Autor Wątek: [IVgen] Problem z wycieraczkami  (Przeczytany 2330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline solek

• Prawie Toyot
[IVgen] Problem z wycieraczkami
« dnia: 15 Stycznia 2014, 22:33:42 »
Witam, mam problem z wycieraczkami w Camry SXV20 2,2. Kłopoty rozpoczeły się  rok temu kiedy to spalił się silnik wycieraczek. Zamówiłem nowy z USA, ale po pierwszym podłączeniu nie pracowały na wszystkich biegach, zmieniłem tez przełącznik zespolony i dalej były jakieś problemy. Walczyło z tym 2 elektryków sprawdzając, testując, proponując własne prowizorki, aż wreszcie ktoś z nich dotknoł się czegoś pod kierownicą i zaczeło działać...?? Pomimo, że działały to miałem wrażenie, że są jakby słabsze, że odrobinę wolniej pracują i nierówno.
A dziś razem z padajaćym śniegiem - padły moje wycieraczki. Najpierw kilka razy się zacieły, a potem już tylko chodzily na najszybszym bieg.
Elektrycy oraz ze wstępnych rozmów pracownicy serwisu toyoty mówią, że na cały układ składa się tylko z silniczka i przełącznika zespolonego, ale po moich wcześniejszych doświadczeniach nie jestem tego pewien, może istnieje jakiś przekaźnik lub regulator napięć?
Pomocy.           
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2014, 12:13:08 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Problem z wycieraczkami
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2014, 23:06:39 »
Nie, wszystko jest w silniczku. Jeśli masz Delco, to nic dziwnego, że padają jak muchy.
3VZ.pl

Offline solek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Stycznia 2014, 23:26:53 »
W silniku nie ma żadnej filozofi kilka styków i dwa kondesatory (mieżone są OK). Kiedy włożyłem nówkę sztukę i też nie chciało działać, mam dwa przełączniki zespolone i na każdym zachowywało się tak samo. Dopiero po dotyknieciu jakegoś elelmentu elektrycznego gdzieś głeboko pod deską rozdzelczą zaczelo działać.   

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2014, 00:54:19 »
Jak dla mnie zdechł Ci kolejny silniczek, ale skoro nie ma w nim żadnej filozofii, to co Ci mogę więcej napisać.

Nie ma żadnego sterownika od tego, jest tylko scalak w dźwigni od wycieraczek, plus, minus i silniczek.

Znajdź lepszego elektryka, bo coś mnie się wydaje, że obecni szukają na ślepo.
3VZ.pl

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2014, 15:58:09 »
A może gdzieś jest słaby styk? Próbowałeś podłączyć silniczek na krótko do akumulatora? To wykluczy jego spalenie bądź potwierdzi.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2014, 20:51:50 »
W  mojej Camrze pare lat temu padl mechanicznie caly system rowniez JT2. PO zamowieniu w ASO dostalem nowy system bez silniczka.Po zalozeniu wiem ze funkcjonuje do dzisiaj,przebieg okolo 600 kkm.Dwie szybkosci to dwa rozne napiecia podawane do silniczka obnizke napiecia uzyskuje sie przy pomocy rezystora.Szukaj tam on musi byc wlasnie pod spodem.
Pzdr.i zycze owocnych poszukiwan.
P.S Europa nie pasuje do USA.Roznica jest w dlugosci osiek na ktorych sa zamocowane wycieraczki.USA posiada nie przegub tylko pierscien zamoiknietyz nakretka,europa na przegubach plastikowych.Moje nowe zastepcze USA posiadaly juz pallstikowe przegub kulowy i wtedy pomierzylem i stwierdszilem ze dlugosc osiek USA jest dluzsza.
Problem z silnikiem brud z startych szczotek i szczotki wytarte.Rozebrac wszystko wymyc nasmarowac i zmienic szczotki i bewdzie hulac nastepne 10lat.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl