Autor Wątek: Technika Jazdy hybrydą  (Przeczytany 300985 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Technika Jazdy hybrydą
« Odpowiedź #300 dnia: 11 Marca 2020, 14:17:04 »
Ja zrobiłem 1030 km głównie po mieście (taxi). Było to zeszła wiosną.

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Gerwazy154

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #301 dnia: 13 Kwietnia 2020, 13:54:07 »
W końcu wyjeździłem cały bak. Na 39,5 litrach przejechałem 1166 km. Wyszło 3,3L/100 km. 90% to droga do pracy 13 km. Jestem bardzo zadowolony. Tym bardziej, że przesiadłem się z auta palącego 12L/100 km

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #302 dnia: 13 Kwietnia 2020, 17:00:24 »
W końcu wyjeździłem cały bak. Na 39,5 litrach przejechałem 1166 km. Wyszło 3,3L/100 km. 90% to droga do pracy 13 km. Jestem bardzo zadowolony. Tym bardziej, że przesiadłem się z auta palącego 12L/100 km
Szacunek za taki wynik. Nie wiem jak ci się to udało osiągnąć.

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #303 dnia: 13 Kwietnia 2020, 21:41:38 »
PLS, Pewnie plug-in, w Szwecji takim jeździłem zimą, i miał podobne spalanie.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #304 dnia: 13 Kwietnia 2020, 21:43:29 »
Trochę doświadczenia, jazda praktycznie zgodnie z przepisami (bez przekraczania 90km/h), mało uczestników ruchu (o to teraz nietrudno)i duuuużo samozaparcia i opanowania i pewnie że można teraz na wiosnę to może nawet i mniej. Szacunek, ja bym tyle nie wytrzymał.  :good:
Ale ten twój poprzedni co palił 12 to przy takiej jeździe też by mniej spalił co :o  :grin:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 14 Kwietnia 2020, 00:53:46 »
W końcu wyjeździłem cały bak. Na 39,5 litrach przejechałem 1166 km. Wyszło 3,3L/100 km. 90% to droga do pracy 13 km. Jestem bardzo zadowolony
Z zimnego startu odcinek 13km spalanie 3,3/100km, i takie spalanie utrzymać aż spalę cały bak. Dla mnie to niewiarygodne!

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #306 dnia: 14 Kwietnia 2020, 08:12:57 »
Ja mam podobne spalanie w drodze do pracy i domu, a czasami nawet:

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #307 dnia: 14 Kwietnia 2020, 15:52:02 »
Ja też wątpię w uzyskanie takich wyników na krótkich trasach w niepluginowych wersjach. Prywatnie mam P3 z 2010r, a od miesiąca jeżdżę służbową Corollą kombi 1,8 hybrid. Spalanie tu i tu jest bardzo porównywalne ok. 4,5l mimo, że w Priusie mam baterię na wykończeniu.
Nie wiem czy wcześniej ktoś o tym pisał, ale naszła mnie taka refleksja, że jeśli ktoś ma jakąś dobrą trasę po wyjeździe z domu to ciężko jest wprowadzić silnik w stan S4. Chodzi o to, że po rozgrzaniu samochód jedzie na S3 do momentu aż się zatrzyma i wtedy powoli ruszy - dopiero wtedy przechodzi w S4. Zdążało mi się przejeżdżać kilkadziesiąt kilometrów na S3 i wtedy wiadomo, że spalanie jest odpowiednio wyższe. Jeśli się wjeżdża na autostradę lub ekspresówkę kiedy auto nie jest w trybie S4, to można przejechać kilkaset km że zwiększonym spalaniem więc trzeba na to uważać jeśli jedziemy w dłuższą trasę.

Offline Gerwazy154

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #308 dnia: 14 Kwietnia 2020, 17:44:04 »
Mój egzemplarz to nie jest Plug-in. Jest to model ze zmienionymi światłami rocznik 2019. Ten sam który od niedawna jest dostępny w Polsce.

O stylu jazdy pewnie wszystko już w tym wątku było napisane. Wszystko co robię to ruszam żwawo tak do max 65km/h trzymając wskaźnik przy końcu belki ECO i odpuszczam gaz podtrzymując tylko prędkość już na EV. Staram się nie hamować gwałtownie. Dojeżdżając do świateł z delikatnie , muśniętym tylko pedałem hamulca (nie wiem czy to lepsze od bezwładnego toczenia ale belka-wskaźnik  od ładowania jest dzięki temu znacznie dłuższa).

Komputer w aucie pokazywał (31,9km/L) 3,13L/100 km gdzie wyliczenia przy dystrybutorze dały 3,3L

@fazibazi
Wcześniejsze auto to był Lexsus 430. 12 litrów to wynik na dzień dobry w terenie zabudowanym. Jedynie na autostradzie udało się zejść do 10L/100 km

@laki
Chyba najlepszy wynik ale było w tym dniu przynajmniej 20 stopni ciepła.

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #309 dnia: 15 Kwietnia 2020, 18:53:21 »
Wiosna jesien bez klimy spalanie 4 l. Bez uzywania wtyczki matka ma yarisa hybryde jechalem testowale ten sam styl jazdy spalanie 5l
 Litr roznicy a to yaris powinien teoretycznie palic mniej
Obecnie spalanie 0 l. Jazda do 15km po miescie dziennie. Zapomniec mozna co to stacja benzynowa a ta cisza bezcenna 

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #310 dnia: 17 Kwietnia 2020, 19:34:27 »
Dodam jeszcze ze styl jazdy tzn czy sie wolno rozpedza czy w podloge dusi nie wplywa na spalanie najwazniejsze jesli sie juz szybko rozpedzisz zostaw sobie miejsca na delikatne wychamowywanie by podladowac. W wersji plug in mozna lepiej to zaobeserowawac bo nie konczy mi sie miejsce na podladowanie baterii od kad tylko wyrusze z full bateria. W ukladzie hybrydowym tez to wyraznie widac po spalaniu z kompa 4L to jest taka norma po miescie bez klimy ale bez spiny na spinie totalnym muleniu mozna zejsc do 3,5L ale taka jazda za te 0.5 l na 100 to szkoda zabawy no chyba ze ktos lubi zamulac na ulicy ja nie :p
I wazna jest rzecz jasna temperatura otoczenia naj mniej pali na jesien i wiosna bo sie nie uzywa klimy ona jest bardzo glodna przy 35° w cieniu stojav w korku juz nie jest tak fajnie

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #311 dnia: 01 Lipca 2020, 14:58:31 »
w weekend źle wykalkulowałem odległość i ostatni kilometr przed stacją benzynową jechałem, gdy komputer pokazywał benzyny na 0 km.
w ogóle ostatnie kilka km przed stacją zamulałem i na prądzie jechałem, jak się tylko dało. benzyny zatankowałem 39 litrów, także delikatny zapas był, jednak radzę nie dopuszczać do takiej sytuacji - po co się stresować, że jak benzyny zabraknie, to tylko laweta i ASO..

Offline zeniuu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #312 dnia: 19 Lipca 2020, 21:46:24 »
Witam,
na jednym baku przejechałem ostatnio 1950 km, ale to plug-in i krótkie trasy
pozdrawiam

Offline Romekkkk

• Początkujący
« Odpowiedź #313 dnia: 20 Sierpnia 2020, 16:47:43 »
W najbliższych dniach znalazł bardzo stromy serw po dzierżawie samochodów koło bądź którego portu lotniczego świata. Przyjemny wybór i dobre ceny, doradzam wszystkim!
https://www.bocubo.com/wypozyczalnia-samochodow/spain-barcelona-airport-bcn

Offline 130rapid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #314 dnia: 20 Sierpnia 2020, 20:50:16 »
jeśli ktoś ma jakąś dobrą trasę po wyjeździe z domu to ciężko jest wprowadzić silnik w stan S4. Chodzi o to, że po rozgrzaniu samochód jedzie na S3 do momentu aż się zatrzyma i wtedy powoli ruszy - dopiero wtedy przechodzi w S4. Zdążało mi się przejeżdżać kilkadziesiąt kilometrów na S3 i wtedy wiadomo, że spalanie jest odpowiednio wyższe. Jeśli się wjeżdża na autostradę lub ekspresówkę kiedy auto nie jest w trybie S4, to można przejechać kilkaset km że zwiększonym spalaniem więc trzeba na to uważać jeśli jedziemy w dłuższą trasę.

Nie martw się niepotrzebnie. :D

Na podstawie obserwacji parametrów z Hybrid Assistanta (z dystansu 60 tys. km) twierdzę z całą pewnością, że NIE MA różnicy w spalaniu między S3 a S4, jeżeli silnik spalinowy jest już rozgrzany. Management zapłonu i wtrysku wie co robi i nie wrzuca wzbogaconej dawki benzyny, jeśli nie jest to potrzebne.

Możliwe natomiast, że po kilkunastu-kilkudziesięciu jazdach zakończonych w trybie S3 pojawi się większe spalanie, ale wynikające wyłącznie z tego, że management silnika dawno nie zrobił Idle Checka.
2013 Yaris HSD ''Franca'' (3,73 l/100 km z 145 tys. km)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl