Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 360254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #435 dnia: 15 Stycznia 2020, 20:28:56 »
Ja też robiłem w Auto-Dakar. Już na gazie przelatałem prawie 35 tys. Tylko ja mam Aurisa hybryde.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #436 dnia: 15 Stycznia 2020, 22:36:06 »
plyn trzeba wymienic? Co ile km?
Co 150 tys, z tego co pamiętam (SLLC) ale w instrukcji były jeszcze jakieś dodatkowe czynniki.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #437 dnia: 19 Stycznia 2020, 08:24:35 »
klaniam sie nisko

ktos moze polecic jakiego sprawdzonego gazownika z warszawy.
cos czytalem o wal miedzeszynski ?

jesli ktos ma wiedze to chetnie zobacze jakas ciekawa konfiguracje (moze ktos napisze na co zwrocic uwage i jakie graty wybrac)  (cena nie jest istotna aby bylo dobrze i bez klopotow)
zawor cykajacy off.
pacjent to p3 13r.

ogolnie ciekawe sugestie mile widziane.
.
nie chce juz smiecic i zakladac kolejnego watku ale gdzies mi umknal fajny gadzet (chyba z alliexpress)  ten mierniczek temperatury pod obd2  jak ktos moze podzucic jakis  link do tematu to chetnie.

dzieki.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #438 dnia: 19 Stycznia 2020, 09:19:15 »
nie chce juz smiecic i zakladac kolejnego watku ale gdzies mi umknal fajny gadzet (chyba z alliexpress)  ten mierniczek temperatury pod obd2  jak ktos moze podzucic jakis  link do tematu to chetnie.

Może chodzi tobie o ODBLink LX. Szybka wtyczka, która przesyła bardzo dużo danych i jest polecana jako numer 1 do aplikacji Hybrid Assistant przez jej twórców. Mam, używam i polecam. Zarówno wtyczkę pod OBD2 jak i aplikację.

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #439 dnia: 19 Stycznia 2020, 09:23:43 »
moze slabo sie wyrazilem . :song:
raczej w formie dodatkowego zegara gdzies na deske aby byl podglad parametrow np. temp. cieczy chlodzacej.

ten zegareczek byl wlasnie wydajemi sie podpiety pod obd2 .

dzieki.

techstream & icar

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #440 dnia: 19 Stycznia 2020, 21:26:59 »
Może o ScanGauge chodzi? Ale to faktycznie, dużo lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie dobre OBD i jakiś stary smartfon. Z caristą to nawet iphone po BT działa.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2020, 21:28:53 wysłana przez Hex »

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #441 dnia: 19 Stycznia 2020, 22:11:44 »
to raczej chodzi o okragly zegar jak dodatkowe w wrx sti np.
ok pal licho .

moze ktos tego gazownika poleci i o tym zaworku pykajacym wiecej powie ?

dzieki. :-)

techstream & icar

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #442 dnia: 21 Stycznia 2020, 16:43:15 »
Polecam Auto Dakar w Warszawie.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #443 dnia: 02 Lutego 2020, 16:30:33 »
 Dość intensywnie użytkuję p2 w gazie, wtryskiwacze barracuda, filtr 360, reduktor kma tur. Od sierpnia zrobiłem już samochodem około 45 tys. km, prawie 30 tys. km na samym gazie. Czy ktoś kto równie intensywnie używa samochodu mógłby się podzielić doświadczeniem? Zastanwaniwam się czy przy około 45 tys. km na gazie nei zmienić świec i przy okazji zmniejszyć przerwę na 0,7mm. Druga rzecz czy nie zlecić gazownikowi dotrysku benzyny.

Przy okazji, czy wam również komputer pokazuje wyższe spalanie niż mieliście przed montażem gazu, u mnie było zawsze w mieście 4,4-4,5 teraz 5-5.2. Rzeczywiste spalanie okolo 6 litrów. Czy przypadkiem komputer nie powinien pokazywać takiego samego spalania jak na benzynie?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #444 dnia: 02 Lutego 2020, 19:10:39 »
Druga rzecz czy nie zlecić gazownikowi dotrysku benzyny.
Jak masz kiepsko zamontowaną i WYSTROJONĄ instalacje to dotrysk już nic nie pomoże....
Przy okazji, czy wam również komputer pokazuje wyższe spalanie niż mieliście przed montażem gazu, u mnie było zawsze w mieście 4,4-4,5 teraz 5-5.2. Rzeczywiste spalanie okolo 6 litrów.
Tak w ogóle to spalanie masz bardzo dobre a sugerowanie się komputerem to bardzo zły nawyk ;)
Czy przypadkiem komputer nie powinien pokazywać takiego samego spalania jak na benzynie?
Komputer nie wiem jakie paliwo spala silnik, dlatego pokazuje co chce. Komputer nie będzie ci pokazywał wyższego spalania lpg w stosunku do Pb, które będzie sięgało maksymalnie do 20%.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2020, 08:42:35 wysłana przez fazibazi »
Toyota Corolla SD 2018

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #445 dnia: 04 Lutego 2020, 00:06:19 »
Dość intensywnie użytkuję p2 w gazie, wtryskiwacze barracuda, filtr 360, reduktor kma tur. Od sierpnia zrobiłem już samochodem około 45 tys. km, prawie 30 tys. km na samym gazie. Czy ktoś kto równie intensywnie używa samochodu mógłby się podzielić doświadczeniem? Zastanwaniwam się czy przy około 45 tys. km na gazie nei zmienić świec i przy okazji zmniejszyć przerwę na 0,7mm. Druga rzecz czy nie zlecić gazownikowi dotrysku benzyny.

Przy okazji, czy wam również komputer pokazuje wyższe spalanie niż mieliście przed montażem gazu, u mnie było zawsze w mieście 4,4-4,5 teraz 5-5.2. Rzeczywiste spalanie okolo 6 litrów. Czy przypadkiem komputer nie powinien pokazywać takiego samego spalania jak na benzynie?

mam praktycznie identyczny setup, 3 rok na lpg, świece były wymieniane podczas montażu lpg, przerwa jest fabryczna - nic się z tego powodu negatywnego nie dzieje (możesz sobie jedną wykręcić i sprawdzić jak wygląda), dotrysk benzyny jest bez sensu w tym aucie, chyba że liczysz na dodatkową ochronę gniazd zaworowych ale wg mnie nic to nie da.
Prius 2

Offline rafal.benitez

• Początkujący
« Odpowiedź #446 dnia: 04 Lutego 2020, 05:23:38 »
to raczej chodzi o okragly zegar jak dodatkowe w wrx sti np.
ok pal licho .

moze ktos tego gazownika poleci i o tym zaworku pykajacym wiecej powie ?

dzieki. :-)
Tak. Polecem. Byłem ostatnio u niego. Bardzo sympatyczny gość. Zna się na rzeczy. Montuje tylko Landi Renzo. Prius uruchamia się tylko raz na benzynie i później jak jeździsz i nie gasisz go to cały czas LPG, prąd. Czyli to pstryknięcie słyszysz na zimnym silniku jak odpalasz.
Gwarancję dostałem na dwa lata bez limitu kilometrów.
Serwis co 15k km.
Samochód zostawiłem z rana o 9 i odebrałem około 17.

Edit: gazownik ma ten zegar temp cieczy na sprzedaż własnej konstrukcji i własnej kalibracji. On ci zamontuje.

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2020, 05:25:15 wysłana przez rafal.benitez »

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #447 dnia: 04 Lutego 2020, 11:46:05 »
@dalu tak bardziej chciałbym to zmienić dla ochrony gniazd zaworowych, miałem zagazowany silnik 1.4 w civic i co 30 tys. musiałem regulować luzy. Instalacja  w tej hondzie była wystrojona na AFR, dobrej jakości podzespołach w stosunku do mocy.

Tutaj silnik wkręca się powyżej 4 tys. tylko przy jeździe autostradowej i przyspieszaniu, więc tej benyzny nie było by znowu tak dużo.

@yunior81 nie odnotowałem  zadnych problemów, ale wiem że BRC domyślnie stosuje dotrysk benzyny, myślę że nie jest to bez powodu, patrz historia wyżej.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2020, 11:48:04 wysłana przez arthi »

Offline Lopez105

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #448 dnia: 20 Lutego 2020, 20:29:35 »
Witam / BRC SQ 32 założona dwa tyg. temu/
- macie tak że poziom paliwa pokazuje normalnie a zasięg pomimo połowy zbiornika Pb spada wam do ZERA, restart robi dopiero po dolaniu paru litrów Pb ?
- wchodzę rano do auta po chłodnej nocce i po odpaleniu auta cyka zawór na butli, co prawda na gaz przełącza się zgodnie z zadaną temp. no ale po co on pyka?
- i trzecia rzecz tyle się tu naczytałem że wyeliminowano te ,,cykanie,, ! Gaz zakładany w warsztacie partnerskim BRC, a u mnie non stop włącza i wyłącza pomimo 
  ruchu auta a niby ma być że w czasie jazdy raz i już. Przez to że gaz wyłącza się spalam Pb z 4 l na butlę  gazu / 600 km/ bo zanim włączy się spalina a potem przejdzie na LPG to nieraz pyknie a za chwilę  spalina gaśnie i tak wkoło.
Chłop rozkłada ręce, dzwoni do BRC zaznacza ptaszki przy każdym ustawieniu ogólnie nie ogarnia hybrydy. Niech ktoś kto ma BRC napisze jak mu to działa tylko tak z ręką na sercu
A i bym zapomniał czy po instalacji gazu działa wam OBD wtyczka. U mnie teraz nie mruga nawet i oczywiście się nie łączy z telefonem, próbowałem wypiąć bezpiecznik z LPG ale to nic nie daje ? Przypadek czy tak ma być? Słyszałem że i Servis się nie połączy jak jest Gaz i trzeba ileś tam km przejechać z odłączonym Lpg przed wizytą.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2020, 20:40:30 wysłana przez Lopez105 »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #449 dnia: 20 Lutego 2020, 21:23:04 »
Ad 1 tak to normalne
Ha.  <kucharz>
Niech instalator sie ogarnie. A czemu akurat BRC wybrałeś? Ok nieważne. W instalacji ogolnie są 2 elektrozawory. Jeden na butli (to on jak z twojego opisu wynika cyka ci przy każdym uruchominiu spaliny) a drugi przy parowniku i on cyka ci po uruchomieniu zapłonu.
W stagu ta funkcja nazywa się "cieply start" - jezeli temp.cieczy chłodzącej ma np. 30st c(do ustawienia) to spalina od razu odpala się z LPG. Jak sobie to BRC nazwało to nie wiem.
Jezeli masz włączoną autokorekte czasów wtryskow po OBD (ponawiam niech się intalator ogarnie i życzę powodzenia w przyszłości) to jak chcesz zrobic cokolwiek z danymi z OBD to musisz niestety wyłączyć LPG i ponownie uruchomić samochód lub poprosic instalatora o wylaczenie tej funkcji. Możesz również poprosić instalatora żeby poprawnie wyregulował ci instalacje a nie włączał autoadaptacje po OBD ....
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2020, 23:45:35 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl