Autor Wątek: Jaką Auris-kę posiadasz  (Przeczytany 372294 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dzinksu

• Prawie Toyot
Odp: Jaką Auris-kę posiadasz
« Odpowiedź #585 dnia: 08 Sierpnia 2021, 22:57:04 »
Cześć wszystkim.
Niedawno zakupiłem Auris II 2013 Hybryde ( przebieg 234000tyś - po taxi- jeździła kobieta- auto pachnie jak nowe z salonu).
Miała być C5 lub Paugot 508, ale nie starczyło funduszy na pożądany model/przebieg.
Nad Auris długo się nie zastanawiałem, choć kompletnie kupiłem go w ciemno, bo mi się po prostu podoba no i jest oszczędny. Zaskakuje mnie ze spalaniem. Jak bym nie jeździł to pali średnio 5,2L/100km. Testowałem go w trasie i czy jadę 100km czy 140km to pali prawie tak samo ( tego jeszcze nie rozumiem).
Pozdro

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #586 dnia: 09 Sierpnia 2021, 08:22:22 »
Cześć :) To tak działa, ten napęd po prostu nie marnuje energii jak auto konwencjonalne. Zakochasz się w tym ;) Niech służy, szerokości !

Offline bebus17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #587 dnia: 09 Sierpnia 2021, 19:38:23 »
Cześć wszystkim.
Niedawno zakupiłem Auris II 2013 Hybryde ( przebieg 234000tyś - po taxi- jeździła kobieta- auto pachnie jak nowe z salonu).
Miała być C5 lub Paugot 508, ale nie starczyło funduszy na pożądany model/przebieg.
Nad Auris długo się nie zastanawiałem, choć kompletnie kupiłem go w ciemno, bo mi się po prostu podoba no i jest oszczędny. Zaskakuje mnie ze spalaniem. Jak bym nie jeździł to pali średnio 5,2L/100km. Testowałem go w trasie i czy jadę 100km czy 140km to pali prawie tak samo ( tego jeszcze nie rozumiem).
Pozdro
Za dużo wyhaczyłeś tą Hybrydę ? :) Bo najdroższe Citroeny i Peugeoty to 40k przy 2013 r. Hybrydy Toyoty jednak droższe :-) Baterię, przy tym przebiegu sprawdzałeś ? Wszystko ok ;>

Offline Beno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #588 dnia: 11 Sierpnia 2021, 22:35:22 »
Witam wszystkich , to mój pierwszy post :)

od kilkunastu dni jestem posiadaczem TS Kombi HSD 2013r  nalot 129tys. ( prestige ) zakup z myślą o taxi , jest to moja pierwsza toyota i pierwsza hybryda , po przesiadce z pro ceeda II też z 2013r jestem bardzo pozytywnie zaskoczony , kijanka ciągle mnie prowokowała do ciśnięcia co odbijało się na spalaniu , a w aurisie jestem innym człowiekiem , sam się sobie dziwie  :cheesy:
kupiłem obd2 i zainstalowałem HA i na razie staram się  to wszystko ogarnąć :)
co do spalania to na bardzo krótkich odcinkach 2-3km ( start na zimnym silniku ) w procku miałem spalanie 12-14l.  w aurisie mam 5,5-6l. :) w trasie 340km z czego 200 to ekspresowa a reszta krajowe i kilkadziesiąt tocząc się w korkach ( nieporęt/warszawa ) w mocnym deszczu 3 osoby klima itd , tempomat na 120km/h nie licznikowe tylko odczyt z HA ( dlaczego jest takie przekłamanie na liczniku ? ) , spalanie przy dystrybutorze wyszło 5,3l na 100km, a tyle się nasłuchałem że hybrydy w trasie nie dają rady :) do porównania : ta sama trasa Focus active kombi ( 2018 )1.5 EB 150 kucy przy pięknej pogodzie 7,3-7,5l. spalał . Najniższe spalanie jakie miałem to 4,4l uzyskane na dystansie 46km i wcale się nie starałem . Wycie też nie jest tak głośnie jak to niektórzy opisują .
na minus :
wyciszenie mogło być lepsze ( koła 225/45/17 ) w porównaniu z kijanką dużo ciszej ( 225/40/18 )
mało miejsca z tyłu nad głową przez szklany dach i mogło by być trochę więcej miejsca z tyłu kosztem bagażnika .
niezbyt kulturalnie pracuje wiatrak od klimy , nie wiem czy ten typ tak ma czy czas udać się serwisu na sprawdzenie , w środku tego nie słychać , ale jak wysiądę otwierać bramę słychać taki nieprzyjemny dźwięk tego wiatraka , szczególnie na niskich obrotach.
reszta na razie na duży ++

się rozpisałem ... :grin:

Offline Beno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #589 dnia: 11 Sierpnia 2021, 22:41:09 »
nie ma tu edycji postów ?

zapomniałem napisać o światłach , mam halogeny , po przesiadce z ksenonów wygląda to bardzo słabo , to chyba jego największa wada :((

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #590 dnia: 12 Sierpnia 2021, 08:53:28 »
...niezbyt kulturalnie pracuje wiatrak od klimy , nie wiem czy ten typ tak ma czy czas udać się serwisu na sprawdzenie , w środku tego nie słychać , ale jak wysiądę otwierać bramę słychać taki nieprzyjemny dźwięk tego wiatraka , szczególnie na niskich obrotach.
reszta na razie na duży ++
się rozpisałem ... :grin:

Ten dźwięk wiatraka przy pracującym silniku spalinowym ?
Sprężarka klimatyzacji w hybrydzie napędzana jest silnikiem elektrycznym, a gdy spalinowy nie pracuje, to faktycznie na zewnątrz jest to głośne.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Beno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #591 dnia: 12 Sierpnia 2021, 11:12:34 »
Ten dźwięk wiatraka przy pracującym silniku spalinowym ?
Sprężarka klimatyzacji w hybrydzie napędzana jest silnikiem elektrycznym, a gdy spalinowy nie pracuje, to faktycznie na zewnątrz jest to głośne.

dzisiaj po powrocie nie hałasował tak , może na zimnym tak rzęzi  ?

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #592 dnia: 28 Grudnia 2021, 13:42:09 »
Witam na forum Toyota po raz pierwszy :)
To mój pierwszy post, który wypada zacząć w tym temacie jako, że jestem całkiem świeżo po zakupie auta, którego dotyczy ten GARAŻ :)
A więc do rzeczy - nabyłem Toyote Auris Touring Sports w wersji Selection w kolorze energetycznej czerwieni Tokyo Red z czarnymi dodatkami nadwozia w przenikliwym odcieniu Night Sky Black (sam tego  nie wymyśliłem - to z ulotki modelu ;) )
Zakupu dokonałem z ASO w Toruniu. Rocznik 2018 (maj). Przebieg 60 tys. Bezwypadkowe (ponoć, bo z tym to nigdy tak naprawdę nie można być pewnym) z pełną historią serwisową w tym ASO. Mam gwarancje do maja 2023 bo poprzedni właściciel wydłużył gwarancję za opłatą.
To moja pierwsza hybryda więc uczę się jak jezdzić by mieć niskie spalanie, a z tym poki co bywa różnie, szczególnie teraz w zimie przy mocno niskich temperaturach (ostatnio kilka dni było sporo na minusie, nawet -17) Hybryda nie lubi krótkich odcinków. Aby w takich warunkach nagrzać wnętrze do zadanej temperatury (np. 19 'C) to silnik musi swoje pochodzić, a to przekłada się jednak na zużycie. Ale kiedy pokonuję w mieście nieco dłuższe dystanse to udało mi się wykręcić na 10 km odcinku spalanie 3,8L/100. Więc potencjał do wykorzystanie jest :)
Co mi się podoba: prowadzenia auta, wspomaganie kierownicy działa bardzo fajnie, tak miekko (w moim poprzednim aucie, Skoda Roomster było dużo gorzej), lampy Full LED - mocno świecą, zarówno do przodu jak i pobocze oświetlają bardzo dobrze, tryb PWR - auto zbiera się już przy niewielkim wciśnieciu pedału, w ogóle to jestem miło zaskoczony przyspieszeniem bo nie sądziłem, że te 138KM będzie sobie radziło całkiem dobrze z prawie 1,5 tony, wygodne przednie grzane fotele.
Co mi sie nie podoba: skrzypiąca (chociaż nie zawsze) deska rozdzielcza na wprost kierowcy podczas jazdy na nierównościach - nie wiem dokładnie gdzie to, tak jakby z okolicy podszybia (w mojej 10 letniej Skodzie nic nie "świerszczyło"),  elektrycznie składane lusterka - działają tak jakby akumulator ledwo zipiał, jakoś wolno się zbierają a do tego terkoczą, jakby przeskakiwały. Przy szybszej jezdzie, z tyłu po prawej stronie w okolicy dolnej części szyby pasażera z tyły szumi wiatr, jakby jakaś nieszczelność była. I jeszcze jedno - nowoczesne auto, a nie posiada nawiewu na nogi z tyłu. Szczególnie zimą by sie przydało do osuszania dywaników gumowych.
To tyle tak na szybko.
Pozdrawiam  :-)
DarioT

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #593 dnia: 28 Grudnia 2021, 14:20:38 »
Witam na forum Toyota po raz pierwszy :)
.....

Szumy w tylnej części przy prędkości 90+ to przypadłość tego modelu i trzeba z tym żyć.
Trzeszczenie w desce w moim poprzednim Aurisie z 2016r. też miało miejsce w okolicach daszku nad zegarami - zwłaszcza w zimie jak mrozy były cieplejsze dni raczej cisza. Jak mnie to denerwowało to z całej siły naciskałem na ten daszek w kierunku szyby przedniej jak bym chciał go urwać - to często pomagało.

Ile dałeś za Auris jeśli można wiedzieć bo teraz ceny z kosmosu.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #594 dnia: 28 Grudnia 2021, 14:33:48 »
83 k
DarioT

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #595 dnia: 28 Grudnia 2021, 14:51:11 »
No cześć.

U mnie podobnie 1.6 z wyprzedaży. Hybryda pewnie będzie kolejna. :cheesy:

Ja niedawno zwróciłem auto, a właściwie odsprzedałem do dilera przed końcem leasingu. Nie zarobiłem, bo nie miałem tego na celu, ale udało się gładko zmienić na kolejną Toyotę.

Tym razem C-HR GR Sport w 2.0  :cheesy:

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2021, 15:49:56 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #597 dnia: 28 Grudnia 2021, 21:03:16 »
Marzyla mi sie hybryda CHR-ka albo Corolla combi z tym nowym 2.0 litrowym silnikiem ale niestety poki co poza budzetowe są. Wiec zaczynam swoja przygode z hybryda od Aurisa, ktory cenowo i tak przekroczyl zalozony budzet wiec te kolejne kilka tysi wiecej za te Corolle co wkleiles kolego nie wchodzi w rachube :) Ale nie zaluje bo przyjemnie sie jezdzi. Za pare lat moze zmienie na cos nowszego :)
Pzdr
DarioT

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #598 dnia: 28 Grudnia 2021, 22:15:46 »
No to witamy w gronie aurisow hsd, niech dobrze się sprawuje.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #599 dnia: 28 Grudnia 2021, 22:41:36 »
Dokładnie, od czegoś trzeba zacząć ;) Szerokości i bezproblemowej eksploatacji :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl