Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 359846 razy)

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #195 dnia: 26 Września 2018, 15:20:55 »
Nie wiem jak teraz ale 10 lat temu Almy z Grabiszyńskiej nie polecałem.

Dobry zakład z Wilczyc (http://v-gaz.pl/) przeniósł się na Swojczycką, a teraz jest w Długołęce.

Na lpg-forum.pl ma nick Paweł216

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #196 dnia: 26 Września 2018, 18:28:26 »
reduktor ACR01 150

Mam taki sam i przebieg taki sam jak barracud - bez usterek.

LPG-Tech DUO

Dopytaj jak z elektrozaworem na zbiorniku i cykaniem w tym sterowniku bo później będziesz męczył forum kombinacjami, że ci cyka po mieście itp.

AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #197 dnia: 26 Września 2018, 20:30:24 »
    LPG-Tech DUO

Dopytaj jak z elektrozaworem na zbiorniku i cykaniem w tym sterowniku bo później będziesz męczył forum kombinacjami, że ci cyka po mieście itp.

fazibazi to może zamiast LPG-Tech DUO   poradzisz coś innego? Jakiś inny sterownik? Ten gość od lpg mówił że jakbym chciał coś zmienić to on jest na to otwarty.

Sterownik firmy ???? + reduktor ACR01 150 + wtryskiwacze BARRACUDA

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #198 dnia: 26 Września 2018, 23:09:04 »
Jeżeli jest otwarty to dopytaj go czy ma taki sterownik, który pozwala na otwarcie elektrozaworów gdy nie pracuje silnik spalinowy czyli podczas jazdy na EV. Podobno STAG ma jakieś nieoficjalne oprogramowanie. Ja nie pomogę bo aż tak głęboko w tym nie siedzę i z tego co wiem to jet to niezgodne z homologacją (dopytaj instalatora bo on się pod tym podpisze, nie ja) po drugie problem dla mnie marginalny (mam gumkę) i praktycznie nie słyszę EZ, jeżdżę glownie trasy i slucham glosno muzyki albo audiobooków.... :cool:

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #199 dnia: 27 Września 2018, 09:16:32 »
fazibazi

męczyłem bo mnie to wkurza jak pyka - poza tym uważam, że coraz więcej ludzi gazuje hybrydy więc moje "marudzenie" może ich uświadomić aby ten problem rozwiązać.
Rozwiązanie z oringiem jest skuteczne, tylko trzeba to dobrze zrobić aby oring nie spadł.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #200 dnia: 27 Września 2018, 09:35:36 »
Nie traktuje tego osobiście Jeziorko,  :good: nie jesteś jedyny.  Problem był już poruszany dużo wcześniej m.in. przez taksówkarzy z tego co pamiętam i w/g mnie to rozwiązanie z gumką jest "garażowo" najprostsze dlatego ja się skusiłem chociaż nie powiem wolałbym opcję oficjalnego oprogramowania w sterowniku - jak na razie nie ma takiej możliwości.

Rozwiązanie z oringiem jest skuteczne, tylko trzeba to dobrze zrobić aby oring nie spadł.

No i jeżeli masz instalację na gwarancji to lepiej jak zrobi to instalator wyrażając tym samym zgodę na taki mod.
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2018, 09:38:20 wysłana przez fazibazi »

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #201 dnia: 27 Września 2018, 10:27:03 »
Sam nic nie dłubie. Instalator ma zrobić to elegancko ma tokarce i dopiero u mnie założy.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #202 dnia: 27 Września 2018, 19:00:37 »
Jeżeli jest otwarty to dopytaj go czy ma taki sterownik, który pozwala na otwarcie elektrozaworów gdy nie pracuje silnik spalinowy czyli podczas jazdy na EV

Nie wiem czy dobrze rozumiem, chodzi o to że elektrozawór ma się otwierać po przekroczeniu przez ICE 30*C i nie zamykać jak pracuje EV?
A co jak w ICE temp. spadnie poniżej 30*C , to wtedy el.zawór ma się zamykać czy nie?
Gość od lpg mówił że w Aurisach hybryd które dotychczas gazował  to temp. ustawił na 40*C, (zagazował do tej pory tylko dwa Aurisy hybryd i jedną Honde milk hybryd - trochę mało)

1. Sterownik firmy LPG-Tech DUO + reduktor ACR01 150 + wtryskiwacze BARRACUDA  to oferta z Wrocka ALMA

Babka z V-GAZ Długołęka podała sms 3 propozycje
2. LPG Prins 4500zł
3. STAG Qbox basic,    reduktor Kme tur,  wtryski Barracuda 3400zł
4. STAG Qbox basic    reduktor Acr 01    wtryski ACW 02    3200ZŁ

Jeszcze porozmawiam na temat tego cykania elektrozaworu o czy wspominał fazibazi.

Z tych 4 propozycji która jest najlepsza według was (nie wiem co to jest LPG Prins), cena nie jest ważna przy inwestycji na wiele lat
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2018, 22:02:16 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #203 dnia: 27 Września 2018, 22:01:41 »
elektrozawór ma się otwierać po przekroczeniu przez ICE 30*

ICE nie ma tutaj nic do rzeczy. W komputerach LPG istotna jest temperatura płynu chłodzącego w parowniku. Załóżmy że 30st jeżeli po uruchomieniu silnika temp. ma 29 st. silnik pracuje na benzynie, przy 30 i powyżej następuje przełączenie na LPG. Jeżeli będziesz tak jeździł, że spadnie poniżej 30 to wróci na benzynę. Funkcja ciepłego startu pozwala na "odpalenie" spaliny od razu na LPG jeżeli ustawiona temperatura jest osiągnięta.

i nie zamykać jak pracuje EV?

Dokładnie, z tym że nie wszystkie sterowniki to potrafią bo normalnie homologacja wymaga by EZ był zamknięty gdy nie pracuje silnik spalinowy.

LPG Prins

No niby taki mercedes wśród sterowników i podzespołów, dedykowane pod dany model auta, zdania są podzielone.

Ja bym brał opcję 3 ze względu na równie dobrą trwałość podzespołów, dostępność serwisów w całej PL od ręki i bardzo dobry stosunek cena/jakość co na pewno docenisz gdy bedziesz musiał np po ponad  100tyś wynienic parownik (ok140zł) lub wtryskiwacze (ok80zł sztuka). Co byś nie wziął jak będzie poprawny montaż i strojenie, będzie służyć.
Na pocieszenie podam przykład kolegi z Opla Astry J z "fabryczną" instalacją LandiRenzo - jeszcze nie dojechał do 100tyś gdy skończyła się gwarancja  na samochód i instalację i poszedł parownik (1300zł z robocizną) - po mojej analizie to był to ewidentny błąd instalatora bo przetarł się przewód wodny i parownik pracował zapowietrzony, zamarzał, płynu mało itp. I niedawno wymieniał wtryskiwacz (chyba MED) 2 sztuki bo czyszczenie nic nie dało a wręcz przeciwnie ujawniło które są najbardziej zużyte (to już zrobił sam kupując 2szt za około 300zł). Sterownik jest niekonfigurowalny i dostęp do niego tylko z poziomu ASO. Masakra, producent który zarabia na serwisie itp. Nie dziwię się ze ludzie mają problemy z LPG i wieszają na tym psy pozornie chcąc ich uniknąć wybierając pseudofabryczne instalacje których serwis (sama wymiana filtra FL to był u niego koszt 200zł  :wallbash:)  zjada cześć "oszczędności".
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2018, 22:26:52 wysłana przez fazibazi »

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #204 dnia: 27 Września 2018, 22:26:25 »
Koledzy, wkrótce dołączę do hybrydowych gazowników. Rocznie robię  40-50 tysięcy kilometrów, 80 procent mojej jazdy to autostrada, zatem LPG przyniesie spore oszczędności. Ponieważ mój Prius jest zarejestrowany w Holandii, żeby otrzymać tam certyfikat G3 (co daje mniejszy podatek drogowy), muszę wstawić instalację tam znaną - STAG i inne polskie firmy odpadają... Wybór padł na BRC Sequent 32, montaż przeprowadzi zakład,  który robi to naprawdę dobrze (zagazowali mi dwa poprzednie auta), mają doświadczenie z hybrydami. Zbiornik ma 73 litry!
Mój Prius to II, 2006 r., 282.000 km. Jakieś Wasze sugestie, uwagi w tym temacie? Z góry dziękuję.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #205 dnia: 27 Września 2018, 22:29:54 »
Ogólnie mogę polecić BRC, miałem w poprzednim aucie  :good: W PL umiera bo wypierają je równie dobre rodzime produkty. Jeżeli w NL serwis i jego dostępność jest ok to nie ma co się zastanawiać. Wiem że był na form poruszany już wątek tego certyfikatu G3 i ktoś w PL to robi. Poszukaj!

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 27 Września 2018, 23:11:21 »
Fazibazi, dzięki za opinię. Rownież miałem instalację BRC (trzykrotnie) i nigdy nie było problemów. Co do G3, to nie jest tak, że w Polsce ktoś to robi, tylko gdy w Polsce założę instalację LPG, to w Holandii muszę poddać auto kontroli na poprawność montażu i przedstawić papiery (homologacja instalacji i legalizacją butli), a wówczas wystawią certyfikat G3, z którym dopiero do urzędu (holenderskiego odpowiednika naszego wydziału komunikacji). W Holandii benzyna jest po około 1,67 euro, a gaz 0,65  - to bardzo duża różnica, więc instalacja szybko się zamortyzuje...
Koszty wyglądają tak: instalacja BRC Sequent 32 - 2800 zł. + dopłata 200 zł. za butlę 73 l. Certyfikat G3 - około 360 euro, czyli jakieś 1500 zł. W sumie wychodzi 4500 zł., trochę ponad 1000 euro. W Holandii za taką instalację zapłaciłbym około 2000 euro.
Podatek drogowy w Holandii: Prius II w samej benzynie - 176 euro/kwartał; LPG G3 - 264 euro/kwartał, LPG bez G3 - 528 euro/kwartał.
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2018, 23:25:31 wysłana przez joy »

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #207 dnia: 28 Września 2018, 08:16:31 »
Trzeba o najważniejszym pamiętać, nawet najlepsza instalacja założona u partacza będzie kiepska instalacją.
Najważniejszy dobry instalator.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #208 dnia: 28 Września 2018, 09:05:05 »
joy, zapominałem o najważniejszym jeżeli chodzi o wygodę...pełny wlew pod klapką!

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #209 dnia: 28 Września 2018, 09:26:21 »
ICE nie ma tutaj nic do rzeczy. W komputerach LPG istotna jest temperatura płynu chłodzącego w parowniku.
Widocznie żle zrozumiałem gościa od lpg. Teraz fazibazi zrozumiałem temat 30*C(temp w pracowniku nie w ICE) . Gość mówił że ustawia temp. na 40*C , radzicie żeby powiedzieć mu żeby ustawił 30*C? czy niech da 40 co będzie lepsze do P3?
To jeszcze jeśli można, powiedzcie który reduktor lepszy?
1. Kme tur
2. Acr 01

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl