Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253510 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #240 dnia: 13 Maja 2022, 11:46:03 »
Jak dla mnie to o czym piszesz mbauris to może być problem z chłodzeniem inwertera.
Sprawdź poziom płynu chłodzącego z obiegu inwertera i druga przecz czy jak masz odpalone auto czy jak zajrzysz do zbiornika wyrównawczego jest ruch płynu chłodzącego.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #241 dnia: 13 Maja 2022, 21:35:28 »
Jak dla mnie to o czym piszesz mbauris to może być problem z chłodzeniem inwertera.
Sprawdź poziom płynu chłodzącego z obiegu inwertera i druga przecz czy jak masz odpalone auto czy jak zajrzysz do zbiornika wyrównawczego jest ruch płynu chłodzącego.
@Lesiu  Dziękuję za info, płyny często sprawdzam, ale z tym sprawdzeniem ruchu płynu po odpaleniu auta, to cenna uwaga, jutro sprawdzę i napiszę. 

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #242 dnia: 15 Maja 2022, 21:43:33 »
Witam. Sprawdzałem w zbiorniczku ruch płynu inventera, w czasie pracy Priusa. Chyba jest OK, bo płyn lekko falował. Myślę że może wymienić płyn inventera, bo jak kupiłem Priusa w 2018 roku, to jeszcze nie wymieniałem.
Jeszcze jedna uwaga, latem bardzo rzadko używam klimy (ze względów zdrowotnych), czy to może wpływać na gorsze chłodzenie baterii?
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2022, 21:46:09 wysłana przez mbauris »

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #243 dnia: 15 Maja 2022, 22:14:44 »
No im większa tem.w środku to i ten.baterii też. Najlepiej sprawdza to HA bo widzisz jak jest temperatura baterii, i kiedy włącza wentylator.
.

Offline norb

• Początkujący
  • Samochód:: Prius 2
« Odpowiedź #244 dnia: 21 Maja 2022, 11:46:45 »
Polecacie kogoś sprawdzonego kto sprzedaje ogniwa i części do baterii ???

Offline Falandir

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius II
« Odpowiedź #245 dnia: 02 Lipca 2023, 10:05:09 »
Z jakiej ładowarki korzystaliście do ładowania modułów?

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #246 dnia: 20 Lipca 2023, 12:24:41 »
Z jakiej ładowarki korzystaliście do ładowania modułów?
z żadnej.
balancing ogniw tak czy siak pasuje zrobić, wtedy nowo nabyte ogniwa zostaną podładowane jeśli nawet miałyby niższe napięcie od pozostałych (ja robię wyrównanie napięć przez połączenie wszystkich plusów ogniw jednym drutem, i minusów drugim)

Offline Jacek1l

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III 2010
« Odpowiedź #247 dnia: 27 Sierpnia 2023, 21:51:57 »
Witam
Dzisiaj jechałem w 4 osoby i bagażnik załadowany trasą po dość ostrych wzniesieniach i spadkach.

Chwilowo miałem nawet 82% naładowania i wtedy bateria była czerwona oraz temperaturę 43 ikona baterii ciemno pomarańczowa. Czy to niebezpieczne i co wtedy robić.
Pozdrawiam
Jacek

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #248 dnia: 28 Sierpnia 2023, 20:10:48 »
Taką czerwoną baterię to ja mam codziennie od czterech lat, dojeżdżając do pracy z górnego tarasu. ;)
Wszystko w normie, po prostu długi zjazd z góry, gorzej jak będzie ją tak ładowało do końca po każdym krótkim hamowaniu, np. Do świateł.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #249 dnia: 29 Sierpnia 2023, 16:39:10 »
Nie będzie, jak będzie za dużo to wytraci energię przez kręcenie silnikiem.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
« Odpowiedź #250 dnia: 25 Lutego 2024, 21:22:30 »
Czytałem, że to jest błąd oprogramowania. I, że jest to specjalnie zrobione by zabić baterię. Jedyne proste wyjście to założenie dodatkowego wentylatora i zasilenie go od akumulatora. Trzeba założyć przekaźnik który będzie skomunikowany z wentylatorem baterii i będzie uruchamiał dodatkowy wentylatorek razem z tamtym. Albo sterowany osbno sterownikiem temperatury. Chyba założę osobny wątek by wszystko po kolei opisać. Można też kupić gotowy sterownik i go podłączyć do wentylatora ale jest w tej chwili to nie możliwe bo go produkują w rosji.

p.s: plus dodatkowego wentylatora będzie taki, że po zgaszeniu silnika on nadal będzie działał i schładzał baterię do 25C

https://priuschat.com/threads/scanguage-command-to-turn-on-hv-battery-cooling-fan.111231/#post-1589149
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 21:30:03 wysłana przez zero »

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #251 dnia: 29 Lutego 2024, 18:31:03 »
Witam, po dłuższym postoju samochodu pojawił się błąd P0AA6. Po skasowaniu błędów, samochód czasem odpala silnik spalinowy i jeździ, czasem nie. Podczas rozbierania z rury doprowadzającej powietrze od wentylatora wylała się woda (kilakaście ml). Po zdjęciu obudowy baterii na wszystkich pinach widać dużą ilość nalotu koloru białego, fioletowego, niebieskiego oraz korozji. Auto przed postojem nie wywalało żadnych błędów, spalanie w normie itp.
Na jednym ze zdjęć widać ciecz na dwóch celach, prawdopodobnie elektrolit. Czy te cele są wylane i są do wymiany, czy może rozszczelnienie nastąpiło gdzieś w rurce odprowadzającej opary i zmieszało się to z wodą która skropliła się na obudowie i kapała na cele?
Dr prius podczas postoju pokazywał różnice w napięciach 0.1-0.14. Napięcie całej baterii podczas 51.5% naładowania 206.13V. Najmniejsze napięcie na pakiecie 11 14,65V, najwyższe na 14 pakiecie 14.85V. Rezystancja wewnętrzna od 18 do 20 mOhm.
Po jeździe i nagrzaniu baterii do 42 st.C, auto można było odpalać po zgaszeniu i błąd nie wyskakiwał.
Czy jeśli napięcia są ok to wystarczy oczyścić konektory, złożyć i będzie ok?
Poniżej zdjęcia, dzięki z góry za odpowiedzi.
https://ibb.co/kmPf7t2
https://ibb.co/YB8tC13
https://ibb.co/Cb7nzrh
https://ibb.co/xMT5yNS

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #252 dnia: 29 Lutego 2024, 18:43:15 »
Patrząc na fotki to stan agonalny, bus bar na śmietnik, połączenia z ogromną rezystancją, ogniwa masakra, spadek pojemności zapewne wdlg mnie to chyba nawet o połowę, wycieki elektrolitu... grubo. Aż dziw że dopiero teraz check
« Ostatnia zmiana: 29 Lutego 2024, 19:07:04 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #253 dnia: 29 Lutego 2024, 21:21:33 »
Jest możliwość kupna nowych bus barów czy tylko używki? Muszę to jakoś ogarnąć żeby jeszcze trochę pojeździć. Dziwne jest to, że spalanie do tej pory było na prawdę przyzwoite.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
« Odpowiedź #254 dnia: 01 Marca 2024, 22:11:38 »
Patrząc na fotki to stan agonalny, bus bar na śmietnik, połączenia z ogromną rezystancją, ogniwa masakra, spadek pojemności zapewne wdlg mnie to chyba nawet o połowę, wycieki elektrolitu... grubo. Aż dziw że dopiero teraz check

Bajkopisarz z ciebie, takiemu daj samochód pół rozbierze i wymieni. Nic się nie dzieje. Komputer w priusie wie lepiej co i jak. Gdyby element wylał, to błąd wylazłby od razu. Najpierw naładuj baterię a potem się zastanawia co dalej. Dopóki nie jest naładowana niema sensu cokolwiek mierzyć i czyścić też, bo skoro jest kontakt to znaczy że jest ok. Wiązkę kupisz na ebayu ale po co, skoro sam potrafisz rozebrać baterię, to zawsze możesz tam zajrzeć i co nieco poprawić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl