Tez od jakiegos czasu stoje przed podobnym pytaniem. I w zasadzie nie byloby tego pytania - telefon i Autoguard jest bezkonkurencyjny bo: jest darmowy (tzn juz go masz), ma gps, ma najczesciej duzo lepsza rozdzielczość apartau, mnogość opcji, mobilność - dobra baterie. W moim przypadku to rozwiazanie ma tylko jedna wade: uchwyt :(
Posiadam taki
http://allegro.pl/mocny-uniwersalny-uchwyt-samochodowy-do-telefonow-i3676262044.html czyli w cale nie najtanszy wyglada na stabilny jednak nagrania za pomoca tego uchwytu starsznie sie trzesa - nawet na w miare prostej drodze, na jakis wybojach jest juz tragicznie. Niestety do mojego telefonu nie znalazlem uchwytu oryginalnego ktory ma fabryczne wyciecie na kamere i jest regulowany w tylko jednej płaszczyźnie przez co jest jak mniemam bardzo stabilny.
Z kamerek biore pod uwage cytowanego tu Overmaxa (cena jakies 240pln) oraz Mio 338.
Overmax z tego co sie zoorientowalem ma jednka slaba optyke - to HD to mocno interpolowane jest.
Mio ma swoja cene jednak bylbym w stanie zaplacic ta cene za dobry soft wsparcie producenta oraz calkiem dobre nagrania jednka i jedna i druga kamerka ma cos czego zdaje sie nie mozna przestawic a wg mnie jest bezsensem - dzieli nagrania na 1-5 minutowe nagrania :(
Kamerki zamierzam uzywac stale a nie w chwili wystapienia wydazenia drogowego wiec na 2h trasie te kamerki stworza mi kilkadziesiat nagran co jest wg idiotyzmem.
Chyba ze da sie to wylaczyc obejsc whatever

Wtedy Mio stalby sie moim wlasnym prezentem gwiazdkowym.. albo jakies inne urzadzenie o podobnej cenie jakosci obrazu i posiadajce mozliwosc ustawnie dluzszego (1-2h) czasu nagrania