Autor Wątek: Auris - dziwne dzwieki przy ruszaniu  (Przeczytany 14990 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jkrjerry

• Toyot Leżący
  • *
Auris - dziwne dzwieki przy ruszaniu
« dnia: 20 Listopada 2013, 22:24:04 »
Witam,
zaobserwowałem w swoim aurisie dziwne dźwięki przy ruszaniu po postoju, w trakcie jazdy czy przy ruszaniu bez gaszenia silnika już się nie pojawiają. Dźwięki po dłuższym postoju są wyraźne i trwają ok. 1-2s, po krótszym postoju <30minut albo są bardzo ciche, albo nie występują. W większości przypadków pojawia się to przy ok. 1600 obr/min, najpierw jest głośny metaliczny dźwięk jakby się coś odrywało albo puszczała sprężyna, a następnie kilka cichszych jakby metalowa piłeczka spadała ze schodów.
Problem się pojawił mniej więcej po przeglądzie w ASO (wymiana oleju, przegląd i czyszczenie hamulców), oczywiście Panowie z Toyoty nic nie słyszą i twierdzą że przeglądnęli ponownie układ hamulcowy, przeniesienia napędu, i nic nie zaobserwowali i nic nie słyszeli, przyjmujący samochód dopiero usłyszał jak odbierałem od nich i stwierdził, że nie wie co to jest i proponuje dalszą jazdę aż się problem nasili. Słaba porada jak na ASO.
Czy ktoś z Was miał coś podobnego? Co może być przyczyną? Z góry dzięki za uwagi i rady.
Pozdrawiam

Offline jkrjerry

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris - dziwne dzwieki przy ruszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2013, 22:25:05 »
jest to Auris 2010; 1,6 132KM

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2013, 22:37:17 »
zaobserwowałem w swoim aurisie dziwne dźwięki przy ruszaniu po postoju, w trakcie jazdy czy przy ruszaniu bez gaszenia silnika już się nie pojawiają.

a opisz to chłopie jeszcze raz tylko tak po polsku, bo niewiele z tego wynika

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2013, 22:44:08 »
Stawiam na hamulce. Też miałem coś takiego od czasu do czasu w tylnym prawym kole. Dokładnie przy ruszaniu z niewielką prędkością. W trakcie jazdy cisza. Po przeczyszczeniu tarcz i klocków podczas przeglądu jest spokój.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline jkrjerry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2013, 22:52:51 »
w ASO twierdzą, że czyścili hamulce ponownie i nic nie znaleźli

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2013, 22:55:14 »
Linka od ręcznego się nie haczy gdzieś?

Sent from my iPhone5 using Tapatalk Pro

www.FotoSzopa.pl

Offline jkrjerry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopada 2013, 23:07:51 »
a opisz to chłopie jeszcze raz tylko tak po polsku, bo niewiele z tego wynika
To może po kolei: ruszam samochodem po dłuższym postoju na parkingu, przyspieszam tak, że obroty osiągają wartość ok. 1600 i wtedy pojawia się głośny metaliczny dźwięk jakby się coś odrywało albo puszczała sprężyna, a następnie kilka cichszych jakby metalowa piłeczka spadała ze schodów. Trwa to wszystko około 2-3 sekund. Potem już nic nie słychać, ani podczas jazdy, ani przy ponownym ruszaniu np. po postoju na światłach. Dopiero jak się zatrzymam i wyłączę silnik na dłużej (powiedzmy na godzinę) wtedy sytuacja się powtarza.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Listopada 2013, 01:13:09 »
a gdzie to słychać, z której strony?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopada 2013, 08:00:06 »
a zostawiasz na te dłuższe postoje auto na ręcznym?
jeśli tak - od tego bym zaczął - tak jak Filu napisał - ręczny lubi w aurisach dawać o sobie znać

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopada 2013, 09:07:20 »
Też obstawiam coś z ręcznym, a z drugiej strony nie czepiajmy się każdego puknięcia czy gwizdu trwającego sekundę w aucie - też to robiłam, ale już się wyleczyłam :D

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Listopada 2013, 12:20:52 »
Where Wishes Fly......

Offline jkrjerry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Listopada 2013, 19:42:36 »
Wydaje mi się, że dźwięki dochodzą z przodu samochodu.
Nie ma znaczenia czy samochód stał na ręcznym czy nie, w obu przypadkach je słychać. Czy jakby to był ręczny to czy po postoju bez ręcznego powinna być cisza?
Robiłem jeszcze dwie próby: zanim ruszyłem przygazowałem kilkukrotnie do ponad 2tys. obrotów i nic nie było słychać, a jak ruszyłem i obroty doszły do 1600 to się zatłukło, a drugi test jaki zrobiłem to "jechałem w powietrzu" na podnośniku i też było cicho, więc coś się dzieje przy obciążeniu lub na tylnej osi - tak mi się przynajmniej wydaje.
A jak wymieniałem opony to wyszło że w ASO ponownie rozebrali tylko przód, więc pewnie muszę im zlecić ponowne sprawdzenie tylnych kół.

volti

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2013, 23:00:02 »
A może przeguby już zaczynają hałasować? Niech ci sprawdzą czy nie ma na nich luzów.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudnia 2013, 22:28:50 »
A masz ESP/VSC w tym Aurisie, bo stawiam, że tak...?

Offline jkrjerry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Grudnia 2013, 19:06:20 »
Tak, mam.
Trochę jestem zirytowany tą usterką, tym bardziej, że pojawiła się zaraz po gwarancji, byłem ponownie w Toyocie, tym razem w innym serwisie niż ostatnio i powiedzieli mi, że to jest bardzo ciężkie do zdiagnozowania, trzeba by rozebrać skrzynię i sprzęgło a to są koszty, a jak to się dzieje tylko raz przy ruszaniu to proponują jeździć aż sytuacja się pogorszy. Ten pierwszy metaliczny dźwięk ich zdaniem pochodzi gdzieś ze skrzyni/sprzęgła, natomiast te cichsze następujące po nim (podobne do spadającej po schodach kulki) to są normalne objawy odpowietrzania ABS.   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl