Autor Wątek: Wymiana wężyka do spryskiwacza  (Przeczytany 13028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AurisBeast

• Gość
Wymiana wężyka do spryskiwacza
« dnia: 27 Grudnia 2013, 15:28:17 »
Witam koleżanki i kolegów
Właśnie niedawno koty lub kuny zrobiły sobie u mnie pod maską Aurisa zabawę. Efekt: do wymiany mata wygłuszająca i przewód do przednich spryskiwaczy. Traz moje pytanie: czy dużym problemem jest wymiana we własnym zakresie tego przewodu i czy trzeba coś tam demontować, bo widzę że mimo iż zbiorniczek z płynem jest pod maską, to wężyk wchodzi gdzieś w lewy słupek stojąc z przodu auta. Czy ktoś z Was robił może już taką operację wymiany ? Koszt wężyka w Toyota Fietz to około 60zł, ale za to mata wygłuszająca buahahahah to 1000zł.Ale podejrzewam że jak podjadę do serwisu to taka wymiana wężyka wypadnie coś koło 500zł bo roboczogodziny i bla bla. Pomoże ktoś dobrą radą ?
pozdrawiam

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Wymiana wężyka do spryskiwacza
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia 2013, 15:30:34 »
Co do wężyka nie wiem, ale wygłuszenie bez problemu. Ceny ma chore. Ostatnio na allegro było oryginalne używane wygłuszenie poszło chyba za 360zł.
Pojawił się też zamiennik na allegro za bodaj 180zl czy coś

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia 2013, 15:34:34 »
Najpierw zanim zacznę montaż będę musiał jakieś spryskiwacze-odstraszacze użyć.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2013, 15:34:48 »
przewód fi5mm np. do bimbru

spinki wg. toyodiy i dobierasz z romixa w każdym Intercars

wyciągasz spinki 2 łyżkami na przykład

mata używana z rozbitka

http://allegro.pl/preparat-w-sprayu-przeciw-kunom-firmy-berner-i3813392198.html
TIIDA '09

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2013, 15:45:40 »
Acha czyli miałbym dosztukować i połączyć spinkami ten przewód ? A jak te spinki wyglądają ?

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudnia 2013, 16:04:07 »
spinki do wygluszenia przewod musisz polaczyc zlaczka lub zlaczka z zaworkiem zwrotnym do kupienia za 5zl
TIIDA '09

volti

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Grudnia 2013, 16:20:27 »
Na alletanio widziałem wczoraj wężyk wraz z dyszami spryskiwacza za 100 zł. Więc chyba okazyjnie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Grudnia 2013, 19:39:27 »
Możesz ten wężyk tylko skleić ze starym zrobić coś ala mufkę bądź dokupić nieco o większej średnicy wcisnąć w ten oryginalny i zgrzać... Wyjdzie Cie to kilka złotych a nie kilka stów. Nie idzie On w słupku tylko idzie po prawej stronie koło siedzenia pasażera pod plastikiem ;) W progu czy jak to zwą widziałem bo wszystkie plastiki u siebie demontowałem.

Offline paba

• Toyot Spamer
TIIDA '09

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudnia 2013, 00:11:29 »
No to już mi się teraz rozjaśnia co muszę zrobić. Dzięki za pomysły. Pazerny servis nie zarobi na mnie. Dosztukuje sobie sam wąż i na Alle kupie zamiennik maty wygłuszającej za 140zł, gdzie producent twierdzi że lepiej wygłusza od firmowej.

volti

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Grudnia 2013, 10:33:35 »
Daje link do aukcji wężyków wraz z dyszami za 100 zł tak jak pisałem.

http://allegro.pl/auris-07-10r-dysze-spryskiwacze-spryski-maski-i3765835126.html

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudnia 2013, 20:02:38 »
Dzięki panowie za pomoc. Już zamówiłem wężyk i złączki na Alle. Matę również za 145 zł. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję wszystkim. Jestem do przodu gdzieś 1300zł

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Stycznia 2014, 15:23:44 »
Wszystko zrobione i założone. Cała operacja (przerwany wąż i poobdzierana obitka pod maską) wyniosła mnie 200zł A i wygłuszenie wydaje mi się ciut skuteczniejsze od markowego.
pozdrawiam

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Stycznia 2014, 15:26:36 »
skuteczniejsze od markowego
a to dziwne

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Stycznia 2014, 18:41:09 »
Na wygłuszeniu jest najpierw ala filc potem centymetrowa warstwa wełny wygłuszającej. Poza tym jest stała grubość na całym wygłuszeniu. W oryginalnym w niektórych miejscach w ogóle go nie ma. Acha i dla potomnych:
Pod grzybki trzymające wygłuszenie musimy się dostać wygiętymi obcążkami i lekko zdusić u nasady. Są malutkie 2 kropki na grzybku oznaczające w jakiej pozycji są te zaczepy. Musimy zdusić gezybek prostopadle do tych kropek. Czyli jeśli ustawimy kropki w godzinie dwunastej i szóstej, to obcążkami musimy podejść od godziny trzeciej.
pozdrowienia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl