 tony.  To z punktu widzenia fizyki zupełnie bez sensu. Jeżeli chcemy jeździć taniej musimy jeździć mniej. Albo przesiąść się na rower.

Są dwie rzeczy, których nigdy nie przeskoczymy w naszych marzeniach o jeździe na oparach:
1. Opór toczenia opon
2. Opór powietrza

Te dwa czynniki udaje się zbić w pociągach i dlatego są one najbardziej efektywnym środkiem transportu. Dogania je mała i lekka hulajnoga elektryczna. Zauważmy, że nawet ta hulajnoga przestanie być tak bardzo wydajna, kiedy zechcemy nią jechać z prędkościami autostradowymi. Nie ma zmiłuj.

Pamiętajmy też, że efektywność samochodu, jaklo środka transportu wzrasta dwukrotnie, jeżeli weźmiemy sobie pasażera. Hummer z piątką pasażerów jest bardziej sensowny niż Prius z jednym samotnikiem-egoistą. To są liczby.

Prius Plug-In jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla ludzi którzy jeżdżą na małych dystansach i garażują auto. Lekarz, przedstawiciel handlowy, osoba niepełnosprawna, itd. Dla kogoś, kto jeździ na długich dystansach, oszczędności będą minimalne. Zgadzam się tu w pełni z naszym Administratorem. Chcemy oszczędności, to patrzmy przed siebie i planujmy, co za chwile będziemy musieli zrobić. Na miłość boską nie gazujmy, kiedy w dali pojawia się czerwone. No i przede wszystkim trzeba jeździć mniej.

Oszukujemy się. Nawet, kiedy wszystkie auta będą na prąd i tak nie pomieścimy się z nimi w naszych miastach.  Zjedzą nas opłaty parkingowe i inne. Już teraz opłata za przejazd autostradą kosztuje więcej niż paliwo na tej trasie. Paliwo w naszych budżetach to naprawdę niewielki wydatek. Jest nas za dużo chętnych do jazdy i to jest prawdziwy problem.

Offline sowapl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #283 dnia: 28 Sierpnia 2019, 19:05:01 »
W takiej sytuacji to raczej P3 plugin. Tylko cena. Z mojego doświadczenia P2 i P3 w korku wcale tak mało nie spala , w porównaniu do spokojnej i monotonnej jazdy
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2019, 19:34:14 wysłana przez sowapl »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #284 dnia: 31 Sierpnia 2019, 08:20:21 »
naszym Administratorem
Jestem tylko moderatorem :)
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl