Witam
dotyczy: Toyota Yaris rocznik 2004, 998cm3, 1,0.
Problem, który coraz bardziej mnie irytuje ponieważ nikt nic nie wie przedstawiłam na innym forum ale bez rezultatów.
Może, więc tu ktoś mi pomoże:
Generalnie chodzi o błędne wyświetlanie dystansu do przejechania - ZANIŻA!
Zatankowałam na full dałam na wszystko reset i co się okazało:
1. przed zatankowaniem miałam dwie kreski paliwa i 56km do przejechania (zdecydowanie źle pokazuje komputer, bo dla takiej ilości to raczej powinna już migać rezerwa. A i jeszcze dziwne przed zapaleniem auta i tylko przekręceniu kluczyka miałam jeszcze dwa dni temu 36km do przejechania a jak sobie postał w garażu dwa dni, to nagle zrobiło się - bez zapalania 53km.).
2. Po zatankowaniu 36litrów, bo trochę było w baku (max to 45litrów) - komputer przeliczył, że wystarczy na 429km - to zdecydowanie za mało pokazuje. Komputer wskazuje średnie zużycie paliwa 7,8l/100km., co powinno dać ok. 580km. Nawet gdyby uwzględnić rezerwę (czy zasięg pokazuje do rezerwy a rezerwa to ile km. 50?)
Ustawienia są OK zawsze były OK czyli litry/100km.
3. Jakiś czas temu nawet wskaźnik kreskowy paliwa dziwnie się zachowywał - raz były np. dwie kreski a za chwilę migała jedna kreska (rezerwa) a dystans był ponad 60km.
Czy da się na tej podstawie coś zdiagnozować? Czy ten wskaźnik może być aż tak bardzo niedokładny?
Czy to może być pompa paliwa - pływak? Pierwotnie ktoś mi to zasugerował ale żadnej pewności nie mam, że to akurat to.
Co mam teraz zrobić?
Wczoraj po przyjechaniu do domu miałam chyba 429km a za 10 minut (tylko po przekręceniu kluczyka bez zapalania) 412km - wyparowało???