Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253506 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #285 dnia: 07 Czerwca 2024, 22:32:45 »
Które to dwójki są balansowane przez system komputerowy Priusa ?

A jak te napięcia ustawia dla poszczególnych, jeśli wszystkie sa podłączone na wspólnym bus-barze?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #286 dnia: 19 Czerwca 2024, 20:30:39 »
Cześć, słabo. Jak ktoś nie ma możliwości przeprowadzić sobie naprawy samemu, to tego gościa zdecydowanie nie polecam. Facet przyjechał do mnie z nowym-starym aku i zaczął mi wygłaszać polityczne tyrady na temat wspaniałości PiSu - mając problem z autem, polityka mnie wtedy kompletnie nie obchodzi. No właśnie tego najbardziej od niego oczekiwałem ;-) zamiast jakiegoś wyjaśnienia, skąd się wziął w tym fachu i jakie ma doświadczenie. Jak można się domyślić, po takim zawodniku niewiele można się spodziewać. Zamontowana bateria okazuje się jeszcze bardziej zdechlawa niż ta, którą miałem, zanim w końcu padła. Zobaczymy, co to będzie, bo gość mi dał roczną gwarancję na tę baterię. Odważny chłop, albo w razie czego nie wywiąże się z umowy, o co go najbardziej podejrzewam.
Wniosek jest jeden: te samochody są albo dla mechaników/elektryków bardziej lub mniej zawodowych, albo dla ludzi z kasą. Jeżeli nowa bateria będzie kosztowała podobnie do tego, co musiałem wydać na starego zdechlaka, to wtedy to ma sens. Gdyby mnie nie ratował LPG w tym aucie, to w ogóle byłby dramat.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2024, 20:38:20 wysłana przez Uranik »

Offline marcinc711

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius3 2010
« Odpowiedź #287 dnia: 21 Czerwca 2024, 10:40:04 »
Piszesz o gościu z pod Torunia?

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #288 dnia: 21 Czerwca 2024, 11:57:32 »
Piszesz o gościu z pod Torunia?
zaczął mi wygłaszać polityczne tyrady na temat wspaniałości PiSu
raczej tak ;););)
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #289 dnia: 24 Czerwca 2024, 16:14:59 »
Tak, o tym gościu spod Torunia. Zabawne, wczoraj, 23.06.2024 zaświeciła mi się "choinka" kontrolek łącznie z trójkątem śmierci. No, wyglądało jak poprzedni problem z baterią. Najdziwniejsze, że po kilku jazdach i kilometrach kontrolki zaczęły gasnąć, świecił się tylko check engine, po czym i ta zgasła. Jestem ciekawy, co to znów za niespodzianka. Czyżby bateria?? Dziś dzwoniłem do gościa z Mierzynka/Lubicza, a ten z pewnością pisowskiego mędrca stwierdził, że to na pewno nie bateria  :police:. No zobaczymy, bo w środę mam umówiony test systemu hybrydowego w serwisie (portfel znowu schudnie). Coś mi mówi, że jeśli test w serwisie w Zielonej Górze wykaże, że to jednak błąd/usterka baterii, to będzie niejaki problem z wyegzekwowaniem gwarancji udzielonej przez pana mechanika spod Torunia. Oby to nie było to! Aczkolwiek jak to będzie co innego, to też się nie ucieszę. Aha, a propos, nie ma tu kogoś chętnego na taniego Priusa z 2009 idealnego na taxi, bo ja już się wyleczyłem.   :shock:
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2024, 16:25:07 wysłana przez Uranik »

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #290 dnia: 14 Lipca 2024, 14:51:01 »
Serial bateryjny cd.
W Toyota Service w Zielonej stwierdzili, że wszystko OK - test syst. hybrydowego. Należało tylko zbalansować ogniwa, co uczynili. Po zbalansowaniu zasięgi na baterii są jakby jeszcze mniejsze  :shock: No cóż, jeździ i z tego należy się cieszyć. Wszystko wskazuje na to, że zostanę z Priusem na jakiś czas jeszcze. Sterowanie silnikami też jakoś tak dziwnie działa. To już się zdarzało za poprzedniej baterii: display pokazuje baterię już na zielono, a silnik dalej kręci. Zrozumiałbym, gdyby było zimno, ale teraz - specjalnie ustawiam minimum źródeł poboru energii. Czasem zjeżdżam na bok i reset, czyli wyłącz silnik i załącz. Samochód jakby nigdy nic jedzie sobie jakiś czas na prądzie. Podejrzewam jakiś czujnik musi meldować do systemu, że np. silnik zimny albo coś podobnego. Mam nadzieję, że coś innego nie pada, bo jakby nie mam ochoty ciągle ładować w bądź co bądź starą furę. A miało być tak bezproblemowo - lider niezawodności...

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #291 dnia: 14 Lipca 2024, 14:59:35 »
Należało tylko zbalansować ogniwa, co uczynili

Ooo super  :grin:  i że się podjęli tego...
Ciekawe tez jak wypadły te wewnętrze ogniwa (które najbardziej są narażone na stres temepraturowy) w stosunku do tych zewnętrznych.
Bo rozumiem że przy składaniu baterii zamienili wewn na miejsca tych zewn.?
Musiało im to pewnie zająć dobrych kilka dni chybaze dysponują mega sprzetem do takiego procesu
Ciekawe też jakiego sprzętu do tego używa ASO, bo samo urządzenie sporo kosztuje. No i ile taki zabieg u nich?  :shock:
Rozumiem, że otrzymałeś jakieś zdjęcia z tego zabiegu oraz wyniki poszczególnych ogniw?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #292 dnia: 16 Lipca 2024, 13:01:34 »
Mam nadzieję, że nie jesteś tym mechanikiem spod Torunia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #293 dnia: 16 Lipca 2024, 14:58:28 »
Mam nadzieję, że nie jesteś tym mechanikiem spod Torunia.
Jest mechanikiem, ale z Krakowa
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #294 dnia: 18 Lipca 2024, 10:07:24 »
Szkoda, że nie trafiłem do niego. Choć ogólnie wiesz, jak jest: uczciwy mechanik to rzadkie zjawisko.
Oczywiście nie zrobili w serwisie w Zielonej tego wszystkiego, o czym Colin napisał. Powiedz mi lepiej tu na forum, albo w prywatnej korespondencji, ile te usługi by kosztowały u Colina. Do Krakowa mam w pewnym sensie blisko, więc kto wie, ale muszę wiedzieć, czy mnie na takie usługi stać.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2024, 10:16:35 wysłana przez Uranik »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #295 dnia: 18 Lipca 2024, 11:20:04 »
Zapytaj go na priv, jest na forum.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #296 dnia: 24 Lipca 2024, 12:03:30 »
Nie wiem, czy to właściwe miejsce na to pytanie, ale nie mam pojęcia, gdzie tu zapytać: chyba padł ten mały aku (AGM?) podtrzymujący i kompletnie nic się nie świeci, ani nie reaguje - śmierć kliniczna. Pytanie: jak się dostać do tego aku umiejscowionego pod podłogą bagażnika, jeżeli w tej sytuacji nie otwiera mi się klapa bagażnika? Czy ma ktoś jakiś patent na to, żeby się tam dostać, czyli chyba jedynie na to, żeby otworzyć jakoś bagażnik?

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #297 dnia: 13 Sierpnia 2024, 14:53:09 »
AGM wymieniłem na prawilny - grubo kosztujący. Dostać się do tego malucha to była dzika przygoda (przy nieotwierającej się klapie bagażnika), ale zrobiłem - czegóż się nie robi dla ożywienia "najbliższej istoty" ze śmierci klinicznej. Auto powstało z martwych! Kilka wyjazdów do pracy i... siadła bateria HV. Ta wymieniona przez pana spod Torunia, znanego agitatora politycznego, ale chyba raczej mało solidnego mechanika. Wtopa na całej linii.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2024, 15:03:40 wysłana przez Uranik »

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #298 dnia: 13 Sierpnia 2024, 19:11:26 »
Ooo super  :grin:  i że się podjęli tego...
Lepiej byś napisał, ile u Ciebie taka przyjemność kosztuje. Napisałem wiadomość do Ciebie, ale nie wiem, czy otrzymałeś.
Trochę już mnie to męczy - potrzebuję muła do roboty: niezawodny i oszczędny, a nie piecyk do przepalania kasy bezowocnie.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2024, 19:14:11 wysłana przez Uranik »

Offline 21hans12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #299 dnia: 26 Października 2024, 00:01:58 »
Ogarnąłeś temat z baterią czy sprzedałeś auto ?
Pozdrawiam Paweł
Prius 2010

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl