Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 359803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Sierpnia 2015, 15:27:22 »
Elektyryczne wózki też istnieja  :cheesy:

Offline Bodzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Sierpnia 2015, 15:59:36 »
Tak ale nikt do nich nie pcha gazu :-)

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Sierpnia 2015, 19:43:01 »
Bo ludzie nie wiedza, ze lepszy jest duzy silnik z gazem niz maly z pradem  :-P

Offline Bodzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Sierpnia 2015, 09:31:06 »
Czyli Prius ma duzy silnik? :-(

Offline stapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Września 2015, 22:59:47 »
Elektryczny malutki :grin:, mieści się w reklamówce :good:

Offline mario2013

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Października 2015, 20:35:21 »
Kumpel ma prusaka z 2010r zagazowanego i ma juz 265tys km bez problemu drugie auto jego to lexus tez hybryda oczywiscie gaz i tylko olej filtry / dlatego  kupilem ja tez hybryde

Offline mario2013

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Listopada 2015, 19:42:14 »
Mam pytanie jaka macie instalacje  w hybrydach  slyszałem ze BRC jest najlepsza czy waszym zdaniem to prawda

Offline stapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Listopada 2015, 08:05:29 »
według mojej wiedzy STAG, seria QBOX, posiada OBD, nie tylko jako reklamówka, dziala perfekcyjnie:)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Lutego 2016, 22:47:30 »
Potwierdzam, jutro odbieram swoją Auriskę z QNEXT (bebechy te same co Qbox ale jak mało miejsca to lepszy i łatwiejszy do montażu), Barracuda, wlew we wlewie, zbiornik wszedł 630/190 około 40l LPG z dystrybutora. Ma OBD i inne bajery. Polak potrafi  :good:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Lutego 2016, 02:37:22 »
Przepraszam że to napisze ale jak gazujecie już hybrydy to polecam rower lub komunikację miejską

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Lutego 2016, 02:44:10 »
Noo, wiesz, w dzisiejszych czasach można sobie wyobrazić właściciela Bentleya lub Maybacha, co kupuje pióra wycieraczek na parkingu pod OBI ;)

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Lutego 2016, 08:50:28 »
Przepraszam że to napisze ale jak gazujecie już hybrydy to polecam rower lub komunikację miejską
Świadczy to tylko o twojej niewiedzy. Benzyna jest obecnie najgorszym paliwem jakie można użyć w silniku ZI, dużo lepszymi z punktu widzenia osiągów, kosztów jest lpg i etanol. Przy LPG problemem jest pogodzenie innych właściwości fizycznych gazu i cieczy za pomocą elektroniki. Tylko są dwa problemy:
1. Elektronika, co raz lepsza i bedaca w stanie pokryc juz chyba wszystkie auta wolnossace bez problemu, z turbo też jakoś sobie radzi.
2. Ludzie - jaki mamy naród każdy widzi, wszyscy się znają na wszystkim i robią byle by szybko jadę dostać. Gdzieś już pisałem że praktycznie żaden gaziarz nie używa sondy szerokopasmowej a jak ma to nie wie co ma pokazywać :)

сделано в сарае

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Lutego 2016, 12:34:54 »

Nie ma co przepraszać ale rower wypada najkorzystniej, ZKM'y fakt wychodzą najtaniej jeżeli chodzi o poruszanie się w miarę bez wysiłku i bezstresowo (stanie na przystanku, spacer itp), ale wolę rower.
W obu jednak przypadkach wygodą i lenistwem hybryda na gaz nie ma sobie równych z powyższymi propozycjami.
Wygodniej i w miarę za taki sam "piniądz" przecież Hybrydą w automacie na LPG to po co się meczyć? Jakby nie było w miare rozsądnej możliwosci zagazowania hybrydy to bym się w to nie pchał.  Moje miesięczne przebiegi to około 5tyś więc zwrot instalacji (cena ok 3000zł) doliczając dodatkowe 69 zł na przeglądzie rocznym i przeglądy instalacji LPG u instalatora (100zł co 10k) do podtrzymania gwarancji na montaż 2lata bez limitu km (wymiana filtrów, regulacja itp. które nota bene można zrobić samodzielnie ale wtedy tracimy gwarancję - tylko na montaż - w poprzedniej mojej kuchence gazowej robiłem to sam przez ponad 2 lata...działa do dziś w rodzinie i zbliża sie do 200tyś km) nastąpi w przeciągu 5-6 miesięcy. Reszta moja. Każde tankowanie do pełna to nie 160zł ale 75zł (przy obecnych cenach paliw w miarę średnich - markowych  link:  http://korki.trojmiasto.pl/paliwa/?&order=lpg&dir=asc ) - tak wiem spalanie te 15% max 20% wiecej policzone.
W porównaiu ze zwykłą benzyną (brałem pod uwagę mazdę 3, subaru, mazdę 6, silnik minimum 2.0 142KM itp. ) zagazowana hybryda w zakładanych przeze mnie warunkach eksploatacji (70% droga ekspresowa, reszta teren zabudowany) da mi przynajmniej średnio 2l LPG mniej na każde przejechane 100km. W mieście Hybryda "oddaje więcej" i żadna benzyna z porównywalnym startem spod świateł nie ma szans w relacji ekonomia/wygoda - AUTOMAT !. Miesięcznie, ogólnie nie mniej niż 50zł zostaje w kieszeni (uwzględniając WSZYSTKIE koszty tak by spać spokojnie i dla tych co mówią że na LPG wcale nie jest tak tanio). Można się śmiać że to mało ale jak kogos stać to kupuje sobie v6 i jeździ na v-power racing nie wchodzi na fora i nie szuka opcji no chyba że jest eko-wariatem ;) . Powtarzam jakby nie było w miarę prostej, taniej i skutecznej metody na zagazowanie Hybrydy to bym się w to nie pchał a tak przynajmniej bilet dla małzonki na dojazdy do pracy mam gratis.
Podsumowując bardziej bałem sie diesla niż zagazowanej hybrydy  :laugh: .
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2016, 12:39:20 wysłana przez fazibazi »

Offline pafocie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Lutego 2016, 12:45:07 »
fazibazi, napisz coś więcej jak odbierzesz. Teraz robię jeszcze mało kilometrów w porównaniu z Tobą (20k rocznie), ale mam tendencję zwyżkową (poprzednim aurisem 14k), więc śledzę temat gazowania hybrydy. Za jakieś 2.5 roku wykupię autko z leasingu i będę męczył do śmierci technicznej (wygląda na to że długo:) ). Tobie się zwróci w 5 miesięcy, mi pewnie w póltora roku, ale plusem też jest duży zasięg na obu paliwach, tankujesz kiedy chcesz, a nie kiedy musisz...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Lutego 2016, 13:46:01 »
Oczywiście, będę meldował na bieżąco, nie omieszkam wrzucić zdjęć z instalacji. Po odbiorze biorę ją na przejażdżkę Gdynia_(7 i s7)_Wawa_Lublin_Grudziadz_Bydgoszcz_Gdynia - ponad 1200 km będzie. A dokładnie na zasięg taktyczny też patrzyłem i w poprzedniej mazdzie miałem w zależności od "wagi stopy" od 360km do 410km na jednym zbiorniku LPG + ewentualna 1/3 baku benzyny na wypadek przeliczenia się (korzystałem parę razy - głównie na autostradzie gdzie nie ma stacji co 20km  :| ) Aktualnie jeżeli z tych 40 l LPG uda mi się w relanych warunkach przejechać minimum 500km to będę happy  <taniec>  - Mam chytry plan na tankowanie w Gdyni i nastepne w Lublinie  :cheesy: Spalane max 8 LPG na 100km (około 6,5-7 benzyny /100km) co nie jest jakimś wyczynem ale wiadomo - większość to trasa ekspresowa. Nawet zwykła droga krajowa z "szybowaniem" przez teren zabudowany na baterii albo drifting za tirem ( to juz ekstremum ale czasem nie można wyprzedzic bo podwójna ciągła itp.) obniża srednią o parę kresek  :grin: to akurat mam sprawdzone dwukrotnie i opisałem w innym wątku o technikach jazdy <kawusia> na trasie Gdynia Bydgoszcz.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2016, 13:51:44 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl