Autor Wątek: Auris - dziwne dzwieki przy ruszaniu  (Przeczytany 14977 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris - dziwne dzwieki przy ruszaniu
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Grudnia 2013, 23:29:05 »
No to pocieszę Cię - wszystkie tak mają z ESP w Toyocie. Może to dziwne, moim zdaniem bardzo, w innych markach tego nie ma.
Po pierwsze - Avensis tak ma, sprawdzałem, Verso tak również ma. Dodam jeszcze, że pewnie zaobserwowałeś (jak nie, to spróbuj), że w zależności od prędkości dźwięk jest ciut dłuższy (przy mniejszej prędkości) lub ciut krótszy (przy szybszym nabieraniu prędkości) - bardziej chodzi o szybkość (mniejszą lub większą) przyśpieszania.
W jednych modelach to słychać bardziej, a w innych (np. w Avensisie) mniej. Do tego dochodzi fakt, że jedni mają lepszy słuch, a inni taki sobie.
Po drugie - PODOBNO jest to kwestia "uzbrajania się ESP", cokolwiek to znaczy.
Nie bardzo wiem co to miałoby znaczyć, ale fakt faktem - TO NIE JEST USTERKA. No może TTTM (Ten Typ Tak Ma). I tyle.
Co jest zapewne dla Ciebie wiadomością zarówno dobrą jak i złą :)

P.S. Tak nota bene - nieskromnie mówiąc to ja wymyśliłem na innym forum skrót TTTM jakieś 12 lat temu, a dzisiaj widzę, że nawet w artykułach Interii się on pojawia.  :cheesy: <taniec>

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Grudnia 2013, 22:17:47 »
potwierdzam u mnie w Corolli z ESP też podobny dźwięk przy ruszaniu słyszę i jakoś mnie to nie niepokoi :)

volti

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Grudnia 2013, 23:02:21 »
Ja w yarisie miałem ESP/VSC i takich dziwnych dźwięków nie słyszałem nigdy :P a jestem wrażliwy na każdy szmer. Chyba że to tylko w corollach i aurisach?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudnia 2013, 23:28:37 »
Nie wiem czy ma to tutaj znaczenie, ale są różne generacje ESP. Może o to chodzi...?
W Avenie jest, ale znacząco wygłuszony.

Offline jkrjerry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Grudnia 2013, 00:11:57 »
Skoro to jest typowe to dlaczego nie słyszałem tego wcześniej, te dźwięki pojawiły niedługo po przeglądzie okresowym w Toyocie?
A czy ten dźwięk od ESP o którym piszesz to jest ten pierwszy jakby sprężyna puszczała, czy ten drugi kilkukrotny tępy stukot?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Grudnia 2013, 09:08:10 »
Trudno określić - ale bardziej jakby sprężyna, blacha, niż tępy stukot.
Jak Ci stuka, to raczej co innego...

Offline minidet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Grudnia 2014, 17:26:12 »
Witam

Odkopię i podepnę się pod temat. Mam identyczne objawy co autor wątku. Czy problem został zdiagnozowany ?

Offline Ciechi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Grudnia 2014, 08:33:22 »
Witam!

Mam to samo. U mnie stwierdzili leciutki luzik na prawym kole, prawdopodobnie to łożysko mocowania górnego amortyzatora (lub gumy które się tam znajdują). Mam mieć wymienione obie strony na gwarancji. Zobaczymy, czekam na chwilę wolnego aby się umówić konkretnie na wymianę.

Co do odczuć subiektywnych to zdecydowanie głośniej mi stuka/skrzypi (czy jak to nazwać) jak jest zimno, a samochód postoi na dworze. A zaczęło się w ogóle niespodziewanie, gdy ruszałem spod pracy po całodniowym postoju przy okolicach zera stopni. Nagle, bez ostrzeżenia, po prostu po południu zaczęło stukać, a rano było cicho jak makiem zasiał.

--
Pozdr, Ciechi

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Grudnia 2014, 09:04:53 »
Ciechi - ale to nie o tym tutaj: chodzi i POJEDYNCZY stuk metaliczny po dłuższym parkingu i tyle. :cool: Generalnie TTTM i nie ma się co przejmować.  :-)

Offline Ciechi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Grudnia 2014, 09:23:41 »
Sorry, jak dla mnie to też jest taki stuk metaliczny, lub odgłos zgrzytania przy ruszaniu. Może rzeczywiście nie jest to jednorazowe u mnie, ale przy powiedzmy pierwszych 20 razach... Oczywiście u mnie może być zupełnie co innego niż u Was, ale jakoś tak mi pasowało do tego...

--
Pozdr, Ciechi

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Grudnia 2014, 09:45:54 »
U wszystkich jest JEDNORAZOWE, więc jak u Ciebie stuka wiele razy, to to jest co innego i proponowałbym diagnozę w warsztacie, bo przyczyn może być całe mnóstwo. A kiedy Ci to stuka: na dziurach, zakrętach itp. dokładnie?

Offline Ciechi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Grudnia 2014, 10:29:23 »
Jak pisałem diagnoza w ASO - lekki luz na kole prawdopodobnie z powodu uszkodzenia łożyska lub gum w mocowaniu górnym amortyzatora (niczemu nie grozi). Wymiana obu na gwarancji w dogodnym dla klienta terminie. Czekam właśnie na ten dogodny dla mnie termin. :) Dzięki za pomoc i sorry za off-topic.

--
Pozdr, Ciechi

Offline minidet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Grudnia 2014, 11:08:52 »
Niby TTTM i występuje jednorazowo po uruchomieniu auta i ruszeniu, ale wcześniej tego nie miałem. Dziwne...

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Grudnia 2014, 11:13:13 »
Nie wiem czy wcześniej tego nie miałeś - jest natomiast mnóstwo osób, które to mają ale albo nie słyszą albo dopiero zaczynają słyszeć po pewnym czasie i zwracają na to uwagę.

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Grudnia 2014, 08:49:36 »
To ja mam 1.6 z 2011 r. i przy ruszaniu po dłuższym postoju przez 2 sek słychać jakieś stuki, bez żadnego metalicznego dźwięku, po prostu puk, puk, puk i przy wyższych obrotach już tego nie ma. Czy to może być ESP bo takowe posiadam?
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl