Przepraszam że to napisze ale jak gazujecie już hybrydy to polecam rower lub komunikację miejską
Nie ma co przepraszać ale rower wypada najkorzystniej, ZKM'y fakt wychodzą najtaniej jeżeli chodzi o poruszanie się w miarę bez wysiłku i bezstresowo (stanie na przystanku, spacer itp), ale wolę rower.
W obu jednak przypadkach wygodą i lenistwem hybryda na gaz nie ma sobie równych z powyższymi propozycjami.
Wygodniej i w miarę za taki sam "piniądz" przecież Hybrydą w automacie na LPG to po co się meczyć? Jakby nie było w miare rozsądnej możliwosci zagazowania hybrydy to bym się w to nie pchał. Moje miesięczne przebiegi to około 5tyś więc zwrot instalacji (cena ok 3000zł) doliczając dodatkowe 69 zł na przeglądzie rocznym i przeglądy instalacji LPG u instalatora (100zł co 10k) do podtrzymania gwarancji na montaż 2lata bez limitu km (wymiana filtrów, regulacja itp. które nota bene można zrobić samodzielnie ale wtedy tracimy gwarancję - tylko na montaż - w poprzedniej mojej kuchence gazowej robiłem to sam przez ponad 2 lata...działa do dziś w rodzinie i zbliża sie do 200tyś km) nastąpi w przeciągu 5-6 miesięcy. Reszta moja. Każde tankowanie do pełna to nie 160zł ale 75zł (przy obecnych cenach paliw w miarę średnich - markowych link:
http://korki.trojmiasto.pl/paliwa/?&order=lpg&dir=asc ) - tak wiem spalanie te 15% max 20% wiecej policzone.
W porównaiu ze zwykłą benzyną (brałem pod uwagę mazdę 3, subaru, mazdę 6, silnik minimum 2.0 142KM itp. ) zagazowana hybryda w zakładanych przeze mnie warunkach eksploatacji (70% droga ekspresowa, reszta teren zabudowany) da mi przynajmniej średnio 2l LPG mniej na każde przejechane 100km. W mieście Hybryda "oddaje więcej" i żadna benzyna z porównywalnym startem spod świateł nie ma szans w relacji ekonomia/wygoda - AUTOMAT !. Miesięcznie, ogólnie nie mniej niż 50zł zostaje w kieszeni (uwzględniając WSZYSTKIE koszty tak by spać spokojnie i dla tych co mówią że na LPG wcale nie jest tak tanio). Można się śmiać że to mało ale jak kogos stać to kupuje sobie v6 i jeździ na v-power racing nie wchodzi na fora i nie szuka opcji no chyba że jest eko-wariatem

. Powtarzam jakby nie było w miarę prostej, taniej i skutecznej metody na zagazowanie Hybrydy to bym się w to nie pchał a tak przynajmniej bilet dla małzonki na dojazdy do pracy mam gratis.
Podsumowując bardziej bałem sie diesla niż zagazowanej hybrydy

.