Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #135 dnia: 18 Marca 2019, 19:34:38 »
Po postoju godzinnym pojechałem odwieźć córkę i w połowie drogi bateria hv się naprawiła. Znów kilka kilometrów na EV, spalanie poniżej 5l. Nie rozumiem co się mogło stać?

Jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby ogniwo Ni-MH samo się naprawiło. Tak za to zachowują się zaśniedziałe styki. Były sytuacje, kiedy pomogło czyszczenie blaszek i nic nie trzeba było zmieniać. Na Twoim miejscu przy wymianie ogniw poprosiłbym o te stare i je przetestował.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #136 dnia: 19 Marca 2019, 09:56:46 »
Jak moja bateria miała zepsute ogniwo i czekałem na dostawę zakupionego, był czas, gdy czerwony trójkąt się nie wyświetlał, ale błąd nadal był (czytając z OBD2). Robiłem test spalania - jadąc spokojnie i nie przekraczając 60km/h miałem spalanie średnie ok. 4l/100km - z zepsutym ogniwem.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #137 dnia: 19 Marca 2019, 10:34:37 »
Jak moja bateria miała zepsute ogniwo i czekałem na dostawę zakupionego, był czas, gdy czerwony trójkąt się nie wyświetlał, ale błąd nadal był (czytając z OBD2). Robiłem test spalania - jadąc spokojnie i nie przekraczając 60km/h miałem spalanie średnie ok. 4l/100km - z zepsutym ogniwem.

Spalanie nie pozostaje w prostym związku do stanu baterii. W niektórych warunkach jazdy pojemność baterii nie ma żadnego znaczenia. Przykład: Kiedy pojedziesz w płaskim terenie ze stałą prędkością 80 km/h, bateria nie ma nic do roboty. Duża pojemność praktycznie przydaje się tylko przy dużych zjazdach, jeździe miejskiej, a najlepiej w korku.

Nasze auta koniecznie potrzebują natomiast baterii HV do uruchamiania silnika i do przyspieszania. Dlatego jej sprawność jest kluczowa. Prius na trasie pali tak mało głównie z powodu silnika, który pracuje w wymuszonym trybie Atkinsona. Ten tryb jest mało  elastyczny, za to bardzo ekonomiczny. Dzięki silnikom elektrycznym niedostatek dynamiki jest hojnie nadrabiany. Osobiście, po przesiadce z diesla jestem Priusem zachwycony. Przyspieszane to teraz frajda. Kiedy widzę z daleka czerwone, jadę jak ślimak. Ale przy ruszaniu jak dam w podłogę, to w tyle zostają wszystkie auta.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #138 dnia: 19 Marca 2019, 10:51:17 »
Wszystko to prawda. Chciałem tylko zaproponować hipotezę pozornej samo-naprawy baterii HV.

Offline HPQ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 19 Marca 2019, 11:42:10 »
Samonaprawienie polegało na poprawnym jej działaniu tamtego wieczora. Na Ev parę kilometrów, na HA wydawalo mi się że szybciej się grzeje ale jechałem bardzo agresywnie, hamowania przyspieszania. Jednak następnego dnia hv było znow tak słabe że nie byłem w stanie zrobić testu po silnik się zalaczal przy delikatnym operowaniu gazem. Niestety prośba o zwrot wymienionych ogniw nie ma sensu bo ich nie znaczylem a gość na magazynie ma ich ciężarówkę, więc skąd mam pewność że to z mojego. Bateria działa, lepiej niż przedtem po wymianie  paczki 9 i 7. Na szczęście wziął tylko za ogniwa 4*120, nie wziął za rozebranie wszystkiego.

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 19 Marca 2019, 12:40:55 »
Niestety prośba o zwrot wymienionych ogniw nie ma sensu bo ich nie znaczylem a gość na magazynie ma ich ciężarówkę, więc skąd mam pewność że to z mojego. Bateria działa, lepiej niż przedtem po wymianie  paczki 9 i 7. Na szczęście wziął tylko za ogniwa 4*120, nie wziął za rozebranie wszystkiego.

Nie ma sprawy, jak sam tam nie zaglądasz. Wtedy rzeczywiście nie masz szans sprawdzić, czy to nie styki były zaśniedziałe.

Jeżeli gość zamontował Ci sprawdzone/testowane ogniwa, to sam nie zrobiłbyś tego lepiej. Wziął naprawdę mało. Nawet gdyby nic nie wymienił, a tylko oczyścił i porządnie zmontował.

Opisane są sytuacje, że samo czyszczenie pomagało. Tu jest przykład:
https://www.geek.com/geek-cetera/toyota-dealer-wanted-4400-to-repair-hybrid-battery-fix-turned-out-to-cost-10-1616007/

Problemem jest trwałość napraw baterii HV. Gdy ogniwa zawodzą z powodu losowych wad produkcji, wymiana jednego modułu może przedłużyć żywot baterii o wiele lat. Gdy jednak cała bateria zaczyna się sypać i rozjeżdżać, to nic już nie pomoże. Komputer Priusa jest naprawdę tolerancyjny jeśli chodzi o baterię, więc da się często jeździć na baterii niesprawnej, pytanie, jak długo. To są nieodwracalne zmiany chemiczne.

Powoli zbliża się moje pierwsze lato z Priusem. Zamierzam dobrze przyglądać się temperaturze baterii w czasie upałów. To właśnie temperatura baterii decyduje o jej żywotności.

Offline Priusiak1979

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 03 Maja 2019, 19:33:51 »
Cześć cześć...
Trochę się zbierałem, ale w końcu ogarnąłem... ????
Wyczyściłem wiatrak baterii, był konkretnie zapchany kurzem...
I wyczyściłem blaszki...
No różnica jest naprawdę bardzo zauważalna, gdyż blaszki były niektóre zaśniedziałe też w miejscach styku...
Bateria pracuje o niebo lepiej...
Ale i tak szósty blok do wymiany, trzeba będzie się i za to zabrać... ????
Dziękuję za porady... ????
Apka dr prius, super sprawa... ????
Teraz widzę co się dzieje z tym szóstym blokiem...
Przy minimum baterii, w momencie załączania spaliny, prąd na nim spada że robi się koloru czerwonego, i pokazuje spadek prądu całej baterii nisko ( na czerwono) w tymże momencie...
Będę się jeszcze odzywać, po porady... ????
Pozdrawiam... ????

Offline Priusiak1979

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 09 Maja 2019, 08:42:22 »
Czy ktoś kiedyś wykonywał tryb konserwacji baterii, który można uruchomić w Dr Prius, a jest zdaje się trybem zaprogramowanym w komputerze auta...?
Jak poprawnie powinno się go wykonać?
Ile czasu powinien trwać, czy czas pełnego trybu jest może zaprogramowany, i sam się wyłączy po jakimś czasie, lub wykonaniu jakiejś konkretnej ilości cykli rozładowania i naładowania?
Jaką konkretnie robi robotę dla dobra baterii?
Jakie wymierne przynosi korzyści, i jak długo trwałe...?

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 09 Maja 2019, 09:39:22 »
Czy ktoś kiedyś wykonywał tryb konserwacji baterii, który można uruchomić w Dr Prius, a jest zdaje się trybem zaprogramowanym w komputerze auta...?
Jak poprawnie powinno się go wykonać?
Ile czasu powinien trwać, czy czas pełnego trybu jest może zaprogramowany, i sam się wyłączy po jakimś czasie, lub wykonaniu jakiejś konkretnej ilości cykli rozładowania i naładowania?
Jaką konkretnie robi robotę dla dobra baterii?
Jakie wymierne przynosi korzyści, i jak długo trwałe...?

Bardzo dziwne. Gdzie o tym przeczytałeś? Co to jest konserwacja baterii? Normalna bateria jest zbalansowana i takie cykle tylko by ją niepotrzebnie eksploatowały.

Może chodzi o tryb balansowania baterii po wymianie modułów?

Offline Priusiak1979

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 09 Maja 2019, 09:47:59 »
W Dr Prius jest opcja, tryb konserwacji, jak się ją uruchomi, na wyświetlaczu auta pojawia się komunikat - tryb konserwacji (czyli jest to funkcja w systemie auta), silnik spalinowy wtedy nie wyłącza się w ogóle, a komputer cyklicznie rozładowuje i ładuje baterie między 40-60%, a silnik spalinowy cały czas chodzi...
Przez przypadek to zauważyłem.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 09 Maja 2019, 10:23:42 »
W Dr Prius jest opcja, tryb konserwacji, jak się ją uruchomi, na wyświetlaczu auta pojawia się komunikat - tryb konserwacji (czyli jest to funkcja w systemie auta), silnik spalinowy wtedy nie wyłącza się w ogóle, a komputer cyklicznie rozładowuje i ładuje baterie między 40-60%, a silnik spalinowy cały czas chodzi...
Przez przypadek to zauważyłem.

Ciekawe, bo Google ma stronkę aplikacji Dr. Prius otagowaną jako: "Hybrid battery diagnostic and repair tool for Toyota and Lexus" Kiedy się tam wejdzie, słowo "repair tool" znika.

http://priusapp.com/

Dziwię się, że komputer auta się zgadza na takie traktowanie. Dotąd wymuszona ładowanie odbywało się tylko przy użyciu gazu/hamulca.

Na pewno nie powinno się tak traktować sprawnej baterii. A balansowanie po wymianie ogniw? Cóż, podobno dokonuje się samo podczas normalnego użytkowania auta. Któryś z forumowiczów zresztą już to testował.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #146 dnia: 09 Maja 2019, 10:31:23 »
Co jakis czas mam sytuacje, ze silnik spalinowy nie gasnie a bateria jest ladowana i rozladowywana. Wylaczalem wtedy auto i po wlaczeniu wszystko wracalo do normy ale wynika z tego, ze przerywalem ten proces konserwacji baterii. Musze zbadac temat.

Edit: Tryb konserwacji to wymuszenie ciaglej pracy silnika spalinowego podczas czynnosci warsztatowych. Cos co mozna bylo wymusic odpowiednia kombinacja przyciskow i operowania pedalami.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2019, 10:51:04 wysłana przez przmor »

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 09 Maja 2019, 10:49:16 »
Zainstalowałem Dr. Priusa na próbę i zaraz odinstalowałem. Aplikacja życzy sobie dostępu do mojego maila, po to żeby zapisywać wyniki testu. Nie da się tego kroku ominąć.

Na stronie Play Store nie ma nic o konserwacji baterii. Jaką macie wersję? Spróbujcie zmienić język i sprawdźcie jak ta "konserwacja"  brzmi po angielsku.

Generalnie ta aplikacja nie wzbudza mojego zaufania.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #148 dnia: 09 Maja 2019, 12:40:25 »
Aplikacja jest w porzadku. Uzywam od prawie dwoch lat. Nic zlego mi ani mojemu smartfonowi nie zrobila. Wylaczylem dzieki niej pikanie wstecznrgo i niezapietych pasow oraz kasuje bledy baterii. Hybrod Assistant tego nie potrafi a do Torq trzeba dodawac PIDy. W Dr.Prius jest duzo prostsze.

Offline Priusiak1979

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 09 Maja 2019, 13:14:39 »
Powiem tak,zaryzykowałem, moja bateria i tak mocna już nie jest, i mam do wymiany jeden blok...
Stałem godzinę w tym trybie konserwacji, myślę że to jeszcze krótko, ale...
Wyrównuje się napięcie na blokach, i wcześniej środek baterii (czyli strefa 2)miał temperaturę wyższą o nawet 4/5 stopni między 1 i 3, a teraz temperatury się zrównały, i bateria mimo tego bloku do wymiany chodzi lepiej, niż przedtem...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl