Autor Wątek: Technika Jazdy hybrydą  (Przeczytany 301131 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MariuszB

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Technika Jazdy hybrydą
« Odpowiedź #285 dnia: 31 Sierpnia 2019, 17:54:56 »
Pewnych rzeczy nie przeskoczymy. Prawda jest taka, że wozimy 80 kilogramową du-pę w autach, które ważą prawie 2 tony.  To z punktu widzenia fizyki zupełnie bez sensu. Jeżeli chcemy jeździć taniej musimy jeździć mniej. Albo przesiąść się na rower.

...albo przesiąść się na auta mniejsze, które w aglomeracji miejskiej radzą sobie lepiej niż auta segmentu C. Spójrzmy co jeździ po mieście w Rzymie, Barcelonie czy Paryżu. Osoby prywatne, które jeżdżą solo to głównie auta segmentu B lub A. U nas to problematyczne bo tu nadal auto (jego rozmiar) jest wyznacznikiem statusu, osiągnięcia życiowego i przedłużeniem "ego". W krajach rozwiniętych więcej pragmatyków. W PL marzycieli.
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami...

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #286 dnia: 31 Sierpnia 2019, 20:00:50 »
W krajach takich jak Francja, Niemcy itp. ludzi stać na to aby mieć 2 albo więcej samochodów. Wtedy jeden jest mały do miasta. Tu nie chodzi o mentalność. Gdyby Kowalskiego było na to stać to zachowywałby się dokładnie tak jak niemiec, Francuz czy Szwajcar
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline MariuszB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #287 dnia: 31 Sierpnia 2019, 20:53:32 »
Stereotyp powtarzany od dekad. Dziś już nieaktualny.
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami...

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #288 dnia: 02 Września 2019, 21:21:32 »
...albo przesiąść się na auta mniejsze, które w aglomeracji miejskiej radzą sobie lepiej niż auta segmentu C. Spójrzmy co jeździ po mieście w Rzymie, Barcelonie czy Paryżu. Osoby prywatne, które jeżdżą solo to głównie auta segmentu B lub A. U nas to problematyczne bo tu nadal auto (jego rozmiar) jest wyznacznikiem statusu, osiągnięcia życiowego i przedłużeniem "ego". W krajach rozwiniętych więcej pragmatyków. W PL marzycieli.

To prawda, że zwłaszcza we Włoszech jest bardzo dużo małych i tanich samochodów. Włosi podobnie jak Polacy są narodem leniwym i mają obsesję dojechania samochodem wszędzie. Z resztą jednak się nie zgadzam.

Posiadanie dwóch samochodów - małego do miasta i dużego na wakacje - jest fatalnym rozwiązaniem.

Po pierwsze samochody zabierają parkując bardzo dużo miejsca. Polska jest tu niechlubnym rekordzistą. Mamy znacznie więcej aut na głowę niż Niemcy czy Francja. Mamy jeszcze dokupić? W Krakowie ogrodzili już prawie wszystko. Na moim osiedlu mogą parkować tylko mieszkańcy. Gdzie indziej to samo. To po co mi w mieście samochód, jak mogę parkować tylko pod swoim domem? Ano do supermarketu... Figa. Kiedy uświadomiłem sobie ile czasu tracę w centrach handlowych, pogoniłem rodzinę do lokalnych sklepów. Kupią drożej a wyjdzie taniej. Przed świętami biorę największy plecak i idę do lokalnego Lidla. Jaka frajda! Zakupy razem z dojściem zajmują mi 30 minut. Może jestem jakiś głupi? Mam Priusa i chodzę na zakupy...

Po drugie, małe auto zamiast dwóch ton waży tonę, czy 800 kg i co z tego? Jak to się ma do masy pasażera? Dużo większy sens ma jazda SUV-em w 5 osób niż najmniejszym Smartem pojedynczo.. W korku małe auto zajmuje tyle samo miejsca co duże. Auto po prostu nie nadaje się jako rozwiązanie komunikacyjne w naszych miastach. Gdzie ja widuje ostatnio korki? W Przeworsku...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #289 dnia: 03 Września 2019, 10:45:22 »
Mamy znacznie więcej aut na głowę niż Niemcy czy Francja. Mamy jeszcze dokupić?
To już się stało w znacznej mierze.  Jak odliczysz dzieci, emerytów i osoby bez prawa jazdy, to się okaże że prawie wszyscy mają samochód.  Niemcy i Francja mają o niebo lepszy transport publiczny.  Dodatkowo, polskie dane statystyczne są słabej wartości, bo wciąż ujmują wiele pojazdów wycofanych z eksploatacji.

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #290 dnia: 04 Września 2019, 22:49:21 »
Moj Prius+ na baterii potrafi jechać do predkosci 74 km/h więc jeśli poruszam się do tej prędkości i komputer stwierdzi że może przełączyć na akumulator to przełączy i spalanie jest zerowe. Zastanawia mnie jak wygląda spalanie jeśli jadę powyżej tej prędkości i odpuszczę pedał gazu. W innych samochodach z manualną skrzynią biegów po zdjęciu nogi z gazu spalanie jest ponoć zetowe. A w hybrydzie jak uważacie?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2019, 22:50:53 wysłana przez rkon1 »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #291 dnia: 04 Września 2019, 23:02:17 »
Jak jedziesz na spalinie np. 70km/h i zdejmiesz nogę z gazu to silnik zgaśnie i przejdziesz na baterie do limitu prędkości uruchomienia silnika.Sprobuj :)
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #292 dnia: 04 Września 2019, 23:48:55 »
A w hybrydzie jak uważacie?

Silnik pracuje (kręci się) zawsze powyżej tej prędkości....pozostają dwie opcje:1 stan baterii optymalny - silnik kręci się w idle (pewnie jest jakieś spalanie ale znikome..) i pomaga mu bateria EV, 2 masz nadmiar energii na baterii EV silnik pracuje w trybie "sprężarki" rozładowując nadmiar spalanie 0
Dla upewnienia się trzeba by podejrzeć to na HA.
W manualnej skrzyni, tak, po puszczeniu gazu, na biegu, spalanie = 0.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #293 dnia: 05 Września 2019, 01:17:00 »
W innych samochodach z manualną skrzynią biegów po zdjęciu nogi z gazu spalanie jest ponoć zetowe. A w hybrydzie jak uważacie?
W każdym samochodzie z wtryskiem sterowanym elektronicznie jest tak samo - puszczenie pedału gazu powoduje zaprzestanie podawania paliwa.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #294 dnia: 05 Września 2019, 09:23:08 »
W innych samochodach z manualną skrzynią biegów po zdjęciu nogi z gazu spalanie jest ponoć zetowe. A w hybrydzie jak uważacie?
W każdym samochodzie z wtryskiem sterowanym elektronicznie jest tak samo - puszczenie pedału gazu powoduje zaprzestanie podawania paliwa.
Powyżej pewnej prędkości obrotowej silnika (na przykład 1200 - 1500 obr/min ).

Nawet niektóre gaźniki miały zaworek odcinający paliwo w takiej sytuacji.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Zuq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #295 dnia: 18 Grudnia 2019, 19:24:28 »
Od razu przepraszam ale nie mogę znaleźć wiadomości  :wallbash:, choć na pewno jest na forum  bo czytałem... Fazibazi - nie krzycz, pls.
Szukam linku do wiadomości, z forum priuschat, ze szczegółowym schematem pracy układu hybrydowego: faza S0, S1 itd... z podaniem warunków kiedy uruchamia się ICE  a kiedy można wymusić EV...

Muszę się doszkolić bo nie potrafię zakminić dlaczego, w porównywalnych warunkach tj. np. temp. silnika, klima, itp, gdy startuję powiedzmy z poziomu 47% naładowania to czasem energię ciągnie też z baterii mimo  "obrotów" pow. ECO a pon. POWER, co powoduje szybkie rozładowanie  baterii no i później wymuszenie pracy ICE celem naładowania  do 50%. A gdy planuję za 1 km postój to mnie to irytuje...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #296 dnia: 19 Grudnia 2019, 04:39:43 »
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2019, 04:41:48 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zuq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #297 dnia: 19 Grudnia 2019, 21:15:41 »
Tak, o to mi chodziło fazibazi  :good: dokładnie o ten diagram
https://priuschat.com/attachments/gen-iii-stages-state-diagram-png.25914/
 <taniec>
Masz   :beer:
 :hug:
D z i ę k u j ę

Offline Gerwazy154

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #298 dnia: 10 Marca 2020, 15:15:15 »
Witajcie.
Trzy tygodnie temu kupiłem Priusa. Uczę się tym jeździć wyciągając maksymalną ekonomiczność. Przejechałem dopiero 600km. Taki miesiąc miodowy jak na razie.
Pojechałem na krótki odcinek autostrady gdzie przed bramkami zjazdowymi jest długi odcinek z górki. Udało się naładować baterię na 7 z 8 kresek. Od bramek zjazdowych na prawie pełnej baterii ujechałem 4,5km w trybie EV. Niesamowite bo sądziłem, że da rade ujechać maksymalnie 2km a przecież bateria nie była na max a ja jechałem grubo ponad 35km/h.
Zauważyłem zależność, że auto mając dobrze naładowaną baterię samemu decyduje na jazdę w trybie EV, w pełnym zakresie belki EKO, aż do belki POWER. Niezależnie od prędkości.
Generalnie świetna zabawa z tym autem.

Mam pytanie czy dajecie radę zrobić 1000 km na jednym baku w terenie zabudowanym?

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #299 dnia: 11 Marca 2020, 09:43:51 »
Mam pytanie czy dajecie radę zrobić 1000 km na jednym baku w terenie zabudowanym?

mój maks to 857,2 km i jedna kreska na wskaźniku paliwa (nie pamiętam zasięgu ale chyba było między 50-70 km)
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl