Autor Wątek: Dźwięk pracy silnika w nowym Aurisie 1.6  (Przeczytany 33895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
Dźwięk pracy silnika w nowym Aurisie 1.6
« dnia: 14 Grudnia 2013, 08:31:05 »
Mam przejechane dopiero 750 km (Auris z silnikiem  1.6) i mam dziwne uczucie że silnik chodzi teraz głośniej  i tak jakby basowo buczy. Chodzi mi o to że wcześniej na wolnych obrotach nie było go słychać prawie wcale (może mi się tylko wydaje)  a teraz go słyszę wyraźnie. Wcześniej jak mu dałem po garach to było słychać taki cichy świst silnika a teraz mam uczucie że słychać basowy dźwięk (buczenie) i trochę głośny. Jak u was jest z tą pracą silnika w nowych Aurisach z silnikiem 1.6 ? macie to samo czy to tylko u mnie coś się dzieje a może przesadzam   :o
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Dźwięk pracy silnika w nowym Aurisie 1.6
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudnia 2013, 12:30:04 »
Zimno teraz, zanim się nagrzeje to chodzi trochę koślawo

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Grudnia 2013, 13:06:39 »
Pazurek, u mnie świszczało a po jakimś czasie okazało się, że pompa wody do wymiany. Po wymianie czy zimno czy ciepło chodzi cichutko

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudnia 2013, 13:09:47 »
Mam przejechane dopiero 750 km (Auris z silnikiem  1.6) i mam dziwne uczucie że silnik chodzi teraz głośniej  i tak jakby basowo buczy. Chodzi mi o to że wcześniej na wolnych obrotach nie było go słychać prawie wcale (może mi się tylko wydaje)  a teraz go słyszę wyraźnie. Wcześniej jak mu dałem po garach to było słychać taki cichy świst silnika a teraz mam uczucie że słychać basowy dźwięk (buczenie) i trochę głośny. Jak u was jest z tą pracą silnika w nowych Aurisach z silnikiem 1.6 ? macie to samo czy to tylko u mnie coś się dzieje a może przesadzam   :o

A w jakich okolicach i okolicznościach jest twoje ucho jak "dajesz po garach" i słyszysz inny dźwięk niż dotychczas ?
Jeśli robisz to na postoju to, wytłumaczenie może być takie :
jest chłodniej , bardziej skarapla się para wodna w wydechu , w tłumiku końcowym masz kilka litrów wody (szczególnie jak jeździsz na krótkich dystansach) to i dźwięk wydechu się zmienił.
Jeśli zmianę dźwięku zaobserwowałeś podczas jazdy to ................... , nie umiem ci tego wytłumaczyć.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Grudnia 2013, 13:25:46 »
Jazdę mam tylko można powiedzieć w mieście na trasie nie było okazji pojeździć ale silnik rozgrzany i słyszę basowy dźwięk silnika  podczas jazdy (może to tłumik i ta woda ? hmm). Ten bas to nie jest jakiś strasznie głośny on nie przeszkadza tylko mnie niepokoi może niepotrzebnie, a po garach to mam na myśli podczas jazdy dać mu trochę więcej obrotów  :grin: . Po prostu jak miałem nowy  :laugh: powiedzmy 100 km przejechane to wydaje mi się że było dużo ciszej.
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudnia 2013, 00:11:42 »
Po prostu oswoiłeś się z tym samochodem który zapewne był dużo cichszy od poprzedniego i teraz gdy już przywykłeś do tej ciszy zaczynasz reagować i wsłuchiwać się w inne dźwięki z otoczenia :-)

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudnia 2013, 10:59:59 »
U mnie jest podobnie raz chodzi cichutko tak że go prawie nie słychać, dopiero powyżej 3000 obr/min dźwięk staje się bardziej wyraźny. Jednak coraz częściej jest tak że silnik pracuje głośno już powyżej 1500 obr/min i jest to taki nieprzyjemny basowy warkot. Ma się wrażenie że silnik nie jest niczym wygłuszony. Nie ma znaczenia czy jest rozgrzany czy zimny. Pytałem w serwisie ale nie wiedzą czemu tak się dzieje. Potwierdzili tylko głośną pracę rozrządu i zalecili zmianę oleju z 5W30 na 0W20. Jak się nie poprawi to będą dalej szukać.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lutego 2015, 06:45:23 »
No to odgrzebię trochę ten temat:

@patkrz Nie, prosił bym o nagranie w kabinie, od odpalenia przez powiedzmy 1km. Ja postaram się nagrać swój i porównamy.

Noł problem, nagrać w okolicach maski?

Nie wiem czy coś tam słychać bo aktualnie nie mam dostępu do komputera z dobrymi głośnikami ale w okolicach 1:10 przyspieszanie z takim świstem:

https://drive.google.com/file/d/0B20TVH_Ho36OMXZSaEJMbXo0elU/view?usp=sharing

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2015, 10:33:29 »
w 1:10 słychać strzały...

a na poważnie to ja tam nic nie słyszę dziwnego :-)
TIIDA '09

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2015, 21:18:52 »
Wyłączyłam dzisiaj całkiem łubudubu z głośników i wsłuchałam się w swojego Aurisa i dodaję wcześniejsze spostrzeżenia :cheesy:
Odpaliłam na zimnym silniku, potrzymałam na luzie i faktycznie go słychać. Ale dźwięk brzmi w porządku, zdrowo. Mruczy sobie, słychać, że obroty są podwyższone, jakieś 1000-1200 rpm zaleznie od tego, ile mam guziczków na kokpicie włączonych. Czasem nieco falują, ale to ze dwa razy przy mrozie zdarzyło mi się takie zjawisko zaobserwować. Normalnie wskazówka raczej stoi w miarę sztywno  :cheesy: 
Słuchać leciutkie poświstywanie i w miarę dodawania gazu to gwizdanie się nasila, ale nie jest stale narastające, takie przerywane. Dochodzą tez dźwięki basowe, buczące, przerywane. Takie, za przeproszeniem, podpierdywanie, ale to słyszę raczej od doopy strony, czyli od tłumika. Podoba mi się ten dźwięk, brzmi dla ucha miło i nie budzi przerażenia. Ktoś mi kiedyś powiedział, że tłumik fajnie popierduje na postoju, może Pati ma rację, że ta końcówka dodaje takich efektów.

Kiedy odpalam na ciepłym, to czasem głupieję, czy silnik działa, czy nie działa, bo nie słychać nic i tylko po wskaźnikach wiem, że cos się dzieje. Silnik ma jakieś 800 rpm i ni chuchu go nie slychać.

Jedyne co nie brzmi milo, to szuranie/huczenie hamulców. Słyszę to tylko przy bardzo małych, osiedlowych prędkościach. Powyżej 40 km/h wszystko zagłusza szum opon.

Slavarok, w Twoim nagraniu nie usłyszałam nic dla mnie dziwnego. Silnik ładnie pracuje, kurtka ortalionowa szeleści, kierowca oddycha, kierunkowskazy cykają... dla mnie to wszystko znajome odgłosy. Od 1:30 przez kilkanaście sekund słychać jakieś rytmiczne, dudniące dźwięki, tego nie znam... a nie jest to hamowanie, bo raczej słyszę wzrost obrotów  :o Pojawia się to też dalej od czasu do czasu, ale już nie tak wyraźnie. Może jakieś zakłócenia, albo odgłos od opon, jakieś dziury czy coś.
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2015, 21:28:09 »
Ktoś mi kiedyś powiedział, że tłumik fajnie popierduje na postoju, może Pati ma rację, że ta końcówka dodaje takich efektów.
No pewnie. Ja uwielbiam ten dźwięk :)
Przepraszam Slavarok, ale nie udało mi się dziś nagrać dźwięku pracy silnika, kompletnie nie miałam do tego głowy.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2015, 21:39:32 »
Wyłączyłam dzisiaj całkiem łubudubu z głośników i wsłuchałam się w swojego Aurisa i dodaję wcześniejsze spostrzeżenia :cheesy: Odpaliłam na zimnym silniku, potrzymałam na luzie i faktycznie go słychać. Ale dźwięk brzmi w porządku, zdrowo. Mruczy sobie, słychać, że obroty są podwyższone, jakieś 1000-1200 rpm zaleznie od tego, ile mam guziczków na kokpicie włączonych. Czasem nieco falują, ale to ze dwa razy przy mrozie zdarzyło mi się takie zjawisko zaobserwować. Normalnie wskazówka raczej stoi w miarę sztywno  :cheesy: Słuchać leciutkie poświstywanie i w miarę dodawania gazu to gwizdanie się nasila, ale nie jest stale narastające, takie przerywane. Dochodzą tez dźwięki basowe, buczące, przerywane. Takie, za przeproszeniem, podpierdywanie, ale to słyszę raczej od doopy strony, czyli od tłumika. Podoba mi się ten dźwięk, brzmi dla ucha miło i nie budzi przerażenia. Ktoś mi kiedyś powiedział, że tłumik fajnie popierduje na postoju, może Pati ma rację, że ta końcówka dodaje takich efektów. Kiedy odpalam na ciepłym, to czasem głupieję, czy silnik działa, czy nie działa, bo nie słychać nic i tylko po wskaźnikach wiem, że cos się dzieje. Silnik ma jakieś 800 rpm i ni chuchu go nie slychać. Jedyne co nie brzmi milo, to szuranie/huczenie hamulców. Słyszę to tylko przy bardzo małych, osiedlowych prędkościach. Powyżej 40 km/h wszystko zagłusza szum opon. Slavarok, w Twoim nagraniu nie usłyszałam nic dla mnie dziwnego. Silnik ładnie pracuje, kurtka ortalionowa szeleści, kierowca oddycha, kierunkowskazy cykają... dla mnie to wszystko znajome odgłosy. Od 1:30 przez kilkanaście sekund słychać jakieś rytmiczne, dudniące dźwięki, tego nie znam... a nie jest to hamowanie, bo raczej słyszę wzrost obrotów  :o Pojawia się to też dalej od czasu do czasu, ale już nie tak wyraźnie. Może jakieś zakłócenia, albo odgłos od opon, jakieś dziury czy coś.

Nika, a powiedz proszę, czy jak stoisz w miejscu, masz wrzucony "luz" i czy słyszysz różnicę w hałasie przy wcisniętym i puszczonym sprzęgle? Czy jak wciśniesz sprzęgło to auta prawie nie słuchać, a jak puścisz to słyszysz lekki szum?
Dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2015, 21:57:18 »
Muszę to sprawdzić, bo nie mam pewności. Wydaje mi się tak z pamięci, że jest niewielka różnica, ale zgodnie z poradami mądrych Forumownych staram się teraz stosować zasadę "pedał sprzęgła parzy"  :cheesy: i nie deptać go bez potrzeby. Przetestuję i potwierdzę to jutro.
Żyj i daj żyć innym.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lutego 2015, 21:58:16 »
Będę wdzięczny.
U mnie jest trochę głośniej a wydaje mi się, że tego nie miałem.
Do usłyszenia,

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lutego 2015, 22:05:49 »
A od kiedy zaobserwowałeś różnicę między dźwiękiem na biegu jałowym a dźwiękiem z włączonym sprzęgłem? Odkąd zrobiło się zimno? Bo ja tez mam jakieś dziwne wrażenie, że z włączonym sprzęgłem po rozruchu w niskich temperaturach jest mu nieco lżej pracować, niż na luzie. Ale muszę to sprawdzić, żeby potwierdzić.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2015, 22:53:21 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl