Autor Wątek: System OBD II  (Przeczytany 47414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pierafal

• Gość
System OBD II
« dnia: 08 Marca 2005, 22:03:36 »
Mam pytanie odnosnie bledow silnika <CAMRY '95 1MZ-FE> Mianowicie zdarza mi sie ze raz na jakis czas zapali sie pomaranczowa kontrolka CHECK.  Ostatnio po spokojnym przejechaniu 200km zatrzymalem sie na swiatlach no i zapalila sie :( Wtedy wyjalem bezpiecznik ECU no i problem z glowy- po ponownym uruchomieniu silnika zgasla! Wiem ze to nie rozwiazuje sytuacji i wybieram sie do jakiejs sensownej stacji aby odczytac kody bledow.

Moje pytanie dotyczy systematyki dzialania systemu OBDII. Wiem ze kody bledow sa zapamietane w pamieci.
* Czy po wyjeciu bezpiecznika rowniez?
* Czy pamietany jest tylko ostatni kod, czy jakies inne ktore pojawily sie kiedys, wczesniej rowniez?
* Czy to ze po wyjeciu bezpiecznika blad sie nie pojawia ponownie oznacza ze byl to jakis chweilowy blad, odchylka parametrow, i nie nalezy sie tym bardzo przejmowac??
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2009, 11:33:21 wysłana przez SZYMON14 »

Mario Zijo

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marca 2005, 23:51:46 »
Wyjmując bezpiecznik kasujesz pamięć komputera samochodu - nic nie pamięta. Przykra sprawa z tą pomarańczową lampką, też mi sięniestety zapala - mam instalkęLPG IV gen i cos tam chyba nie do końca jest dograne.

serwisSJ

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2005, 08:19:46 »
Cytat: pierafal
Moje pytanie dotyczy systematyki dzialania systemu OBDII. Wiem ze kody bledow sa zapamietane w pamieci.
* Czy po wyjeciu bezpiecznika rowniez?
* Czy pamietany jest tylko ostatni kod, czy jakies inne ktore pojawily sie kiedys, wczesniej rowniez?
* Czy to ze po wyjeciu bezpiecznika blad sie nie pojawia ponownie oznacza ze byl to jakis chweilowy blad, odchylka parametrow, i nie nalezy sie tym bardzo przejmowac??

Jeżeli masz camry 95 wersja USA to nie masz jeszcze OBDII (był od 96).
Jezeli nie masz OBDII wyjecie bezpiecznika kasuje pamięć (w OBDII NIE)
Zawsze pamiętane są WSZYSTKIE kody (w OBDII dodatkowo masz tzw. freeze frame czyli odczyt parametrów przy których wystąpiła usterka)
Ponowne pojawienie siębłędu nie oznacza wcale błąd chwilowy czy tzw. cięzki ale też nie mozna sie tym nie przejmowac dopóki nie wiesz co jest przyczyną.

pozdrowienia

yufuyf

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2005, 10:30:35 »
mi tez sie swieci, co mi nie przeszkadza, ale jak kogos 'powożę" to zwraca mi uwagę, że "stary, jedź do serwisu, bo coś ci nie gra ;-)

btw: gdzie mozna amatorsko zalatwic sobie maszynke do odczytu i opis kodow? (może było na forum, ale nie moge doszukac)na gazie mi sie zapala, ale skad moge wiedziec, ze to gaz/sonda lambda/spaliny a nie inna (kto wie może ważna) rzecz  :( ?

pierafal

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marca 2005, 15:48:11 »
Z tego co wiem to za wielka woda mozna kupic taki skaner za ok 100$
Zastanawiam sie tylko czy sa to urzadzenia uniwersalne?
Pytalem w salonie Forda- tam nie maja takich rzeczy (bardzo dziwne :)) , a we Fiacie moga sprawdzic tylko fiata, lancie i alfe.

Sam szukam jakiegos dobrego miejsca zeby odczytac te kody :) Niby wszystko jest OK ale irytuje mnie ta lampka i wole nie czekac az sie zapali na stale :)

Opis kodow to nie problem- szukaj trouble codes, troubleshooting
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=3137
tutaj je napewno znajdziesz :D

yufuyf

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marca 2005, 16:00:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Opis kodow to nie problem- szukaj trouble codes, troubleshooting
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=3137
tutaj je napewno znajdziesz

Hm,  :aduh  co ślepemu po oczach! Juz tam lookam :-)

pierafal

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marca 2005, 16:18:55 »
Od 94r wszytstkie Camry w USA maja na pokladzie OBDII
Od 96 jest to standard w USA, a w europie od 2000r.  

Tak wiec zakladajac ze mam OBDII, jesli zapali mi sie CHECK, a ja wyjme bezpiecznik
(co by sie "lampka nie spalila"  :D  ) to kod bledu pozostanie w pamieci  :?:

Jak wytlumaczyc to, ze po ponownym uruchomieniu silnika wszystko wydaje sie OK tzn CHECK gasnie chwile po uruchomieniu silnika :?:  Skoro CHECK sie zapalil to znaczy ze zadzialala autodiagnostyka pojazdu i ze cos jest nie tak. Wicec samo zresetowanie ECU nie naprawi problemu, wiec po ponownym uruchomieniu silnika CHECK powinien sie zapalic ponownie :chmmm  Ale namieszalem  :roll:  

(Przyklad! Zalozmy ze w takim systemie jest czujnik poziomu paliwa. Jesli paliwa bedzie malo to w pewnym momencie ten czujnik nas o tym poinformuje. I zresetowanie komputera nic nie pomoze- tzn czujnik dalej powinien pokazywac ze paliwa jest malo)

A tu sie nie zapala ponownie i daje mi to do myslenia. Wymyslilem tylko dwa wyjscia:
1. psuje sie jakis czjnik
2. blad wystepuje sporadycznie przy chwilowych, niekorzystnych warunkach

Tak czy inaczej musze to sprawdzic .
Prosze jednak o wypowiedzenie sie na ten temat :roll

Mario Zijo

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2005, 22:17:20 »
Potwierdzam - od 94 roku w USA wraz ze zmianą silnika na aluminiowy 1mz-fe został wprowadzony system OBDII.  
Co do odczytu kodów błędu, to można to zrobić w dowolnym punkcie gdzie mają taką maszynkę- u mnie gościu w serwisie LPG podłączał siępod małym schowkiem po lewej stronie od kierownicy.
Miałem wtedy okazjępopatrzyć na odczyty podczas pracy samochodu - u mnie wyrzucało kod błędu - zbyt bogata mieszanka. Jak cos wymyślicie to chętnie skorzystam :-)

maniek_camry

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marca 2005, 11:55:45 »
Zróbmy zrzutkęi kupmy czytnik kodów OBDII - widziałem ostatnio na allegro za 200PLNow. To nie jest duża kasa...

p_flori

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Marca 2005, 16:08:14 »
AMX 550 powinien czytać OBDII/EOBD, "szwaby" na tym chodzą, a softy do tego można ściągnąć po polsku, ale nie wiem, czy Japońce sie komunikują - ponoć w Europie od 2001 roku obowiązują ujednolicone standardy transmisji danych - więc powinno śmigać w autach wyprodukowanych w Europie.
Co do ściepy - spoko - popieram, tylko czy podołamy z wiedzą. Wyświetli siękod błędu i co dalej - znalezienie przyczyny nie zawsze jest proste.
Pozdrawiam

maniek_camry

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2005, 10:06:32 »
Akurat w przypadku OBDII masz pelne info o bledzie ze wskazaniem czujnika jaki powoduje usterke.
Wczesniejsza wersja systemu diagnostycznego w camry pozwalala na odczytanie kodu usterki przez mruganie lampka check engine (zwora w gniazdu diagnostycznym chyba T1-E1 oraz Ta i Tb - ale to trzeba odszukac w manulau i potwierdzic) Tam otrzymywales numerek kodu bledu, ktlory nalezalo zinterpretowac na podstawie ksiazki Z chwila nadejscia OBDII komnikaty sa przekazywane 'ludzkim' jezykiem :-)
Co do softu po polsku - po co ? EN wystarczy

p_flori

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marca 2005, 12:18:43 »
Niewątpliwie tak. Oprócz kodów usterki - istnieją inne możliwości testera np. freeze frame, czy bezposredni odczyt parametrów bieżących. Poza tym ściągnąłem na wszelki wypadek listęróżnego rodzaju skrótów z z jakimi można sięspotkać. Nie kwestionujęznajomości kolegów języków obcych, ale zdaje mi sie, że na pewno lepiej posługiwać sięnaszym rodzimym, niż tłumaczyć te specjalistyczne zwroty. Do końca tyg może pożyczęi dam znać, czy w/w urządzenia zadziała w mojej bryczce.
Pozdrawiam

serwisSJ

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Marca 2005, 12:31:07 »
Cytat: maniek_camry
Akurat w przypadku OBDII masz pelne info o bledzie ze wskazaniem czujnika jaki powoduje usterke.

I tu mocno sięmylisz.
Myslęże ponad 90% kodów nie podaje konkretnych przyczyn usterki a tylko możliwe przyczyny. A potężna część kodów to tylko opis usterki wogóle bez podania przyczyny ani określenia charakteru.
pozdrowienia

p_flori

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marca 2005, 13:25:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Myslęże ponad 90% kodów nie podaje konkretnych przyczyn usterki a tylko możliwe przyczyny

i oprócz sprzętu trza mieć jeszcze wiedzę, co dalej z daną usterką robić, też mi sie wydaje, że to nie takie proste. Ale za diagnostykęserwisy biorą kasęi to niemałą. Dlatego próbować można.
Ostatnio mój znajomy miał błąd od czujnika łańcucha rozrządu (czy coś takiego) - wystarczyło dolać oleju (wcale nie miał poniżej minimum) i ok - niby proste, ale ja bym nie wiedział, myślałbym raczej, że coś z rozrządem nie tak
..i takich przykładów można by było mnożyć

maniek_camry

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Marca 2005, 14:18:34 »
[quote="serwisSJI tu mocno sięmylisz.  Myslęże ponad 90% kodów nie podaje konkretnych przyczyn usterki a tylko możliwe przyczyny. A potężna część kodów to tylko opis usterki wogóle bez podania przyczyny ani określenia charakteru.
pozdrowienia[/quote]
Oczywiście, że OBDII podaje 'możliwe przyczyny' ale właśnie w większości przypadków są one dla fachowca z branży (nie dla laika - patrz przykład podany z uzupełnieniem oleju) na tyle czytelne, że usterkęłatwo jest zlokalizować.
Jeśli jednak następuje uszkodzenie czujnika, który sygnalizuje swój stan nie/sprawności do ECU, to w czasie odczytu pamięci tego komputera dostaniesz informacjęco jest uszkodzone a w dobrym programie diagnostycznym także odnośnik do dokumentacji .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl