Autor Wątek: Automatyczne światła mijania  (Przeczytany 19581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline markos36

• Toyot Leżący
  • *
Automatyczne światła mijania
« dnia: 05 Stycznia 2014, 22:56:35 »
Mój auris posiada jakiś moduł, który samoczynnie po starcie silnika zapala światla. Czy jest jakaś możliwość wyłączenia tego ustrojstwa we własnym zakresie?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Automatyczne światła mijania
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2014, 23:07:07 »
Jest. Musisz przeciąć kabel który idzie do świateł mijania dokładnie aż jeden. Ale który Ci nie powiem to wiedzą Panowie w aso którzy za taką usługę krzyczą sobie bagatela 600zł.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2014, 00:10:26 »
Jest. Musisz przeciąć kabel który idzie do świateł mijania dokładnie aż jeden. Ale który Ci nie powiem to wiedzą Panowie w aso którzy za taką usługę krzyczą sobie bagatela 600zł.

większych bredni nie czytałem dawno.
panowie w ASO - kasują znacznie mniej za taką usługę- to po pierwsze
po drugie- nie tną żadnych kabli, bo to metoda pana Zdzicha, który ma warsztat w garażu, tylko deaktywują opcję komputerem

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline markos36

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2014, 00:33:43 »
Z cena to raczej prawda, dzwonilem i krzykneli podobnie... U mnie w najslabszej wersji wyposazenia, watpie zeby to bylo w komputerze, predzej to jakis dodatkowy modul, zostal dodany. Przy swiatlach raczej o nie ma jak patrzylem, wiec musi byc ukryty gdzies indziej, pytanie gdzie?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2014, 00:50:41 »
W Aurisach w których światla mijania zapalają się po uruchomieniu silnika a nie mają dołożonego modułu świateł nie można przeprogramować testerem. Konieczna jest modyfikacja instalacji.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2014, 00:54:29 »
W Aurisach w których światla mijania zapalają się po uruchomieniu silnika a nie mają dołożonego modułu świateł nie można przeprogramować testerem. Konieczna jest modyfikacja instalacji.

a jak sprawdzić czy owy moduł jest zainstalowany, czy nie?  :o

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2014, 00:59:58 »
Z reguly jest dolutowana wiązka(kilka przewodów) do przewodów dochodzących do manetki świateł.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2014, 01:01:36 »
a jeżeli jest moduł, to gdzie go szukać, bo chętnie poszukam u siebie  :cheesy:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Stycznia 2014, 01:09:46 »
Na końcu tej dolutowanej wiązki jakieś 30 cm dalej. Na ogół za osloną kolumny kierownicy lub za plastikiem znajdującym się z lewej strony kolumny.Tym z przyciskami. Można go zdemontować przez pociągnięcie do siebie.

Offline markos36

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2014, 03:32:09 »
Jak zdemontować osłonę kolumny? Po bokach łatwo rozdzielić dwie części, lecz przy manetkach coś trzyma.. jak tego nie uszkodzic i ściągnąć? W temacie o dźwięku kluczyka w stacyjce pokazane są dwa otwory, wsadzić tam i jakoś podważyć?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Stycznia 2014, 10:45:40 »
a jeżeli jest moduł, to gdzie go szukać, bo chętnie poszukam u siebie  :cheesy:

Swoop -szukaj czegoś takiego :

http://www.skleptoyota.pl/index.php?p371,automatyczny-wlacznik-swiatel-logic-aws

To jest pewnie ten automacik który panowie z ASO montują w cenie 600 pln w instalacji oświetleniowej.
PS
Ja z kolei , na fali entuzjazmu , zdopingowany pytaniami laików którzy chcieliby dokonać ulepszenia fabryki (zakładanie wygłuszenia , wyłączanie włączników świateł , itp. , itd) też wpadłem na pomysł paru przeróbek. Od razu informuję , że się nie znam , nie wiem gdzie szukać , ale chętnie "pobiję" pianę na forum   :laugh:     :cheesy:   <taniec>  .
A więc czy ktoś wie lub orientuje się , lub może już takiej modyfikacji dokonał , to proszę o podzielenie się doświadczeniem :
- chodzi mi po głowie dołożenie do Aurisa peryskopu  :laugh:
- chciałbym założyć dwie wyrzutnie rakietek kierowanych przyciskami na kierownicy  <taniec>
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2014, 10:48:32 wysłana przez tomery »

Offline palec00

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2014, 10:57:35 »
Posiadam auriskę po lifcie wersja premium z opcją samoczynnym włączaniem się świateł mijania po odpaleniu auta. Podczas zakupu autka w ASO Okęcie początkowo zapewniano mnie, że mogą tą opcję wyłączyć, w praktyce stwierdzili, że się nie da, ponieważ tak został zaprogramowany komputer przez producenta i tylko fizyczne odłączenie żarówek pozwoli rozwiązać mój problem :o a ja tylko chciałem zamontować światła do jazdy dziennej w miejscu halogenów. :-(
Arek

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Stycznia 2014, 11:17:30 »
Ten model po prostu tak ma. Byłem chyba w 10 salonach Toyoty w 2 nawet mi przyjeli samochód na wyłączenie tego ale po 3 dniach zadzwonili że jednak nie potrafią. W Rzeszowie Panowie elektromechanicy w serwisie toyoty odcinają kable jeśli chcesz założyć światła do jazdy dziennej. Byłem, widziałem. Przez telefon powiedzą Ci to samo. A czy to bzdura czy nie mało mnie to interesuje byle bym osiągnął wymierzony cel.

Offline markos36

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Stycznia 2014, 14:18:28 »
Ten dodatkowy moduł to logic, który ktoś wcześniej zamieścił w tym temacie. Jest on dokładnie za zegarami schowany. Wystarczy wszystkie kable od niego odpiąć, żeby przestał działać? Nie stanie się wtedy nic nieporządanego?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Stycznia 2014, 15:02:28 »
Jeśli go masz i go odłączysz (o ile go masz) To po prostu będzie kawałkiem plastiku do zbierania kurzu. Nie powinny Ci wyskakiwać żadne błędy itp.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl