Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #225 dnia: 05 Września 2021, 22:02:31 »
Zacząłbym od dokopania się do wentylatora baterii, i sprawdzenia jego stanu, czy nie brudny.
Wentylator prawie czysty, lekki nalot na łopatkach. Mam Priusa 3 od trzech lat 2012r z NL, może poprzedni właściciel już go czyścił? Ostatnio już się nie przegrzewa, ale temperatury są niższe.
Zapytam przy okazji czy warto odłączyć klemę (minus), bo zostawiam auto na parkingu pod blokiem na 12 dni, chodzi o możliwość rozładowania akumulatora 12V?

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #226 dnia: 05 Września 2021, 22:21:39 »

Zapytam przy okazji czy warto odłączyć klemę (minus), bo zostawiam auto na parkingu pod blokiem na 12 dni, chodzi o możliwość rozładowania akumulatora 12V?

o akumulator sie boisz a o katalizator już nie? ;)
wyłącz system keyless i akumulator powinien spokojnie przetrwać.

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #227 dnia: 05 Września 2021, 23:45:11 »
Ja od 3 lat regularnie zostawiam samochód na 2 tygodnie i po tym okresie normalnie odpala.
Po drugie nie zdrowo jest zostawiasz na dłuższy okres gdyż bateria hybrydowa w momencie gdy sie rozładowuje pobiera prąd z nowego akumulatora.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline zefir80

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius II gen
« Odpowiedź #228 dnia: 29 Marca 2022, 20:23:10 »
Cześć Wszystkim,
poszukuję namiaru na godny polecenia punkt do regeneracji baterii hybrydowej (kod błedu P0A80) - najchętniej okolice Piaseczna ale generalnie Warszawa i okolice.

Możliwe że pytanie/wątek już był ale "nowy na forum" jestem :)

Dzięki!

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #229 dnia: 30 Marca 2022, 13:17:50 »
obejrzyj kilka filmikow z regeneracji zobacz ze to nie czarna magia .

wymienisz 1 lub 2 ogniwa i bedzie ok plus uformowanie-ladowanie
a za druga baterie beda chcieli z 2-3 tysiace

good luck.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #230 dnia: 01 Kwietnia 2022, 13:14:11 »
Nie stety więcej dałem 3600 zł po rabacie z gwarancją na rok .W starej padłblok nr 7.(powrócił delikatny smrodek z przewodów odpowietrzających).
Prius 3 XW30 liftback.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #231 dnia: 02 Kwietnia 2022, 10:00:27 »
Nie stety więcej dałem 3600 zł po rabacie z gwarancją na rok .W starej padłblok nr 7.(powrócił delikatny smrodek z przewodów odpowietrzających).

niby mozna powalczyc samemu , ale wiadomo potrzebny czas i miejsce .  (wiem latwo pisac ciezej zrobic ale moze sie okazac ze bedzie duzo taniej )

pewnie juz wiekszosc widziala filmiki .

https://www.youtube.com/watch?v=nb4htaVYzoE&t=179s

https://www.youtube.com/watch?v=KOfNElLULek

good luck.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2022, 10:04:59 wysłana przez sirkris55 »

techstream & icar

Offline zefir80

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius II gen
« Odpowiedź #232 dnia: 03 Kwietnia 2022, 10:57:48 »
Bardzo Wam dziękuję ale umiem korzystać z YT i znaleźć linki do filmów samemu :)

Nie mam za to odpowiednich narzędzi oraz mogę być np "nietechniczny" i dlatego pytałem o warsztat/firmę godną polecenia.

W każdym razie dzięki za odzew. Piona!

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #233 dnia: 04 Kwietnia 2022, 11:35:14 »
Bardzo Wam dziękuję ale umiem korzystać z YT i znaleźć linki do filmów samemu :)

Nie mam za to odpowiednich narzędzi oraz mogę być np "nietechniczny" i dlatego pytałem o warsztat/firmę godną polecenia.

W każdym razie dzięki za odzew. Piona!

to jak znajdziesz fajny warsztat ktory ci zregeneruje baterie to napisz tu o tym , beda mieli nastepni latwiej .

ja osobiscie nigdy nie korzystalem z takiego warsztatu wiec nie moge nikogo polecic .

ps. nie zapomnij dac info dzieki temu forum zyje.

good luck.

techstream & icar

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #234 dnia: 04 Kwietnia 2022, 16:20:56 »

niby mozna powalczyc samemu , ale wiadomo potrzebny czas i miejsce .  (wiem latwo pisac ciezej zrobic ale moze sie okazac ze bedzie duzo taniej )

pewnie juz wiekszosc widziala filmiki .

https://www.youtube.com/watch?v=nb4htaVYzoE&t=179s

https://www.youtube.com/watch?v=KOfNElLULek

good luck.ja firmy z Mierzynka nie polecam już po perwszym telefonie nie odbiera połączeń.Przed zakupem prosiłem o nie śmierdzącą baterię .Więcej info na pw bo jeszcze mam gwarancję ale oby bateria działała bo gość ma tylko na uwadze sprzedaż...
Prius 3 XW30 liftback.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #235 dnia: 07 Maja 2022, 22:55:06 »
Witam. Mam problem o którym pisałem wcześniej.
Dzisiaj  gdy było powyżej 20*C zauważyłem że auto ( P3 ) mimo że bateria trakcyjna była naładowana ( 6 kresek) nie chciało się przełączyć w tryb EV. Oczywiście gdy stoję przełącza się w tryb EV ale  nawet lekkie naciśnięcie gazu włączało ICE. Gdy zostawiłem auto w cieniu i trochę ostygł to działał normalnie, a gdy chwilę pojeżdziłem w słońcu znowu pojawiał się ten problem.  Nie wiem co mam robić? Proszę Was o pomoc. Wentylator sprawdzony, czysty.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2022, 23:05:14 wysłana przez mbauris »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #236 dnia: 08 Maja 2022, 11:30:17 »
Jeździć, obserwować.
O ile nie wywala lampy alladyna i pali podobne ilości paliwa to dać elektronice robić swoje.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #237 dnia: 08 Maja 2022, 12:13:08 »
Jeździć, obserwować.
O ile nie wywala lampy alladyna i pali podobne ilości paliwa to dać elektronice robić swoje.
Nie zapalają się żadne kontrolki, jednak niepokoi mnie że gdy jest chłodno to wszystko działa super, a gdy auto się nagrzeje i dodatkowo jest powyżej 20*C, to przy ruszaniu ze świateł nawet gdy robię to bardzo, bardzo delikatnie to natychmiast włącza się ICE (bateria wówczas ma cały czas 6-7 kresek) . Natomiast gdy jest mniej niż 20*C to nawet nagrzane auto działa super.  Spalanie jest porównywalne, ale ja tak zawsze jeżdżę dynamicznie (nie staram się jeżdzić na EV).Zawsze jeżdżę na Normal. Chodzi mi o to że nie chce czekać aż coś się zepsuje na poważnie, tylko wcześniej zareagować i coś naprawić, tylko nie wiem CO? Jesień, zima początek wiosny jest ok, poprzedniego lata problem pojawiał się przy temperaturze powyżej 30*C,obecnie pojawił się przy ponad 20*C, nie chce aby za rok problem pojawiał się przy temperaturze powyżej 15*C.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2022, 12:28:25 wysłana przez mbauris »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #238 dnia: 08 Maja 2022, 16:11:29 »
Jeśli na baterii przejeżdżasz te 1.4-1.7km, to taki test wystarczy, aby spać spokojnie.
Ja obecnie mam już trzecią hybrydę i już dawno nauczyłem się, aby nie drążyć niepotrzebnie tematu baterii, bo tylko można osiwieć. Naprawiać trzeba jak się zepsuje.
Aktualnie mam przebieg 5500km i 8-mio miesięczne auto i też chwilami zachowuje się "dziwnie" na pierwszy rzut oka, ale wiem, że to po prostu elektronika ma takie algorytmy.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #239 dnia: 08 Maja 2022, 17:56:04 »
Przegrzewająca się bateria trakcyjna. Wyczyścić filtr powietrza chłodzącego baterie to raz a dwa jeździć z włączoną aplikacją Hybrid Assistant i pozwolić jej sterować chłodzeniem baterii HV (temp. ustawić na 42-43st.) gdyż fabryczny układ chłodzenia działa dziwnie (ograniczane jest korzystanie z niej a więc hamowanie klockami i włączanie spalinowego po nawet lekkim wciśnięciu gazu a wentylator baterii pracuje na 4 w skali 6).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl