Autor Wątek: Jaką Auris-kę posiadasz  (Przeczytany 372351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaką Auris-kę posiadasz
« Odpowiedź #180 dnia: 06 Kwietnia 2015, 12:38:46 »
Poka, poka @don_pazurro  :-)

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #181 dnia: 06 Kwietnia 2015, 13:17:57 »
Poka, poka @don_pazurro :-)

poglądowa fota z okna:

Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #182 dnia: 06 Kwietnia 2015, 13:30:20 »
Kolorek dla mnie bajer i ten szklany dach... Mmm...  :grin:

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #183 dnia: 06 Kwietnia 2015, 16:51:51 »
Dzieki, w sumie to nawet wyboru w kolorze nie miałem, ale teraz cieszę sie z tego właśnie :)

Offline Lukin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: 11 Maja 2015, 20:35:29 »
Witam.
Od 2 tygodni posiadam hybrydowego Aurisa 1 z 2011,niestety w głosowaniu nie ma takiego modelu.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #185 dnia: 11 Maja 2015, 22:42:44 »
Oddawaj lotkę!!! :)

Offline Tashi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #186 dnia: 20 Lipca 2015, 12:30:41 »
Witam.
Miesiąc temu przesiadłam się z Corolli Verso D4D na Auris TS Hybrid Prestige Identyczne jak u don_pazurro :) Autko roczne, aktualny przebieg trochę ponad 15 tys. Po 2 tys. km moje spostrzeżenia są takie: auto przyjemnie się prowadzi, ale spalanie podane przez producenta można włożyć między bajki. Niemniej i tak o niebo lepsze niż w Verso, więc w sumie in plus. Ponadto czego by nie powiedzieć fajnie jest jak ludzie się patrzą, kiedy auto bezszelestnie przemieszcza się po parkingu  :grin:

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 22 Lipca 2015, 14:55:03 »
Właśnie wróciłem z urlopu, trasa dość spora, łącznie wyszło 4500 km, więc mogę coś powiedzieć wreszcie o spalaniu, bo przebieg aktualny to 9967 km. W mieście ustabilizowało się w granicach 5,4-5,7 l/100 km. Oczywiście w sprzyjających okolicznościach da się zejść do 4l, a nawet mniej, ale to rzadkość. Wszystkie wyniki liczone z tankowania. Komp zaniża o ok. 0,2 litra. Wcześniej zaniżał o 0,7l. W trasie notowałem systematyczny spadek spalania - co ciekawe tu komp podaje idealne wyniki lub myli się dosłownie o 0,1l. Z początkowych ok. 6,2 l na obecne 5,3 l/100 km. Trasę pokonałem w 95 proc. autostradami i ekspresówkami z prędkością na tempomacie ok. 140 km/h. Czasem ciut wolniej - przejazdy przez tunele i kręte odcinki alpejskich autostrad - a czasem szybciej - jak nie chciałem podczas jazdy lewym pasem hamować rozpędzonych za mną aut - chwilowo 150-160 km/h.

Ogólnie jest bardzo zadowolony. Z rzeczy do poprawek - w ASO muszą mi przestawić czułość automatycznych świateł, bo właczają się za późno po wjeździe do tuneli. I muszę deaktywować ten idiotyczny dźwięk towarzyszący wbiciu biegu wstecznego - jak w ciężarówce, tylko słychać gop w kabinie.... Zagłusza mi nawet czujniki parkowania :)
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2015, 14:57:17 wysłana przez don_pazurro »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #188 dnia: 22 Lipca 2015, 21:45:17 »
Ponadto czego by nie powiedzieć fajnie jest jak ludzie się patrzą, kiedy auto bezszelestnie przemieszcza się po parkingu
Szkoda, że tylko po parkingu.
Gdyby na akumulatorze dało się przejechać choć z 20-30 km to by było coś. A te 2 km na prądzie to przydatne tylko na parkingu  :laugh:
Spalanie - Motostat.pl

Offline Tashi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #189 dnia: 31 Lipca 2015, 06:29:38 »
Szkoda, że tylko po parkingu. Gdyby na akumulatorze dało się przejechać choć z 20-30 km to by było coś. A te 2 km na prądzie to przydatne tylko na parkingu 

Na takie ekstrawagancje potrzebny byłby plug-in, a to w tej chwili jeszcze poza moim zasięgiem finansowym. To, że baterie wykorzystuje głównie na parkingu nie oznacza, że wyłącznie, aczkolwiek podczas miejskiej jazdy naprzemienne włączanie się silnika elektrycznego/spalinowego/baterii nie robi już takiego wrażenia. :grin:

Don-pazurro Twoje analizy są zbliżone do moich doświadczeń. Spalanie na trasie poprawia się zdecydowanie jeśli jadę z w miarę stała prędkością, najlepiej nie za dużą :grin: [size=78%]. Nie dokonuje pomiarów jak w Twoim przypadku i jedynym odniesieniem są wskazania komputera, które w mieście wahają się między 4,8 a 5,7. Ostatnio jadąc na Mierzeję Wiślaną około 40 km w sznureczku 60 km/h na tempomacie osiągnęłam wynik 3,8, ale to wyjątkowa sytuacja [/size] :)

Offline kolnaki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: 02 Sierpnia 2015, 09:23:42 »
 Witam,
To moja pierwsza Toyota -> Auris 1.6 132 KM.
Do tej pory jeżdziłem Saabami: 9-5 i 9-3.
Pozdrawiam wszystkich.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #191 dnia: 18 Sierpnia 2015, 13:36:14 »
Moja Toyota Auris to:

2015 Touring Sports HSD
wersja Prestige +Nawigacja Touch 2 Go Plus
kolor biały :)

Offline Sławek HSD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: 30 Sierpnia 2015, 16:18:09 »
Witam,

Za kilka dni odbieram z salonu Auriska HSD comfor_style. Przejechałem się nim troszkę i dla mnie to Matrix. Ostatni samochód na baterie miałem w dzieciństwie, ale pamiętam, że hałasował znacznie bardziej  :grin:. Miałem wziąć ten niebieski, który Toyota tak mocno reklamuje, ale obok stał taki beżowy metalik i w ostatnim momencie zmieniłem zdanie (chyba brak odwagi do takiego mocnego blue). Jako że ten samochód to dla mnie kompletna nowość, chciałbym prosić o kilka istotnych uwag dla początkującego, nie uczyć się na własnych błędach  :cheesy:
Może jest gdzieś taki topik już otwarty?

Pozdrawiam
Sławek

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #193 dnia: 30 Sierpnia 2015, 17:05:43 »
A co chcesz wiedzieć o HSD? Kilka tematów było. Samochód idealny do miasta. W trasie spali ciut wiecej niż w mieście jak przekroczysz 120km/h.

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline Sławek HSD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 30 Sierpnia 2015, 19:39:37 »

Dzięki za odpowiedź.

W sumie to interesuje mnie styl jazdy, jak operować silnikiem, jeśli jest tu jakaś istotna różnica pomiędzy klasycznym benzyniakiem?
Planuję jeździć nim do pracy około 85 km dziennie, połowa autostrada - połowa zakorkowane miasto. Jakiego rzeczywistego spalania powinienem się spodziewać przy spokojnej jeździe?

Pozdrawiam
Sławek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl