Autor Wątek: auris - nie odpala gdy zgaśnie  (Przeczytany 25168 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kornik1981

• Toyot Leżący
  • *
Odp: auris - nie odpala gdy zgaśnie
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Grudnia 2014, 18:41:50 »
Witam wszystkich! Czy zauważył ktoś występowanie wyżej wymienionych problemów w Aurisie II 1.33? Pytam, ponieważ moja mama chce kupić takie auto, jej obecna 11- letnia Corolla E12 1.4 VVTi nie sprawia takich problemów.

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Grudnia 2014, 22:02:17 »
Takiej - jak 11-letnia Corolla - to już niestety Mama nie kupi. Trzeba przygotować się na znacznie gorszą jakość nowych toyot. Wiem to z własnego doświadczenia - moją Corollą z 2005 moje dzieciaki jeżdżą dotąd (200 tys) bez żadnych problemów. Auris już troszkę napsocił ale i tak kupię kolejnego  :-)

Offline kornik1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Grudnia 2014, 08:28:38 »
Ze jakość aut pada, to niestety wiem. Wspomniana Corolla dalej nie sprawia problemów, ma nawet fabryczny akumulator, jedyną jej wadą jest....brak klimy. Z uwagi na to, że samochód jest praktycznie bezawaryjny, namawiam mamę do założenia klimy ( z tego co się orientowałem koszt ok. 3 tys. pln z montażem- urządzenie używane).

Offline dthdth

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Grudnia 2014, 16:16:19 »
Namow babcie na ta klime. Po co wydawac kase na autko skoro stare jest dalej jare, a jak wspomnial moj przedmowca nowe auta to juz nie to co stare co oczywiscie jak zawsze znaczy ze sa tego dobre i zle strony, ale pod katem awaryjnosci i kosztow to stare auta nie maja odpowiednikow w dzisiejszym swiecie, no chyba ze taka Dacia np. Sandero no ale to Renault wiec tam i tak zawsze cos moze sie zdarzyc, ale przynajmniej koszta utrzymania sa niskie.
Toyota Auris II Hybrid

Offline Nitram

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Grudnia 2014, 06:53:16 »
pod katem awaryjnosci i kosztow to stare auta nie maja odpowiednikow w dzisiejszym swiecie, no chyba ze taka Dacia np. Sandero

W każdym rankingu awaryjności to właśnie Dacia okupuje ostatnie miejsca, tanie to to jest, technologia tez przestarzała ale awaryjna bo to spadek po Renault.

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Lutego 2016, 10:21:13 »
Auris nadal nie odpalał po 2 latach jak zgasł na zimno. Oczywiście czasami.
Toyota wymieniła tłoki. Przyczyna: zbierający się nagar  (zapychanie kanałów olejowych). Zobaczymy czy pomoże.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Lutego 2016, 16:42:41 »
W 1,4 vvti takie rzeczy? Niemożliwe.

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Lutego 2016, 16:56:44 »
Zjawisko opisałem na początku tego watku. Jedno ASO zaprzeczało. Toyota twiedziła: "auto nie jest objete żadna kampanią" ale trzeba sprawdzic w biuletynie. Pojechałem do drugiego ASO i okazało się, że to znany problem w autkach z silnikiem 1.33 (tyczy sie YAris i Auris). Nagar sie odkłada i "blokuje kanały olejowe".
Na forach problem jest opisany. Jest ponoc na to Technical Information Bulletin.

Nie rozumiem tylko dlaczego pierwsze ASO "nie zna problemu". NA fakturze jest prawie 8000 wpisane. Wymiana 4 tłoków sporo innych rzeczy.
To chyba jakas poważna sprawa - 3 dni w serwisie.

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Lutego 2017, 14:45:21 »
Aktualizacja po latach: wymiana cylindrów i pierscieni nic nie dała. Problem jest nadl.

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Lutego 2017, 18:16:37 »
Miałem to kiedyś w radzieckim UAZie. Pop prostu był zatkany zawór odpowietrzający i napowietrzający zbiornik paliwa. Wystarczyło rano odkręcić na chwilę korek paliwa i już wszystko było OK. Zrób tak samo i zobacz czy to jest przyczyną. Można zakręcić korek paliwa nie do końca, podkładając np. chusteczkę higieniczną (na pewno nie wyleje się podczas jazdy) i zobaczyć. Zawór chyba jest w korku paliwa - wymienić korek i po problemie.

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Lutego 2017, 20:17:31 »
witaj - u mnie to samo - Auris u mnie od nowości silnik 1.33 zakup czerwiec 2013. jak rano wyjdę i się spieszę, cofam, auto niestety zgaśnie, to muszę zaczekać około minuty aż odpali znowu. tak to mogę kręcić i kręcić ale nie zapali.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Lutego 2017, 04:36:15 »
@bgolab
Napisałeś że nauczyłeś się z tym jeździć (z drugiej strony - ten silnik tak łatwo zdusić?), ale próbowałeś to wywołać np celowo gasząc lub dusząc zimny silnik? Bo jeśli wtedy się to powtarzało to wystarczyłoby zostawić auto na noc na parkingu dilera, rano zrobić demonstrację i wtedy się nie wykręcą.

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Marca 2017, 14:38:15 »
Nie wiem czy łatwo ten silnik zadusic - miałem 2 autka kazde z innym skokiem sprzegla i mi sie zdarzało zwłaszcza, że parkowałem na zboczu i tyłem wyjeżdzałem pod górkę.

Teraz po prostu nie zadławiam  - mieszkam już na równym terenie i ostatnio mi sie to zdarzyło jak wcofałem w zaspę...

Przeszukałem trochę angielskojęzycznych stron na ten temat i zjawisko jest znane nawet w różnych markach aut.
Otóż wystarczy zgasić auto krótko po uruchomieniu i zostaje podobno zalane (toyota w instrukcji pisze, ze mozna zalac ich auto chociaż jest z wtryskiem i powinno to byc małoprawdopodobne).

Mi udaje sie uruchomic je wciskając kilka razy gaz podczas przekrecania kluczyka. Jak dotychczas zwsze to pomagało.

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Marca 2017, 14:40:51 »
Ten problem nie zawsze wychodzi, probowałem zadusic by nauczyć sie reprodukowac zjawisko. Niestety sie nie udało. U dilera tez nie.

Offline bgolab

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Marca 2017, 14:43:02 »
Tu opisuje sie takie samo zjawisko:
http://www.toyotaownersclub.com/forums/topic/154293-2013-yaris-poor-starting/\

i polecaja by zapalac przy wcisnietym gazie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl