Autor Wątek: check engine- silnik stracił moc  (Przeczytany 18344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: check engine- silnik stracił moc
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Listopada 2013, 20:09:49 »
Odczytany kod jednoznacznie określa zapchany filtr cząstek stałych. Dowiedziałem się w aurisach nie ma możliwości ocenić stopnia zapchania tego filtra ;/ Za kilka dni pojade na przejażdżkę z podpiętym kompem i będziemy próbowali wymusić jego wypalenie. A jak się nie uda to albo nowy filtr za 5800PLN albo jego usunięcie. Chyba nie muszę pisać co wybiorę jęsli nie uda się do przepalić...

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Listopada 2013, 10:40:19 »
Odczytany kod jednoznacznie określa zapchany filtr cząstek stałych. Dowiedziałem się w aurisach nie ma możliwości ocenić stopnia zapchania tego filtra ;/ Za kilka dni pojade na przejażdżkę z podpiętym kompem i będziemy próbowali wymusić jego wypalenie. A jak się nie uda to albo nowy filtr za 5800PLN albo jego usunięcie. Chyba nie muszę pisać co wybiorę jęsli nie uda się do przepalić...

jak już się zapchał - to może być problem z przepaleniem..
słyszałem że są metody czyszczenia zapchanych filtrów, nie przepalając ich.. wyciągało się to ustrojstwo i maczało w jakimś roztworze.. szczegółów nie pamiętam, bo takiego filtra nie mam.
jeśli jednak zdecydujesz się na usunięcie - pamiętaj o zastosowaniu elektronicznego oszusta komputera - żeby komp myślał że filtr jest i nie trzeba go przepalać. no i możesz mieć problem na przeglądzie rej.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Listopada 2013, 14:36:35 »
Jutro mamy komputerowo wywołać wypalanie, szczerze mówiąc daje ok 20% szans ze się uda ale wole spróbować aby mieć czyste sumienie. Wyceńcie dpf i instalacja emulatora to koszt ok 2 tys zl ;/
Słyszałem, że filtry cząstek stałych w toyotach zaczynają szwankować przy przebiegu 180-190 tys km.

volti

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Listopada 2013, 09:38:41 »
Są takie płyny do wytrawiania filtrów, koszt butelki (1 zabieg) waha się w granicach 200 - 300 zł. Wytrawianie filtra trwa kilka godzin i po tym czasie montuje się go ponownie i "butuje" gdzieś na dwupasmówce. Kumpel miał przeprowadzany taki zabieg w BMW e60 i pomogło. Odłączenie dpf (elektroniczne) to wydatek rzędu 800 zł. Moge Ci podać nr tel. do gościa który się takimi rzeczami zajmuje. Powiem tylko tyle że ludzie wożą do niego auta z całej polski, raz nawet widziałem rusków :D

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Listopada 2013, 10:11:47 »
Usuwaj ten filtr jak najszybciej - koszta za niedługo Ci się zwrócą (paliwo, przepalanie itp)
Where Wishes Fly......

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Listopada 2013, 17:22:54 »
Próba przepalenia filtra zakończyła sie sukcesem. Szczerze mówiąc myślałem, że nie uda. Oby problem ten nie powtórzył się szybko.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Listopada 2013, 11:40:40 »
Miałem ten sam problem gdy niechący podczas wpuszczania wiązki kabli do kabiny odpiąłem zatrzask właśnie chyba od powietrza :P (Po prawej stronie u góry czarna duża przykrywa) okazało się że auto było na zapłonie i reset komputera pomógł ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl