Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253714 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #195 dnia: 11 Maja 2020, 13:16:37 »
Coraz częściej to pasazerowie wymagają aby podjechała taksówka z plexi. Inna sprawa, że korporacje taxi mają swoje wewnętrzne regulaminy, wymuszające montaż pleksi jak i dezynfekcję po każdym kursie zapięć pasów, klamek i wszystkich elementów których dotykał pasażer.

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #196 dnia: 11 Maja 2020, 13:19:21 »
Jestem ciekaw jak te przepisy i regulaminy działają przy kolizji. Co innego jak auto jest fabrycznie przygotowane. Ale montowanie plexy na airbagach... Ludzie to debile.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #197 dnia: 11 Maja 2020, 15:15:25 »
Po co się irytujesz? W Aurisie boczne poduszki są w przednim i tylnym słupku. W środkowym nic nie ma.

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #198 dnia: 11 Maja 2020, 15:16:31 »
Nie irytuję. Stwierdzam fakt. I mowa o P3.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #199 dnia: 11 Maja 2020, 15:46:35 »
Te pseudo ścianki z plexi to psu w d... nieszczelne ,kierowca nie rozłoży fotela przez wiele godzin pracy (bywa że i 12 h),zakłóca cylkulacje w samochodzie ,dla kurtyn bocznych SRS  też problematyczna.Ozonowanie taksówki co pewien czas i dezynfekcja po każdym kliencie alkoholem bardziej pomoże  <taniec> <taniec> <taniec>
Prius 3 XW30 liftback.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #200 dnia: 12 Maja 2020, 09:43:26 »
cena tej przegrody zaporowa .
w p3 poduszki sa w fotelach chyba ?
moze lepiej kupic poliweglan 3mm (opalarka do wygiecia ) i oslona bedzie podobna za 100-150 pln ???
(one sa mocowane do zaglowkow na tretetki lub paski/rzepy) takze cala ta oslona jest ruchoma ) jak srs strzeli to ktos dostanie ta przegroda w czape moze go uchroni .

tak jak tam kolega wczesniej pisal to nic nie daje ale czasem nie masz wplywu na to nie zalozysz to ci zablokuja konto i siedzisz w domu :-)))).

good luck.

prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #201 dnia: 12 Maja 2020, 19:21:45 »
Coraz częściej to pasazerowie wymagają aby podjechała taksówka z plexi. Inna sprawa, że korporacje taxi mają swoje wewnętrzne regulaminy, wymuszające montaż pleksi jak i dezynfekcję po każdym kursie zapięć pasów, klamek i wszystkich elementów których dotykał pasażer.

Paranoja :wallbash:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 07 Lipca 2020, 16:11:18 »
Posiadam priusa III....i tak się zastanawiam czy w razie awarii baterii (oby jak najpóźniej) , lepiej jest wymienić cały zestaw akumulatorów, za powiedzmy 4500 zł (tak mniej więcej teraz chyba to wygląda cenowo), czy podejść do tematu bardziej ekonomicznie i wymieniać poszczególne cele..??
Ma ktoś jakieś zdanie na ten temat???
I ewentualnie czy znacie jakichkolwiek fachowców od hybryd na terenie Białegostoku lub  okolic...??
Póki co nic się u  mnie nie dzieje, ale w przypadku awarii wolałbym mieć rozeznanie co i jak..

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #203 dnia: 07 Lipca 2020, 17:39:37 »
Proponuje nie martwić się na zapas. Jaki masz przebieg?

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #204 dnia: 07 Lipca 2020, 20:37:11 »
Przebieg w pełni udokumentowany niespełna 170 tys.km., ale auto 10 lat więc różnie może być...Jednak mimo wszystko w razie "W" wolałbym wiedzieć co ewentualnie robić...Czy wymieniać całośc, czy to tylko wyrzucenie pieniędzy w błoto i lepiej, korzystniej wymieniać uszkodzone cele...Bo rozumiem, że jeżeli zdechną to kilka, a nie wszystkie na raz..

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #205 dnia: 08 Lipca 2020, 18:01:56 »
Nie mogłem edytować już..
A niech ktoś mi powie  jak to jest z tym wiatraczkiem od chłodzenia baterii- ja nie słyszałem jak on pracuje, aż do dzisiaj. Zainstalowałem aplikację Hibrid Assistant i pobawiłem się aplikacją.. Ustawiłem wiatraczek na 3 i usłyszałem jak szumi, znaczy chyba pracuje...
Jak ma być ustawiony żeby było prawidłowo- jaką wartość  zaaplikować żeby n ic nie popsuć...
Możliwe jest że wcześniej wiatraczka nie słyszałem bo był wyłączony???

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 08 Lipca 2020, 18:53:48 »
Nic nie grzeb. Skoro pytasz tutaj to nie masz wystarczającej wiedzy żeby naprawiać, przestawiać samodzielnie. Temat baterii trakcyjnej jest bardzo szeroki i złożony. Jak nie masz zaplecza to w razie awarii lepiej po prostu kupić regenerowany pakiet i oddać swój w rozliczeniu. Teraz co najwyżej wyczyść wentylator. Ewentualnie zamontuj filtr na kratce wlotu powietrza.

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #207 dnia: 08 Lipca 2020, 19:16:14 »
Oczywiście że nie mam wiedzy, w innym przypadku nie zadawałbym tych pytań.
Nie zamierzam sam robić cokolwiek. Nie mam do tego smykałki i sam dobrze wiem, że gdybym zaczął cokolwiek robić, na pewno coś bym popsuł. Dlatego chciałbym w razie czego mieć  wiedzę, choćby teoretyczną . Nie chcę ,żeby potencjalni naprawiacze  próbowali mi wciskać  jakieś ciemnoty.
Mogę czegoś nie potrafić zrobić, ale chcę wiedzieć, przynajmniej mniej więcej co i jak..Wiedza teoretyczna też jest ważna.
A co do aplikacji przez przypadek zmieniłem siłę działania wiatraczka, ale już doczytałem, że po odłączeniu aplikacji wszystko  wraca do ustawień fabrycznych...

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #208 dnia: 08 Lipca 2020, 19:50:18 »
Do wymiany ogniw trzeba mieć sprzęt do balansowania, czas i wiedzę. Dlatego w ogóle się to na dzień dzisiejszy nie opłaca. Na YT masz fajny amatorski proces regeneracji z P2 autorstwa Testhub. Dość prosto wytłumaczony. Przy cenie poniżej 3 tyś. za regenerowany pakiet z gwarancją od firmy uważam, że nie warto jeśli nie mamy zaplecza.

I przebieg nie jest żadnym wyznacznikiem szansy na awarię baterii. Wolałbym 5 letnią baterię z przebiegiem 300 tyś km po taxi z Niemiec niż 10 letnią z przebiegiem 50 tyś.km od dziadka z Włoch.

Jeździć i dopóki się nie wykrzaczy w ogóle się nie martwić, nie robić na własną rękę testów aplikacjami. Bo się nakręcisz jak zobaczysz, że blok 3 i 6 masz słaby i wymaga wymiany po czym pojedziesz do ASO - test układu hybrydowego przejdziesz pozytywnie i wydłużą Ci fajek w gwarancję na baterię trakcyjną.

Wyczyść wentylator. Załóż filtr na kratkę i szerokości ;)

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #209 dnia: 08 Lipca 2020, 21:12:33 »
Wyczyść wentylator. Załóż filtr na kratkę i szerokości
@PriusPrime dopytam (też jak Jacek7210 jestem słaby w te klocki mam P3)  z jakiego materiału zrobić ten filtr, i czy to nie spowoduje gorszy przepływ chłodzącego powietrza. Podobno w Aurisie jest taki filtr, dlaczego w P3 go nie ma?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl